Cât testează România față de celelalte țări din UE, în plină creștere a valului de epidemie COVID-19 și înaintea sezonului gripal
România a încheiat cea mai grea săptămână înregistrată de la începutul pandemiei de COVID-19, cu cele mai multe infectări depistate și cea mai mare rată de pozitivare a testelor. În acest context, cu o medie de puțin peste 20.000 de teste efectuate zilnic, România se află sub media Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de teste realizate în raport cu populația.
Însă nici dacă ar vrea autoritățile de la București nu ar putea efectua mult mai multe teste, ținând cont că nu există nici aparatura necesară, dar mai ales personalul calificat să prelucreze testele. A spus-o chiar ministrul Tătaru, care a declarat la finalul lunii iulie că în România capacitatea de testare este de maximum 27.000-28.000 de teste efectuate în 24 de ore și că acest maxim ar putea fi atins doar dacă personalul ar lucra în trei ture.
Totuși, în ultimele luni, spitalele private și-au creat capacități de testare pentru Sars-CoV-2, pe care le-au tot dezvoltat. În aceste unități se prelucrează teste contra cost, prețurile variind între 280 și 450 de lei. Dacă la începutul crizei sanitare autoritățile vorbeau inclusiv despre posibilitatea de a rechiziționa spitale private pentru a trata bolnavii de COVID-19, după șapte luni niciun spital privat nu a intrat în acest circuit și nici vreun protocol pentru folosirea capacităților de testare ale acestor unități nu a fost realizat.
Trebuie menționat însă că nici spitalele private nu prea au personal specializat în boli infecțioase. Până la declanșarea pandemiei de COVID-19, niciun astfel de spital nu avea secție de boli infecțioase.
În acest timp, Comisia Europeană atrage atenția asupra importanței testării cât mai largi mai ales în sezonul rece, când va circula și gripa. Va fi crucial pentru toate statele să monitorizeze atent situația în acest sezon și să își adapteze strategiile, să testeze toate persoanele care prezintă chiar și simptome ușoare, pentru a evita o nouă izolare a populației, cu consecințe economice și sociale importante, spun reprezentanții Comisiei, care au introdus România între statele care testează pe baza unui sistem de prioritate, din cauza capacității insuficiente de testare sau a strategiilor diferite.
Și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), agenție a Uniunii Europene, a tras un semnal de alarmă și a propus cinci obiective privind testarea pentru noul coronavirus. ECDC subliniază că ideal ar fi ca toate persoanele cu simptome de COVID-19 să fie testate cât mai repede posibil, toți cei care au avut contact cu acestea să fie testați, indiferent de simptome, iar accesul la testare să fie ușor pentru toată lumea. Țările care se confruntă cu transmitere SARS-CoV-2 ridicată într-o comunitate locală ar trebui să ia în considerare testarea întregii populații din zona afectată, atrage atenția ECDC.
Contrar recomandărilor Comisiei Europene și ECDC, Institutul de Sănătate Publică din România a restrâns vineri aria persoanelor considerate suspecte de infectare cu COVID-19. Dacă până acum de la primul simptom asociat acestei maladii o persoană era considerată caz suspect de COVID-19, acum este necesar să aibă mai multe simptome. Detalii aici
În ceea ce privește Uniunea Europeană, media testelor realizate în 24 de ore este de 1,85 de teste la 1.000 de locuitori.
Cele mai multe teste raportat la mia de locuitori sunt realizate de Danemarca – 7,16, Belgia – 2,75, Franța – 2,27 și Suedia – 2,02.
La coada clasamentului se află Bulgaria – 0,44, Polonia – 0,48 și Slovacia – 0,73.
România, cu 1,07 teste realizate la 1.000 de locuitori, se află în a doua parte a clasamentului, deși urmează o perioadă în care epidemia va urma un trend ascendent, după cum se vede deja în ultima săptămână și conform declarațiilor ministrului Nelu Tătaru:
„După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuaţie a numărului de cazuri şi după numărul de teste, dar e şi luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasinormalitate, incluzând aici reînceperea anului şcolar, lună de campanie electorală, reînceperea activităţii în restaurante, cinematografe, teatre, revenirea populaţiei din concedii, aglomerarea transportului în comun şi alegerile de la sfârşitul lunii”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24, miercuri seara.
România a realizat până în acest moment 2.223.462 de teste și a înregistrat 112.781 persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 4.435 au decedat.
sursa foto: Inquam Photos/ Ciprian Petcut
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii