G4Media.ro

Cât vedem din aisbergul epidemiei din România? Cazul județului Maramureș: mai puțin…

sursa foto: G4Media.ro

Cât vedem din aisbergul epidemiei din România? Cazul județului Maramureș: mai puțin de 10.000 de teste făcute de la începutul anului și o rată de pozitivare uriașă. Unul din doi testați are COVID

Cifrele oficiale de la nivel național arată că România ține sub un oarecare control epidemia, cu o pantă descendentă a noilor cazuri începând din noiembrie și cu menținerea pe un platou de circa o lună, cu 2-3 mii de infectări pe zi din 30.000 de teste realizate în 24 de ore, dintre care câteva mii sunt antigenice. Privită pe ansamblul țării, situația pare mult mai bună decât în alte state europene care au restricții mai dure decât noi. Însă dacă îndrepți lupa spre un județ, datele se schimbă radical.

Județul Maramureș oscilează de câteva zile între scenariile roșu și galben, cu o rată de infectare oficială în jur de 3 la o mie de locuitori, dublă față de cât era la începutul anului. Această rată se calculează în funcție de cazurile depistate, care depind de numărul de teste efectuate, iar în Maramureș au fost făcute de la începutul anului și până astăzi doar 9.971 de teste, adică o medie de 226 pe zi. Pentru comparație, în județul Timiș, care în prezent are cea mai mare rată de infectare din țară, de 3,6 la mia de locuitori, se fac zilnic de zece ori mai multe teste.

Cât de răspândită este epidemia în Maramureș?

Greu de spus. De la 1 ianuarie și până astăzi au fost descoperite de autoritățile sanitare din județ 4.535 de cazuri, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Maramureș. Raportat la testele efectuate în aceeași perioadă, rata de pozitivare medie este de 45%, iar unele zile este chiar și mai mare. Una din două persoane testate în Maramureș are COVID-19.

La nivel național, rata de pozitivare a testelor este puțin peste 8%, adică unul din 12 români testați este confirmat pozitiv.

Situația din Maramureș este sub control?

Cu cât mai multe teste din cele efectuate confirmă diagnosticul de COVID-19, cu atât este mai extiinsă epidemia și sunt mai multe persoane infectate care nu sunt depistate, nu știu că au boala și prin urmare nu se izolează, intră în contact cu alți oameni și răspândesc mai departe virusul.

De altfel, Comisia Europeană și Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) au recomandat în mai multe rânduri testarea cât mai extinsă a populației. Specialiștii europeni consideră că se poate spune că epidemia e ținută sub control dacă rata de pozitivare a testelor nu depășește 4%.

G4Media.ro a scris încă din noiembrie anul trecut că România ignoră recomandările Comisiei Europene privind testarea pentru COVID-19.

Conform datelor centralizate săptămânal de ECDC, raportat la populație, România face în continuare cele mai puține teste dintre toate țările din spațiul european.

Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că unul dintre obiectivele sale este creșterea capacității de testare pentru COVID-19. Deocamdată, deși a fost aprobată folosirea testelor antigenice pentru diagnosticare, numărul total de teste realizate zilnic a rămas tot la aproximativ 30.000.

Citește și 

EXCLUSIV Cum ignoră România recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la teste

EXCLUSIV Asistent medical de 51 de ani din Vișeu de Sus, județul Maramureș, mort de Covid. Familia susține că spitalul nu a testat personalul, deși erau cadre medicale infectate, iar normele de protecție nu sunt respectate / Managerul spitalului: „Familia minte. Avem echipamente în exces și personalul se poate testa când vrea

Cât vedem din aisbergul epidemiei din România? Autoritățile recunosc că nu știu câți oameni se testează și câți raportază boala la DSP / Ce soluții avansează experții în sănătate publică

Sursa Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. ANAF A FOST PUSA SA TRMITA NOTIFICARI CETATENILOR DIN AFARA CASTELOR, CETATENI CARE NU SUNT ESENTIALI SI SPECIALI.
    CUM CA NU SI-AR FI DEPUS DECLARATIILE. SA SE PREZINTE LA GHISEUL 1 SAU 2 PENTRU AUDIERI. TU TI-AI DEPUS DECLARATIILE. DAR EI TE VOR LA GHISEU.
    DE CE LA GHISEU? DE CE NU SCRIU IN NOTIFICARE DESPRE CE ESTE VORBA ?
    PENTRU CA SCRIPTA MANENT VERBA VOLANT.

    • CE ??? NU TE AUD!!! ȚIPĂ MAI TARE SI MAI PE LANGA SUBIECT CA NU SE AUDE PÂNĂ IN SPATE !!!

  2. Tovarasa de a lui Cacalaga Stie Tot, daca spuneti ca in realiate sunt mai multi infectati cu Covid, unde sunt acestia, cum s-au vindecat ?

  3. Cum asa? Intr-o vreme era arahat la tv si dadea maramuresul ca exemplu pozitiv. Acuma-i pe dos? Hmmm
    Va zic eu cum stai treburile in mm, locuiesc in mm, in tinutul maramuresului legea-i optionala in cazul in care ai prieten un militian.
    Daca faci parte din grupul oamenilor simpli primesti amenda si daca nu incalci legea.
    Saptamana trecuta a fost organizat un botez in limitele legii, au venit militienii, cativa dintre participanti s-au trezit cu amenzi dupa ce politisti au constatat ca totul este in limitele legii.
    Asta-i maramuresul, un tinut unde hotii fac legea si oamenii de rand sunt victime.
    Maramures plai cu ca-ca-t.

  4. Bati campii draga.
    Nu conteaza cati oameni se testeaza.

    Conteaza doua lucruri:
    Cati oameni sunt in spitale
    Cati oameni se vaccineaza, mai ales 65+ si bolnavi

    În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.915. Dintre acestea, 969 sunt internate la ATI.

    Deci bati campii.

    • Ador acest articol. Sunt din Timiș și vă urmăresc de ceva timp. De luni de zile când citesc raportul autorităților mă întreb oare când se va face ceva in acest sens? In afară de capitală, doar județul Timiș testează ceva mai mult, in jur de 2000-3000 de teste pe zi. Restul județelor au o medie de sub 500 de teste pe zi. Nici măcar judetul Cluj nu ajunge la 2000 de teste pe zi, ceea ce mi se pare halucinant. Exista o falsă idee de siguranță, doar din pricina faptului că nu se testează. Dar mă îndoiesc că se va face ceva in acest sens daca nu au făcut nimic până acum.

    • Da, Alex, dar, nu stii cati din Caras sau din Hundedoara sau chiar din Mehedinti se testeaza la voi si sunt trecuti la voi sau nu.La fel si cu Bucurestiu’, lasand la o parte ca Bucuresti Ilfov are 2,5 mil de loc, aia din Giurgiu, Ialomita, Calarasi, unde crezi ca vin? Dar, Mihai are dreptate..oricum, sunt mult mai multi infectati decat in realitate..daca nu sunt in spital sau daca nici macar nu contacteaza doctor inseamna ca trec prin boala ca gasca prin apa si nu mai conteaza. Pe nemti la ce i-a mai ajutat, de ex, la valul 2 numarul urias de teste? De aia nu a mai venit, ca aveau teste multe?

  5. In Maramures (pe Valea Izei) nici acum nu se umbla cu masti, se organizeaza inmormantari cu sute de persoane, oamenii ascund simptomele si unii circula chiar daca sunt in carantina… Cam asta e situatia. Trist, iar politia tace chitic!

    • Trist?
      Poate pentru triști, pentru oamenii mai puțin triști e semn bun, o să le treacă mai repede boleșnița în Maramu.
      În cazul covrigului cei dintii vor fi cei din urmă (adică cine s-a ferit cu succes pină în toamnă, acum o trage, vezi și cazuri mai celebre).

  6. @mihaita taica , las-o jos, ca maraie, …
    Oi fi de la dsp-eu, sau de pe la cncbt-eu..??
    Las-o asa ca e bineee, si la vara cald!
    Sa traiasca dom’ …nu, nu, mai bine Sa traim noi!!!

  7. Faptul ca nu se testează este un lucru bun. Nici înainte nu se testa nimeni de gripa și totul era ok. Spitalele se golesc, dacă ăștia nu împrospătează puțin virusul România nu va avea în vara nici un caz.

  8. Nici in judetul Buzău oamenii nu se testează. E unul din județele cu cele mai mici rate de infectare.
    Nici in scoli nu există teste rapide. Copiii sunt sfătuiți să stea acasă, dacă au simptome. Astfel, dacă au virusul, nu se va afla.
    Oamenii au învățat să se trateze cum pot, acasă , de frica spitalelor. După descrierea angajaților din sistemul sanitar, corturile de triaj sunt „iadul pe pământ „. Chiar acestia le recomandă celor ce sunt încă pe picioare, sa se trateze la domiciliu, decât să apeleze la spitalele din județ.
    Așa că din punct de vedere statistic județul Buzău e ffffff sănătos. Ce nu știi, nu doare! Si nimeni in acest județ nu își dorește să știe.

  9. Un lucru bun. Ce omit sa spună ambasadorii covid, care mai nou sunt supărați ca au rămas doar câțiva ciumpalati care mai cred în testarea lor, cu cât am trecut mai mulți prin boală cu atât mai bine pentru izbândă finala.

    • Cel mai ciudat este felul cum se vaccinează la grămadă și cei cu anticorpi deja dobândiți prin infectare, și cei fără anticorpi, și cei care au fost declarați cu covid și cei care s-au testat acasă, au făcut boala în liniște și nu au spus nimănui!
      În ultimele două săptămâni am văzut doua cazuri cel puțin ciudate, primul purtător de covid vaccinat fara test de anticorpi sau orice test care diagnostichează boala, ajuns in terapie după pneumonie, și avc ,intubat, a decedat, cel de-al doilea pozitiv în mai anul trecut internat cu simptomatologie digestivă vaccinat deși gâlgâia de anticorpi , reacții adverse extrem de violente!!!