Cât decontează statul spitatelor private pentru internarea pacienților: o naștere variază între 1.400 de lei și 3.400 de lei, dacă sunt complicații grave / La 1 iulie a intrat în vigoare contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat publicității, joi, 1 iulie, când a intrat în vigoare contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat, sumele pe care le decontează statul spitalelor private pentru internarea paciențiilor, acestea variind între 624 de lei și 21.132 de lei.
Conform unui comunicat al CNAS, sumele decontate de stat se calculează pe baza unui tarif pe caz ponderat, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor, la care se aplică un coeficient (valoarea relativă a cazului) care variază între 0,42 (aplicabil de exemplu pentru o procedură de strabism) și 14,23 (spre exemplu, pentru traheostomie). Aplicând acești coeficienți la tariful de 1.485 de lei, înseamnă că statul decontează pentru un caz sume care merg de la 624 de lei până la 21.132 de lei.
CNAS precizează că, spre exemplu, pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave.
Comunicatul integral al CNAS:
Modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți (DRG)
În urma numeroaselor solicitări de presă primite la CNAS pe tema valorilor decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) din unitățile sanitare private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, facem următoarele precizări:
Normele de aplicare ale Contractului – cadru , aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, conțin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți (DRG) furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract .
Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) se calculează în funcție de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferențieri determinate de forma de proprietate a unitaților sanitare cu care casele de asigurări de sanatate se află în relații contractuale.
Tariful decontat se calculează înmulțind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR).
TCP (tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor.
VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor . VR variază între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) și 14,23 (ex.traheostomie).
Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) si 21.132 lei (ex.traheostomie).
De exemplu, pentru o nastere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave.
Pentru naștere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3:
Nastere prin cezariană cu CC catastrofale | 2,3123 |
Nastere prin cezariană cu CC severe | 1,5752 |
Nastere prin cezariană fara CC catastrofale sau severe | 1,2223 |
Nastere vaginală cu proceduri in sala de operatii cu CC catastrofale sau severe | 1,2412 |
Nastere vaginală cu proceduri in sala de operatii fara CC catastrofale sau severe | 0,9388 |
Foto: InquamPhotos / Cornel Putan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii