Cât mai rezistă premierul – doctor Ciucă după scandalul de plagiat? Efectele politice ale unei afaceri pe care PNL o vrea îngropată prin controlul televiziunilor ca în anii 90
”Dacă cineva a plagiat chiar și trei rânduri este obligat să se retragă din politică”, spunea președintele Klaus Iohannis în 2014, când trăgea cu toate tunurile în contracandidatul Victor Ponta. Nu 3 rânduri, ci 42 de pagini din lucrarea de doctorat din 2003 a premierului Nicolae Ciucă ar avea conținut plagiat, potrivit investigației Emiliei Șercan din PressOne. Ca și cum furtul intelectual ar fi o banală contravenție rutieră, PNL și Iohannis încearcă să acopere scandalul, mizând totul pe cumpărarea televiziunilor. Strategia Iliescu 1990 nu va ține însă.
- Efectele politice și instituționale ale scandalului de plagiat au început deja să apară, oricât s-ar bucura liberalii și Cotroceniul că televiziunile obediente ocolesc subiectul. Ridicolul situației e total: subiectul duduie pe internet, pe site-urile independente și pe rețelele sociale – acolo unde se află mare parte din publicul PNL, dar e aproape inexistent la Digi 24, pus în surdină la Antena 3 și alte tv-uri pe care PNL cheltuiește lunar zeci de mii de euro din banii de subvenție.
Da, în 2022, când mulți dintre votanții PNL sunt deja familiarizați cu termeni precum metavers și mai folosesc televizorul fix pentru Netflix, liberalii mizează că scandalul se închide de la sine prin absența de la televiziuni.
Nu se închide așa ușor, cum a vrut premierul Ciucă prin comunicatul de presă. Un comunicat în care, practic, ne ia peste picior, susținând că plagiatul grosolan pe zeci de pagini e motivat de ”semantica” precisă cerută de tratarea unui domeniu precum geopolitica.
Poziția premierului Ciucă e slăbită puternic de această acuzație, indiferent ce ar crede el, PNL și Cotroceniul. E slăbită pe plan intern și extern.
Pe plan extern e doar o chestiune de timp până când presa străină va începe să scrie despre acest scandal, cum a făcut-o și în cazul fostului premier Victor Ponta sau cu politicienii occidentali forțați să demisioneze după afaceri similare. Așa au demisionat în Germania nu mai puțin de trei miniștri în ultimul deceniu: fostul ministru al apărării Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul familiei Franziska Giffey și Annette Schavan, ministru al educației.
Cât va dura până când la Bruxelles vor apărea semne de întrebare legate de oportunitatea întâlnirii cu un premier român acuzat de plagiat? Sau în celelalte capitale europene? Și cam ce putere de negociere va avea Nicolae Ciucă cu omologii săi străini, stânjenit fiind de această afacere urât mirositoare?
Pe plan intern, PSD jubilează deja. Ei știu că Nicolae Ciucă a fragilizat teribil politic. La fiecare ieșire în public va trebui să dea explicații, la orice gafă sau decizie guvernamentală greșită va ieși iar la iveală impostura sa academică, la orice scandal din educație internetul se umple de meme cu Dr. Ciucă. Același Dr. Ciucă devenit cunoscut prin reacția radicală la adresa ex-ministrului Florin Roman, căruia i-a forțat demisia tocmai pe motive de integritate academică.
PSD-iștii se bucură și pentru că, în viziunea lor, Nicolae Ciucă și-a compromis o potențială candidatură la prezidențialele din 2024, una care ar fi putut fi redutabilă dacă era construită pe narativul unui militar de onoare, făcut general pe bune pe teatrul de război, un om dintr-o bucată. Cu cocoașa politică a plagiatului în spate, un subiect atât de sensibil pentru publicul de dreapta, șansele lui Ciucă la prezidențiale scad.
În plus, PSD-iștii calculează că dacă Ciucă preia și conducerea PNL de la Florin Cîțu, atunci liberalii se vor scufunda și mai mult în sondaje.
Tot în plan intern, pentru Florin Cîțu scandalul plagiatului e ocazia perfectă să-și slăbească adversarul politic și să își consolideze poziția de lider al partidului. Dincolo de luptele interne însă, partidul a primit o lovitură dură, încă una care se adaugă pasivului unui PNL tot mai uzat de ultimii doi ani de guvernare în pandemie.
Și pentru Klaus Iohannis scandalul e extrem de relevant. Un președinte lame duck, deja irelevant pentru marele public, își vede ciobită suplimentar imaginea din cauza scandalului în care e implicat chiar omul său, premierul pe care el l-a scos din joben. Ce credibilitate mai are președintele care în 2014, în 2016 și 2021 tuna și fulgera împotriva plagiatorilor, iar azi îl apără pe Nicolae Ciucă? Ce karma greșită totuși: azi să lansezi marele program de țară România Educată, mâine să apară plagiatul premierului inventat de tine.
Scandalul plagiatului a mai avut câteva efecte interesante pe plan intern. Absența unei reacții puternice a AUR, partidul care se declară anti-sistem, ridică un mare semn de întrebare, mai ales că în clasa politică se vorbește tot mai mult pe la colțuri despre despre sprijinul primit de AUR de la diverse structuri ale Armatei. Cu excepția unei postări pe Facebook a copreședintelui Claudiu Târziu, cum e totuși posibil ca un partid de opoziție să nu se cațere pe un subiect atât de ofertant, să nu ceară apăsat demisii, să nu utilizeze tema așa cum ne-a demonstrat în ultimele luni că o poate face?
Singurul partid parlamentar care a reacționat puternic a fost USR, care a cerut demisia premierului Ciucă prin comunicate oficiale de presă și poziționări ale principalilor lideri. De notat că prima reacție nu a venit însă de la Dacian Cioloș, ci de la Cătălin Drulă, care pare să conteste leadershipul președintelui Cioloș prin mici gesturi simbolice. Și asta pe fondul tensiunii din USR legate de prestația partidului în opoziție și de durerile contopirii structurilor USR și PLUS.
Toate aceste efecte ar fi trebuit să le vedeți / auziți discutate și la televiziunile de știri din România. Așa ar fi normal în cazul unui eveniment de mare impact. Până la ora publicării acestui articol, principalele televiziuni de știri au îngropat însă subiectul plagiatului printr-o prestație rușinoasă, de autentici propagandiști. Efectul banilor mulți aruncați de PNL și PSD în ultimii ani se vede dureros: o presă aproape anesteziată, cu câteva excepții – o dezbatere mai așezată la B1 TV, câteva minute alocate printre alte subiecte la Antena 3. Pax Iohanniana s-a așternut în media ”bătrână”, așa cum îi place președintelui Iohannis – fără scandal, fără dezbateri deranjante, fără întrebări. Dar asta nu poate dura la nesfârșit, așa cum nu a durat nici măcar în epoca Iliescu.
Dezamăgitoare până acum și prestația mediului academic, care a tăcut adânc pe subiect. În 2012, când au apărut acuzațiile de plagiat la adresa ex-premierului Victor Ponta, reacțiile de condamnare au fost extrem de dure și rapide. Nu e timpul pierdut, să vedem dacă mediul academic va recupera zilele următoare startul ratat.
- Citește și Cum au evitat televiziunile scandalul de plagiat al lui Ciucă în prime time: Știri seci plus câte o întrebare răzleață în timpul dezbaterilor pe alte teme.
- Citește și Cât a câștigat Nicolae Ciucă din sporul de doctorat/ Calculele G4Media pe baza declarațiilor de avere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
88 comentarii