Cât este de legal în România să practici sporturi motorizate în mijlocul pădurii şi cum afectează acestea natura. Ce spun activiştii de mediu, Ministerul Mediului şi responsabilii cu vânătoarea
În ultima perioadă, sporturile motorizate practicate în zonele montane din ţara noastră au luat o amploare nemaiîntâlnită până acum. Pe lângă pasionaţii care le practică, majoritatea staţiunilor montane s-au umplut de centre care oferă spre închiriere atv-uri, maşini de teren sau motociclete enduro pentru plimbări prin mijlocul pădurilor sau golurilor alpine, multe dintre ele fiind chiar rezervaţii naturale.
„Indiferent dacă este pădure sau drumuri forestiere încărcate cu noroi, vei reuși să ieși învingător din confruntarea cu natura. Dacă nu ai mai folosit niciodată un ATV, vei avea o experiență deosebită din cauza ușurinței cu care se conduce”, aşa sună anunţul prin care un centru de închirieri atv-uri de pe Valea Prahovei încercă să-şi atragă clienţi.
Problema este că aceste ieşiri în fondurile forestiere, fie ele de stat sau private, sunt în afara cadrului legal.
Activiştii cât şi autorităţile de mediu spun chiar din capul locului că practicarea sporturilor motorizate în mijlocul pădurii este interzisă fără acordul scris al administratorului pădurii, sau fără un aviz special din partea Ministerului Mediului, în cazul competiţiilor organizate.
„Legea spune că ei pot accesa fondul forestier doar cu acordul scris al administratorului. Dacă nu există acordrul, contravenţia pleacă de la 2.000 de lei şi ajunge până la 5.000 de lei pentru accesul în fondul forestier cu vehicule motorizate. Problema în cazul de faţă este că amenzile sunt prea mici. Noi nu avem în momentul de faţă atât de mulţi jandarmi şi poliţişti încât să împânzim toate pădurile din România ca să nu mai intre oamenii cu atv-urile pe acolo”, a declarat pentru G4Media.ro, Ciprian Găluşcă, coordonator Greenpeace România.
„Accesul în fondul forestier este permis doar în cadrul unor competiţii care au nevoie de un aviz special în acest sens de la direcţiile silvice sau de la alte instituţiile aflate în coordonarea sau subordonarea Ministerului Mediului,”, a declarat pentru TVR, Bogdan Bălănişcu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Pădurarii şi responsabilii cu vânătoarea consultaţi de G4Media.ro deşi admit că în ultima perioadă fenomenul practicării sporturilor motorizate în mijlocul pădurilor a luat amploare şi că natura este afectată, spun că atribuţiile şi resursele lor sunt limitate pentru a putea interveni.
„E foarte greu să recunoşti pe cineva. Dacă omul nu vrea să vorbească când tu încerci să vorbeşti politicos cu el, nu ai ce să-i faci. Nu-l poţi opri, nu ştii cine e pentru că nu are nicio chestie identificabilă şi e foarte greu să intervii tu ca paznic de vânătoare sau ca pădurar. În pădure, ca să strici un echilibru numai de dragul că vrei tu să ai adrenalină mi se pare o idioţenie. Tot ce este în pădure se sperie, de la şoareci şi arici, până la urs”, a declarat pentru G4Media.ro, Adrian Titianu, responsabil cu vânătoarea în cadrul Direcţiei Silvice Bacău.
Ce spune legea
Potrivit Regiei Naţionale a Pădurilor, „accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism organizate, care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate si omologate, numai cu acordul: a) sefului ocolului silvic, in cazul administrarii; b) proprietarului, cu avizul sefului ocolului silvic, in cazul asigurarii serviciilor silvice”.
Numai în cazul organizatiilor neguvernamentale, accesul in fondul forestier cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este permis doar in urma semnarii unui protocol cu administratorul, in cazul fondului forestier proprietate publica a statului, sau cu administratorul/proprietarul, in cazul fondului forestier proprietate privată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii