G4Media.ro

Cât se angajează să investească giganți ca Google, Amazon și Ikea în…

Cât se angajează să investească giganți ca Google, Amazon și Ikea în energie regenerabilă

Marile companii globale acceptă provocarea ambientală. Cu ocazia summitului ONU Climate Action, marile companii se angajează să lupte împotriva efectului de seră și pentru obiectivele durabilității, transmite Ilsole24ore citată de Rador.

Google a anunțat ca va face „cea mai mare achiziție vreodată” în domeniul energiei regenerabile. Amazon tocmai a terminat lansarea unei strategii ample dorite de directorul executiv Jeff Bezos, care prevede dotarea cu 100.000 de vehicule electrice pentru livrări și obiective accelerate cu „emisii zero”. Iar duminică, o mică armată formată din 125 de bănci internaționale, inclusiv instituții italiene precum Intesa Sanpaolo și Mps, vor semna aderarea la Principiile unei activități bancare responsabile în favoarea dezvoltării durabile.

Mobilizarea nu este întâmplătoare, ci este rodul presiunilor investitorilor și ale angajaților înșiși. O alianță de manageri cu active de 35 de miliarde – de la Calpers, un fond de pensii din California, la UBS Asset Management, de la Allianz Global Investors până la Nomura Asset Management – a lansat un apel pentru a solicita companiilor, precum și guvernelor, „maxima urgență” pentru a „accelera tranziția spre emisii reduse și pentru îmbunătățirea rezistenței economiei, a societății și a sistemului financiar în faţa riscurilor climatice”.

Astfel, liderul e-commerce Amazon, a recunoscut că a produs 44,4 milioane de tone de dioxid de carbon în 2018, mai mult decât alți giganți în logistică precum UPS și Fedex, sau decât Apple și Microsoft în tehnologie. Ca răspuns, a promis că 80% din nevoile sale energetice, de două ori mai mari decât până acum, vor fi satisfăcute până în anul 2024 de energia regenerabilă, pentru a ajunge până în 2030 la 100%.

De asemenea, va cere altor companii influente să adopte şi ele obiectivul din 2040 pentru „emisiile zero”, cu zece ani înaintea termenelor acordurilor de la Paris. Și va dona o sută de milioane pentru proiecte de reîmpădurire. Google, la rândul său, a semnat 18 noi acorduri privind energia regenerabilă pentru un total de 1.600 megawați, aducând „portofoliul” său global la 40% din cerința totală.

O parte a planului prevede și construcția unei noi infrastructuri energetice, de la turbine eoliene la panouri solare pe scară internațională, pentru două miliarde de dolari. Google are în derulare un total de 52 de proiecte în surse regenerabile, în valoare de 7 miliarde de euro. De asemenea, compania a anunțat şi o extindere de 3 miliarde de euro a centrelor de date ecologice din Europa.

Ikea – sau mai degrabă Grupul Ingka, compania care deține majoritatea magazinelor – a anunțat că investițiile sale recente în energie solară și eoliană îi vor permite ca în anul 2020 să atingă obiectivul realizării unui echilibru între producția de energie regenerabilă și consum. De asemenea, grupul a investit recent în două centrale solare din SUA și mai multe miliarde în parcuri eoliene și panouri solare pentru magazinele sale.

Patru mari companii auto – Ford, BMW, Volkswagen și Honda – au semnat un acord cu California pentru reduceri de emisii mai mari decât cele impuse de administrația Trump. Iar până în prezent, au confirmat angajamentele, sfidând administrația care a inițiat investigații antitrust împotriva lor și a decis ridicarea autonomiei californiene conform normelor de mediu.

Sectorul bancar se află şi el într-un punct de cotitură, cu noua Cartă privind practicile responsabile. „Pentru o bancă ca a noastră, care a stabilit durabilitatea ca obiectiv al planului de afaceri, aderarea la Principii este un rezultat – a spus CEO-ul băncii Intesa, Carlo Messina. Dar mai ales un punct de plecare. Băncile pot face multe pentru dezvoltarea durabilă”.

Sursa: Ilsole24ore/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. ce imi „place” mie ca toata mass – media e inarmata pana in dinti sa atace tarile occidentale + sua (apropo de termocentralele pe carbune),

    dar prea putine publicatii dezvaluie adevarul despre china, care are „dreptul” de a construi in continuare asemenea centrale

    China’s power industry calls for hundreds of new coal power plants by 2030

    Under the proposal, the country could add a large coal power plant every 2 weeks for the next 12 years

    The largest power producers in China have asked the government to allow for the development of between 300 and 500 new coal power plants by 2030 in a move that could single-handedly jeopardise global climate change targets.

    https://unearthed.greenpeace.org/2019/03/28/china-new-coal-plants-2030-climate/

    • Global Slowdown in Coal Power Investment Continues, but Chinese Power Industry Pushes for Hundreds of New Plants

      “As the Chinese government starts to design energy targets for the next decade, power generators are pushing for hundreds of additional coal-fired power plants.

      While this would not necessarily breach China’s pledges under the Paris Agreement, another coal power construction spree would be near impossible to reconcile with emission reductions needed to avoid the worst impacts of global warming.

      China’s energy targets have a greater bearing on global emissions than any other national policy decision,” said Lauri Myllyvirta, lead analyst at Greenpeace Global Air Pollution Unit.

      https://endcoal.org/2019/03/new-report-global-slowdown-in-coal-power-investment-continues-but-chinese-power-industry-pushes-for-hundreds-of-new-plants/

    • China coal power building boom sparks climate warning

      Building work has restarted at hundreds of Chinese coal-fired power stations, according to an analysis of satellite imagery.

      The research, carried out by green campaigners CoalSwarm, suggests that 259 gigawatts of new capacity are under development in China.

      The authors say this is the same capacity to produce electricity as the entire US coal fleet.

      „This new evidence that China’s central government hasn’t been able to stop the runaway coal-fired power plant building is alarming – the planet can’t tolerate another US-sized block of plants to be built,” said Ted Nace, from CoalSwarm.

      https://www.bbc.com/news/science-environment-45640706

  2. Indiferent ce zice google translate, „environmental challenge” nu se traduce prin „provocarea ambientală” 🙁