G4Media.ro

Cât vor mai putea merge pe sârmă guvernul Orban și președintele Iohannis?

Cât vor mai putea merge pe sârmă guvernul Orban și președintele Iohannis?

O conjunctură nefericită, o aliniere nefastă a astrelor, o pandemie cumplită, ghinionul dacă vreți, au făcut ca președintele Iohannis și guvernul Orban să prindă cele mai grele și complicate timpuri la putere, plus o ecuație aproape imposibil de rezolvat.

Cum să gestioneze criza sanitară fără să piardă alegerile? Cum să fugă de măsurile nepopulare, de noi restricții,  dar să țină cumva în frâu numărul de noi infectări, să evite o catastrofă sanitară?

Cum să interzică o serie de activități sociale importante pentru viața oamenilor, nunțile, botezurile, pelerinajele religioase, dar să meargă mai departe cu campania electorală și cu alegerile, importante pentru liberali?

Cum să impună totuși o serie de restricții unei populații ajunse la capătul răbdării, în absența cărora sistemul sanitar intră în colaps, iar numărul deceselor crește, fără să afecteze și mai grav economia?

Cum să se joace cu cifrele, cu realitatea, astfel încât să arate că e foarte grav, dar să nu panicheze și mai mult populația. Cum să zici că situația e albastră și cifrele alarmante, dar cu toate acestea să susții că nu este nevoie de o nouă stare de urgență care să limiteze mobilitatea măcar în zonele roșii, punctual, pe orașe sau regiuni? La nivel țării, e limpede că nu se va mai putea declara ușor o nouă stare de urgență, ca în primăvară.

Toată această echilibristică, acest mers periculos pe sârmă, trebuie executat în plină campanie electorală, cu două luni înainte de alegerile parlamentare. Guvernul Orban și  președintele Iohannis nu își permit să le amâne din mai multe motive.

Alegerile parlamentare din decembrie pot fi amânate, potrivit Constituției, doar trei luni, adică până la început de Martie. Toate proiecțiile specialiștilor indică faptul că România riscă să aibă la primăvară chiar mai multe cazuri de noi infectări pe zi decât în prezent. Amânarea alegerilor din motive sanitare  până în martie nu reprezintă, așadar, o soluție practică.

Amânarea nu reprezintă însă nici o soluție politică. Guvernul Orban și președintele Iohannis stau în brațe cu bomba majorării pensiilor cu 40% în brațe iar ceasul ticăie repede.

Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40% și a salariilor profesorilor cu 20%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. Guvernul a sesizat marți Curtea Constituțională pentru a mai câștiga timp, cu speranța că până în șase decembrie va reuși cumva să tragă de timp pentru a evita intrarea în vigoare a legii.

Chiar și așa, cu toate tertipurile procedurale posibile, abia dacă vor reuși să oprească legea de la intrarea în vigoare până la alegerile programate pentru 6 decembrie. Or, dacă aceste drepturi intră în vigoare fie și pentru o singură zi, nu vor mai putea fi luate ușor înapoi. Dacă se ajunge aici, dezastrul economic este garantat.

Prin urmare, miza guvernului este să facă alegeri în decembrie cu speranța că noul Parlament va dezamorsa bomba cu ceas pusă de PSD în brațele guvernului Orban. O eventuală prorogare a majorării pensiilor nu va putea fi făcută prin OUG.

Prin urmare, guvernul Orban se vede condamnat să facă alegeri din rațiuni practice, dat fiind că, după toate estimările, numărul de infectări va fi mai mic acum decât în primăvară, din rațiuni politice, vezi bomba cu ceas a legii pensiilor și din calcule electorale, adică liberalii vor să profite de scorul bun obținut la locale.

Alegeri în  primăvară însemnă erodare la guvernare, amplificarea nemulțumirilor și tensiunilor sociale din cauza crizei sanitare și economice, plus lunile de iarnă care vin cu cheltuieli suplimentare pentru populație, deci nemulțumiri sporite.

Dar PSD speculează deja această situație imposibilă și începe să preseze pentru amânarea alegerilor, acuzând Guvernul Orban că se gândește mai mult la interesul politic decât la sănătatea cetățelor. Brusc, Marcel Ciolacu și alți lideri PSD au devenit foarte îngrijorați de epidemie, după luni de zile în care au acuzat același guvern că impune restricții și izolare, după ce au subminat metodic toate măsurile prin care s-a încercat limitarea răspândirii virusului și după ce au bagatelizat inclusiv purtarea măștii.

Dar acum PSD și-ar dori o nouă stare de urgență pentru că, odată declarată, alegerile parlamentare nu vor mai putea fi organizate la termen. Și tot din acest motiv, președintele Klaus Iohannis evită să mai declare stare de urgență, fie și doar în zonele roșii, unde situația este critică.

Pe de altă parte, starea de nemulțumire socială este în creștere și de înțeles. Sunt mii de oameni cărora le-au scăzut veniturile, au rămas fără slujbă sau fără afaceri. Cu toții vor trebui să se descurce cumva, în pragul iernii, când costurile vieții cresc semnificativ.

Industrii întregi aflate în pragul falimentului sau puternic lovite de criză nu mai vor să audă de restricții, de lockdown și pun presiune pe Guvern să se abțină de la noi măsuri care riscă să-i afecteze și mai rău. Însă Guvernul deja închide nepermis de mult ochii, iar rezultatele se văd: numărul de infectări crește vertiginos, capacitatea sistemului sanitar este deja pusă la grea încercare.

Adăugați la toate cele de mai sus presiunea infernală a Bisericii Ortodoxe, care nu mai vrea nici ea restricții și cere să poată organiza pelerinaje, subminând și mai tare încercările oricum firave ale Guvernului de a ține sub control răspândirea virusului.

E ușor să critici de pe margine, să ceri măsuri stricte, stare de urgență sau soluții miraculoase când ai de-a face cu situația complexă de mai sus. Am văzut, miercuri seara, la Cotroceni, un președinte aproape disperat, conștient că trebuie să execute o jonglerie periculoasă cu decizii imposibile, să țină împreună cu guvernul toate aceste mingi în aer, sugerând cumva presei că greul abia urmează să vină.

Klaus Iohannis a ajuns să vorbească la conferințele de presă organizate în fiecare miercuri seară la Cotroceni doar despre epidemie. Este tema care fie îi va îngropa cel de-al doilea mandat, fie îl va păstra în istorie drept președintele care a reușit cumva să treacă țara cu bine prin iadul unei crize apocaliptice.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

74 comentarii

  1. Chiar din acest articol comentariu se poate rezuma scurt:
    procente electorale vs. numar de decese

    Intr-adevar o decizie foarte grea, cand ciolanul e mai important decat chiar vietile oamenilor. E foarte greu sa comentezi de pe margine. Tu ce ai face daca ai ramane fara ciolan?

    • PSD-ul este singurul partid mare din Uniunea Europeana care a luptat, împreună cu toate televiziunile mafioților aservite lui ,împotriva propriului popor!Sunt singurii vinovați pt răspândirea virusului,propaganda continuă cu întregul lanț politico-ccr-ist-avocatul infractorilor ne-a adus în momentul actual!Trebuie pedepsiti la vot!N’avem altă soluție! M**e PSD!

    • PSD sunt puscariabili si mafioti, dar vedeti ca masurile luate de guvern sunt puse „sa nu supere” o mana de covidioti si asta ii plaseaza in derizoriu. Acest joc de e 3 la mie nu e 3 la mie arata dimensiunea prostiei celor ce ne conduc, cand tari adevarate se uita la cifre mult mai mici, gen 0.5.

      A nu fi cu incompetentii, nu te face automat pesedist. Sa critici decizii gresite e datorie de cetatean cu capul pe umeri. Cred ca ar trebui sa depasim stereotipuri tribale si sa ne uitam si la alte tari cum gestioneaza criza asta. Nu doar sa pupam dosuri de culori diferite.

      Si mai e ceva… sunt baronii de diverse culori care se opun masurilor stricte. Astia nu sunt nici alesi, nici inteligenti, pur si simplu au putere. Chiar mai mare decat molaul antipesede…

    • Mai @gheorghe, spala-te pe maini, poarta masca si scuteste-ma de ”molaul antipesede”, psdistule! Mai pupati voi guvernare peste o suta de ani, imi pun 10 masti si tot ma duc sa votez ca sa diapareti dracului din istoria Romaniei!

  2. „Klaus Iohannis a ajuns să vorbească la conferințele de presă organizate în fiecare miercuri seară la Cotroceni doar despre epidemie. Este tema care fie îi va îngropa cel de-al doilea mandat, fie îl va păstra în istorie drept președintele care a reușit cumva să treacă țara cu bine prin iadul unei crize apocaliptice.”

    in niciun caz rezolvarea epidemiei nu tine de un singur om…..nu va fi nici meritul lui daca trecem cu bine, nici vina lui daca iese nasol.

    atat timp cat tari cu sisteme mult mai performante si bugete mult mai mari, gafaie sub presiunea covid 19, sau mai rau, chiar clacheaza ( vezi Italia, Spania, USA la inceput , Cehia acum, Israel etc….) e cat se poate de clar ca trebuie sa existe vointa populara…..prin pandemia asta trecem toti si doar impreuna…restul e vrajeala ieftina

    Europa este maturata azi, de a 2 lea val de la est la vest…..si in niciun caz in Romania nu e cel mai rau….dar va fi

  3. Asta da, intr-adevar ghinion teribil.
    Cumva renuntarea la guvernare a fost o sansa unica pt PSD.
    Daca ar fi ramas la guvernare, PSD-ul n-ar fi obtinut mai mult de 10-15% la alegeri.

    • PSD a renuntat la guvernare pentru ca nu putea platii pensiile marite cu 40% si salariile marite promise. PSD in mod calculat a renuntat la guvernare. Daca revine la guvernare PSD o sa inghete toate investitiile si o sa plateasca pensii si salarii. Asta este orizontul de asteptare a electoratului PSD.

  4. Excelent articol. Dezvăluie un Dan Tăpălagă nepartizan, capabil să vadă lucrurile și din perspectiva celui altă dată atât de criticat. Asta înseamnă jurnalism de calitate, în respectul adevărului: critici când e de criticat, lauzi când e de lăudat, fără a te situa definitiv de partea sau împotriva subiectului pe care-l pui în discuție. Criteriul este adevărul, cu tot subiectivismul de care nicio ființă umană nu poate scăpa, nu aderența la o tabără sau la alta.

    • Just!

    • PRIETENE, regret sa iti spun, dar DT a fost intotdeauna un ziarist ASERVIT, incapabil de o minima obiectivitate. Va ramane in istoria jurnalisticii romanesti ca cel care, „pentru un pumn de arginti” a scos lumea in strada , ajutat, evident, de serviciile manipulatoare, cand cu Ordonanta 114. Vedeti, de atunci, vreo schimbare in sistemul de justitie ? Acelesi doua tabere! Prostii, la 10 august, au fost manipulati de una dintre ele, mai agresiva si mai bine manipulata !

    • @malureanu aservit cui? ca a dat in toata clasa politica fara retineti

      daca vorbesti de adevarati vanzatori te uiti in curtea latrinei (banueisc ca de acolo te tragi, la asa comentariu de om cu minte mica) care au fost in stare sa o considere pe Udrea victima, dupa ce au injurat-o 24/7

    • @malureanu: Dă-mi exemple de jurnaliști liberi, te rog. Din păcate, văd, ca și Andrei, că susții teorii propagate de presa plătită de D. Voiculescu. De ani buni nu reușesc să înțeleg cum oameni care vor să cunoască adevărul își iau informațiile de la trusturi înființate și finanțate de foști securiști, care după Revoluție, știind cât de mare este puterea informației manipulate sau cât de bine poți manipula atunci când controlezi informația (și, mai ales, când o poți servi gata interpretată), dispunând de bani și de relații, și-au tras televiziuni, unde, găsind mulți pseudo-jurnaliști dispuși să facă circ ori pur și simplu să mintă pe bani mulți, au reușit să fabrice un adevăr paralel, favorabil lor.
      De SRI nu se tem decât securiștii cei bătrâni, ceaușiști, pentru că se văd uzurpați, iar averile lor amenințate. Face pe patrioții și inventează dușmani la Vest, însă nu iubesc din țărișoara noastră decât ceea ce le aparține.

    • @Prieten : Iti raspund la comentariul de mai jos, cu simpatie.
      Nici eu nu inteleg cum nu reusesc, oameni apartent inteligenti, sa vada ca, din pacate, in Romania, ca parte a sistemului democratic care este la pamant, PRESA este un dezastru, un exemplu de aservire si lipsa de obiectivitate. Invoci si tu , ca si un alt domn care a intervenit, „influente de la Voiculescu”, „de la latrina 3” etc. In opinia mea, care incerc sa gandesc cu capul meu, lumea este naiva si manipulata, astfel ca nu vede faptul că, daca exista „latrina 3” mai sunt/au fost si alte „latrine”, la fel de nocive – ex Realitatea TV, pe cand acolo isi facea veacul acel derbedeu al presei care acum este in Parlamentul European, DIGI TV (un monument de subiectivism, dublat de incompetenta) sau B1 TV. Depinde doar din ce unghi privesti presa (a se citi „pe cine lasi sa iti spele creierii).
      Cat despre stimabilul DT, nu a stiut decat sa laude puterea pe vremea lui TB (si apoi sa incerce sa isi spele pacatele dupa ce s-a vazut ce dezastru, in principal in justitie, a lasat regimul sau) si acum incearca un simulacru de obiectivitate cu regimul KJ – PNL (dupa ce a trebuit sa plece, impreuna cu celelalt corifeu al presei „obiective” – Cristian Pantazi, cu coada intre picioare de la Hot News. Obiectivitatea lui este de genul ” nu este asa domnule Presedinte ca este asa” ? Dezastrul actual fiind asa de mare in tara, nu isi permite sa nu mai critice putin (pe aici, pe colo, prin partile neesentaile!), pentru a nu se decredibiliza din nou! Cat despre inluenta extrem de nociva pe care a avut-o cu ordonanta 113 si 10 august care a urmat, uita-te la ce s-a intamplat in justitie in ultimul an, cu PNL la putere! Dezastrul continua si cele doua parti ale magistratilor sunt la fel de infierbantate! Uitata-te la comunicatul de azi al celor trei asociatii ale magistatilor (reprezentative pentru ideile unea dintr „parti” ) cu privire la proiectele de legi ale justitiei propuse Predoiu. Si atunci a meritat sa iesi in Piata Victoriei, sa fii „purtatorul de cuvant” al uneia dintre parti, iar dupa aceea sa asisti satisfacut la dihonia si ura care au aparut intre oamenii acestei tari (pe strada, in spatiul public, in politica). A meritat ???
      Iar despre dl. DT, cand o sa vada ceva pozitiv la PSD, cat de mic (este imposibil sa nu existe, daca vrei sa fii un ziarist obiectiv !), voi crede ca papusarul din spatele lui a scapat un pic firele cu care il manevreaza !

    • @malureanu: Sunt parțial de acord cu ceea ce susții și parțial în dezacord: Este adevărat că PNL și Iohannis n-au făcut mai nimic pentru recuperarea Justiției și a DNA; dar la fel de adevărat este că G4 a punctat clar lucrurile astea. Este adevărat că DT l-a susținut pe Băsescu, atunci când acesta întărea Justiția și în general anti-corupția; dar nu l-a mai susținut atunci când TB a pus umărul la demolarea ei.
      În ce privește Realitatea TV – păi acolo nu era patron SPV, un alt fost securist?
      Presa înseamnă putere, iar cei care doresc puterea fac tot posibilul să nu o lase liberă. Așa e și la noi, așa e și în lumea (mai) liberă, de peste ocean. Cu atât mai mult sunt de apreciat acei câțiva care vor să rămână independenți.

  5. la teleenciclopedia: ” la aceste intrebari vom afla raspunsul in episodul viitor!”

  6. Daca PSD,USR, UDMR, PMP ar fi castigat prezidentialele, oare ce tandem presedinte-prim mistru ar fi fost la putere?
    2014-Ponta-Dragnea: ce viata, ce tunuri, ce insule, sa tot traiesti…..
    2020: Dancila-Ciolacu: bucurie printre agramati si analfabeti. Ura de clasa la greu! Huooo intelectualilor si corporatistilor!
    Barna -Ciolos: intelectualitate rafinata cu iz de LGBT. Totul ar fi fost roz, roz, roz! Pana si Covidul!
    Hunor-Varga: Végül igazságot tettek Magyarországért, a románok ismét a magyarok rabszolgái lettek!
    Paleologu-Tomac! Sprit si voie buna la conacul din Mihaileanu. Aalcoolemia la volan ar fi fost declarata neconstitutionala!
    Iohannis-Orban: aici va las pe voi sa comentati…..

  7. Cum se face ca pt privilegii se gasesc bani in acest nenorocit de moment?Jocul asta la doua capete al presedintelui si al premierului va merge pt o vreme, dar in curind vin pbl generate de
    situatia actuala,mariri de pensii,falimente pbl este ca ori iti asumi lucrurile cum a facut Boc si nu mai ai viitor politic ori joci pe sirma cu riscul de a te impinge psd-ul la orisice pas.Presedintele nu mai are ce sa apere,stie foarte clar ca situatia-i complicata dar nici nu face dovada ca gestioneaza corect situatia.

  8. Sper ca majoritatea electoratului sa aiba maturitatea politica pe 6 decembrie si sa sanctioneze atat PSD ptr tot ce a facut in perioada postdecembrista inclusiv populismul desantat din perioada de cand nu sunt la guvernare cat si USR+ ptr refuzul de a participa la guvernare cand tara trece prin aceasta perioada grea. Ma adresez in primul rand tineretului educat.

    • si pnl sa-i proslaveasca,eventual,mai cornele cind votezi in parlament mina-n mina cu psd tot felul de privilegii,asta cum se numeste?Usr -ul ia sustinut in parlament dar cind pui tot felul de ministrii vezi grinda etc …si nu faci nimic de frica sa nu pierzi alegerile sau uita-te ce pun pe listele electorale deci pnl=psd

    • max nu prea le bunghesti scrie la arici pogonici

    • @Cornel _ „Sper ca majoritatea electoratului sa aiba maturitatea politica pe 6 decembrie…”

      Aceeași speranță nutresc și eu. Doar că, dacă-mi permiteți, deși nu mi-s dragi nici unii, aș îndrăzni să vă reamintesc cum au stat lucrurile la căderea guvernului PSD. Presa vremii stă mărturie.

      Dl Barna a exprimat disponibilitatea USR de a participa la guvernare, doar că nimeni nu a invitat USR să facă parte din guvern. Motivul neinvitării a fost că ALDE și dl Tăriceanu au declarat că nu votează moțiunea de cenzură decât dacă va fi alcătuit un guvern monocolor PNL.

      Pe de altă parte, PMP și dl Traian Băsescu au condiționat susținerea noului guvern doar dacă este format exclusiv de PNL … cu PMP. Astfel, câțiva reprezentanți ai PMP au fost strecurați pe ușa din dos în funcții de rangul al doilea și al treilea în guvern, ca să nu se supere dl Tăriceanu.

  9. „Cum să impună totuși o serie de restricții unei populații ajunse la capătul răbdării…?”

    Deși sunt câțiva care „bagă bățul prin gard”, incitând populația la revoltă împotriva „dictaturii sanitare” – după cum aberant numesc ei protejarea populației pe vremea pandemiei -, iar remarcabile sunt, alături de Avocatul Poporului, o doamnă numită în presă „sparanghelista”, alta zisă „videochatista”, ori unii cercetați sau condamnați penal pentru diverse infracțiuni (în total vreo 300 de persoane, incluzând Q-Anon România), populația României nu pare să fie de acord cu ei. Spre binele public, de altfel. Dimpotrivă, pare a se solidariza cu medicii care fac eforturi în lupta cu maladia.

  10. sper macar USR sa -si joace bine cartea si voturile pierdute de PNL sa nu ajunga la PSD , ar fi cazul sa nu mai stea in siajul PNL ca nu se aleg cu nimic.

  11. Nu ar fi trebuit daramat anul trecut guvernul PSD. Era bine sa-si duca mandatul de 4 ani la capat.
    Cu un guvern condus de pesedisti in plina pandemie, altfel ar fi aratat rezultatul alegerilor locale, mai ales pentru PNL. Pur si simplu nu invata din greseli. La fel au facut cu guvernul Ponta. Acum vor pierde pe linie la parliamentare, iar PSD va reveni previzibil.

    • nu te exprima pe ceva ce evident nu intelegi .

    • Am aceeași temere,d-le Dan 13,că PSD va reveni.
      Și asta spre distrugerea și a speranței unei Românii european civilizate.
      PSD este blestemul României.

    • @m

      asta e tot ce ai de spus? Argumentul tau e sa nu-mi dau eu cu parerea pentru ca ti se pare tie ca nu as fi expert. Esti un mic bolsevic, oricine are dreptul sa aiba o parere despre orice.

    • stii ce este o parere ?

    • O parere se transforma in altceva atunci cind argumentezi sau incerci sa faci asta . @m a spus doar o parere tu faci altceva mai DAN 13

    • Asta e ,,m”.
      Nu argumenteaza, comentariile lui pun sub semnul intrebarii ce spui tu pe principiul: un nebun arunca o piatra 10 intelepsi se chinuie sa o scoata. Asta are tema de la partid, asa mi- a facit si mie ieri.

    • @quo

      O parere se transforma in ce anume? Ce altceva fac eu?

      Chiar nu inteleg ce incerci sa scrii. Ai putea dezvolta, incearca te rog sa fii explicit.

    • @m

      Imi pare rau ca trebuie sa iti spun asta, dar esti ridicol. Asta e parerea mea.

    • @m nu te exprima pe ceva ce nu intelegi
      (simplu sa pui ceva cand nimic nu ai a spune)

  12. „presiunea infernală a Bisericii Ortodoxe”
    ASTA … SUNA CA DRACU’

  13. Inca o data, in ultimile saptamini – domnul Tapalaga, are curajul sa spuna adevarul . Presedintele a arat foarte clar cum alegerile parlamentare sunt pe data de 6 decembrie si nimic nu le poate schimba . Indiferent de situatia epidemiologica presedintele nu va decreta stare de urgenta . In primul rind CCR tocmai ce a decis imposibilitatea decretarii starii de urgenta , prin anularea tuturor modalitatilor ce pedepsesc pe cei ce nu respecta legea .astfel starea de urgenta devine inutila . Presedintele a aratat in clar cum masurile decise, prin legea votata in parlament ,aferente starii de alerta ,sunt suficiente in orisicare moment al existentei pandemiei si reintorcerea la starea de urgenta este non necesara . Presedintele nu poate risca declararea starii de urgenta si aminarea alegerilor neavind garantia unei imbunatatiri a situatiei epidemiologice , ba chiar in luna 2021 martie lucrurile ar putea sta mai rau . In fapt – mersul la vot – nu influenteaza starea de sanatate a nimanui , este o actiune de doar citeva minute cu respectrea tuturor normelor sanitare . Cetateanul intelege toate aceste nevoi si intelege ca nu se poate risca pierderea de fonduri europene , nu se pot risca toate parteneriatele militare si economice ale tarii , doar pentru ca niste parlamentari sa isi incaseze diurna inca trei luni de zile . Jocul strategic , la nivel mondial , este deasupra acestor marunte dispute facute de unii ce se afla in pierdere masiva de voturi , iar presedintele nu va permite manevre de acest fel .De apreciat dorinta domnului Tapalaga in a arata adevarul .Asta ar trebui sa facem cu totii pe segmentul nostru de activitate .Din nefericire inca exista cetateni ce nu pot vedea – intregul- si sunt minati in lupta de o ura surda si personala .

    • Unde ești, în aleea Modrogan sau la Cotroceni de te f**e grija de parteneriate când geme țara de COVID?

    • cineva ! esti incuiat rau nenica , fara ajutorul UE si fara Parteneriat acum traiai nu in pandemie ci in pandemie generalizata , nu aveai nici dupa ce bea apa , mai natingila .

  14. Cât vor fi șantajați.

  15. Iohannis ar trebui sa faca precum Trump: sa se dea lovit de COVID si apoi sa vedem reactia poporului. Suntem intr-o dilema teribila: sa inchidem tara si sa impiedicam transmiterea virusului, avand consecinte teribile pentru economie sau sa asteptam pana in decembrie, riscand enorm dar asigurandu-ne ca PSD-ul nu se va mai intoarce la guvernare. Personal cred ca ar trebui sa acordam incredere acestor oameni si sa apreciem in continuare eforturile acestui guvern. N-ar fi drept si corect ca dupa criza asta sa-i respingem la vot doar pentru ca traim aceste vremuri. Cred ca altii ar fi ruinat tara asta mai demult daca ar fi continuat sa guverneze.

  16. Domnul Tapalaga si impartialitatea sunt ca 2 paralele. Ce naivi isi fac veacul pe acest site, de nivelul lor de inteligenta nici nu mai vorbesc, multi dintre ei nu au trecut nici macar de nivelul 1.

    • Postac psdist deja istoric, ia plimba tu ursul in alte medii mai prietenoase, bunaoara pe la latrine!

  17. Nu esti sanatos la cap daca mai vrei stare de urgenta

  18. Toată lumea la vot!!!

    PNL – 35%
    USR+ – 20%
    PMP – 5%

    Asa avem 60% și putem schimba constituția din temelie, și tot asa avem șanse de a deveni o important forță Est – Europeană.

    • Cara-te de aici! Am piedut destul timp cu votarea pentru voi. Gata, asjunge! Va descurcati singuri si fara diaspora!

    • 60% e putin pentru o guvernare solida si schimbarea constitutiei. Trebuie macar 75% din cele 3 partide, pentru ca intotdeauna vor lipsi unii de la vot sau vreun partid mai mic va fi cu fundul in sus.

    • dupa redistribuiri creste

    • @Jay.
      1. Diaspora inseamna 6 locuri in parlament.
      2. Si eu locuiesc in afara (momentan)
      3. Ce legatura are ce am zis eu, cu ce ai raspuns tu? Te-ai saturat sa ce ca nu inteleg? Ai fost la vot pentru parlamentul european si presedinte (probabil). Pai omule bun, pana nu schimbam din temelie si parlamentul, nu se pot face multe schimbari la nivel de idei.

      Eu unul sunt in mare multumit de Orban si co. A facut greseli si vor mai face, dar in acelasi timp sunt zdraveni. O guvernare de tip Orban cu USR+ si un parlament de partea lor, apai tata… sa vezi atunci schimbari.

  19. Solutia este o reforma a administratiei pentru reducerea cheltuielilor imense ale statului- dati afara din bugetari si ceva inflatie mai viguroasa ( sa se tipareasca bani)

  20. ..se uită în jos şi-îi prind ameţeala. Privesc in sus şi se cutremură…si cand te gândesti ca nu au  făcut nici un sfert din drumul propus!

  21. Nu stim ce face, de fapt, presedintele, in aceste zile si in toata perioada pandemica, ceea ce nu inseamna ca nu face nimic, totusi. Pentru ca una este comunicarea si imaginea publica si alta este actiunea politica propriu-zisa. Una este ceea ce se face Mircea ca lucreaza si alta este ceea ce are el in cap.

    Pana una alta, este evident ca prim-ministrul nu are anvergura necesara unui adevarat sef de guvern si cu atat mai putin a unuia de care avem nevoie in aceasta perioada critica. Ludovic Orban este depasit la toate capitolele, dar ceea ce este mai grav este ca el interpreteaza piesa cu aceleasi instrumente si abordare utilizate de PSD: populismul, prioritatea imaginii in fata actiunii corecte si spiritul de gasca. Cu cat un om politic este mai mic, cu atat mai mult se raporteaza el la interesele „partidului” in dauna asumarii personale a deciziilor. Recent, legat de disparitia primarului Dragulin, Orban ne-a spus-o franc ca a intervenit personal la Strainu Cercel, desi pacientul nu se bucura nici pe departe de suficienta notorietate pentru o astfel de initiativa, oricum reprobabila si ilegala indiferent de persoanele implicate.

    Nu e de mirare ca sunt mentinute in guvern persoane foarte sla pregatite, de parca un guvern politic inseamna un guvern de politruci, pile si relatii. De parca nu poti numi ministru un nemebru de partid. Am in vedere nu numai moldo-vlahii grinda si Costel, Anisie, impostorul jalnic de la interne, anonimul si extraplatul Nelu Tataru sau vesnic utecista Violeta, cea care ne asigura ca munceste asiduu, de dimineata pana seara, de parca ar avea cineva nevoie de eforturile ei lipsite de eficacitate, viziune si coerenta. Nu suntem la sapa la vie mai tanti, nu ne intereaseaza munca ta de impostoare. Avem nevoie de solutii la legea pensiilor, desfiintarea imediata a pensiilor speciale, un nou cod al muncii care sa permita angajatorului concedierea, informatizarea „caselor de pensii”, taierea tuturor sporurilor de salariu, cu exceptia celor pentru serviciul de noapte si in zilele libere si cate si mai cate.

    KWI nu a realizat nimic din promisiunile facute romanilor. Nici pomeneala de restructurari guvernamentale si cu atat mai putin „resetarea” statului. In locul lor, salariatii de la stat au fost tinuti acasa si platiti de stat moca in timp ce in privat am primit praful de pe toba. Se anunta sporuri de covid, acordate populist „dascalilor” si „personalului auxiliar” in timp ce orice vanzatoare, fie la un magazin mic de cartier fie la un supermarket este de zeci de ori mai expusa contaminarii si nu primeste niciun spor. Ca sa nu mai discutam de „dascalii” din privat.
    Strategic am instituit ca prostii starea de urgenta atunci cand nu era deloc nevoie de ea, iar acum plangem ca niste pui de mangusta orfani, cu mii de cazuri de covid zilnic fara sa stim e de facut si incotro sa o apucam. Asa patesti cand aduci la Palatul Victoria exclusiv politruci de partid cu rudele si protejatii lor. Nu mai tine figura nici cu SRI, cu STS sau MAI, s-a terminat stiinta, este? Nu mai batem departe, este?

  22. PNL nu a conturat precis pentru electorat SCOPUL pentru care are nevoie de voturi. Lasa lucrurile sa evolueze spre votul anti PSD dar greseste. Pe langa voturile anti PSD trebuie si o campanie de informare pentru SCOPUL guvernari PNL altul decat acela de ” anti PSD” .
    PNL trebuie sa enunte un SCOP politic aliniat EU pentru ratiuni de integrare economica, politica, militara, educationala.PNL trebuie sa enunte clar ca programul politic intentionat priveste la o complexa integrare cu EU bazat pe apartenenta identitara istorica la Europa. Fortele anti EU numind aici Moskova si Turcia incurajeaza separarea de civilizatia EU folosind ortodoxia ca motiv de izolare al romanilor fata de EU. PSD militeaza pe acest program scris la Moskva asmutind pe credinciosi ortodoxi in cruciada impotriva guvernului. Ortodoxie si pomeni electorale este programul PSD. „Izolarea ortodoxa” fata de EU raspandita de PSD pentru ca „EU vrea sa ne ia ortodoxia” este un periculos exemplu pentru lipsa de scrupule al acestor indivizi periculosi, urmasii PCR si ai Securitatii frati cu ” ortodoxi KGB” de Moskova.

  23. Hmmm. Oare or exista tari care au reusit sa stapaneasca pandemia si tin si alegeri ? Chiar anul asta ? Ba nici nu mor de foame? De ex. Taiwan, Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Singapore. Ia vedeti ca prin Asia si Oceania gasiti exemple ca SE POATE. Cum, mai sunt oameni si in afara de Europa+SUA? Ce chestie ! Chestie de competenta.

  24. Cum ai fi putut sa manipulezi cifrele daca ai fi avut un program de testare pe scara larga a asimptomaticilor in baza unor anchete epidemiologice, facute chiar de lucratori necalificati dar cu un chestionar bine gandit? Cum ai fi salvat viata bolnavilor cronici daca aveau acces la tratament prin circuite gandite si nu prin inchiderea spitalelor, dar da bine in rapoarte ca au fost rapusi de virusul ucigas? Si pe cale de consecinta nu inchideai industrii intregi fara niciun fundament, dovada ca este sunt sursa de raspindire a viruslui.

  25. Păi uite critic eu din interior că dacă am avut COVID nu mă mai pot considera pe margine. Pe margine și pe dinafară e Iohanis izolat în Palatul Cotroceni.
    Se mai și laudă singur că s-a mișcat bine împreună cu guvernul său: la DSP nu e nimeni acasă, COVID-pozitivii sunt lăsați să se descurce pe cont propriu, personal am ieșit din cele 14 zile de izolare de la data testului pozitiv și nici până azi n-am primit decizia de izolare, deci legal toată perioada am fost liber ca pasărea cerului, puteam să mă plimb pe unde voiam. Nici concediu medical nu pot primi pentru că îl condiționează de decizia DSP care nu mai vine, de la spital am primit numai de la data prezentării la evaluare până la expirarea celor 14 zile de izolare, deci o parte din perioada de izolare obligatorie nu o am acoperită cu concediu medical pentru că DSP nu își face datoria.
    Am eu o soluție deloc miraculoasă pentru una din problemele bolnavilor de COVID cu forme care nu necesită spitalizare: nu mai condiționați concediul medical de decizia de izolare pe care nu sunteți în stare s-o emiteți! Lăsați medicii de familie să-l acorde în baza testului pozitiv!

  26. Într-adevăr acum Iohannis merge pe sârmă. E o consecință a strategiei „facem alegeri cât mai repede, să profităm că PSD e la pământ”. În noiembrie anul trecut avea logică. Din păcate au ignorat gravitatea molimei. Ultima ocazie când o puteau lua în calcul a fost momentul desemnării lui Câțu ca prim ministru. Si au ratat. Atunci știau ca e groasă cu molima, dar au ales să ignore. Așa au rămas cu guvernul de linia 2-3 care urma să fie înlocuit cu linia 1 după alegeri. Au rămas în brațe cu un guvern monocolor, minoritar și de slabă calitate. Iar toate oalele sparte de neghiobi vor fi plătite de PNL. Când vrei să culegi singur roadele, riști să plătești singur ponoasele. Situația asta ar fi deschis în mod normal calea pentru USR+. Din motive interne și de discurs ambiguu și ei se pare că au ratat ocazia. Rezultatele slabe spre catastrofale de la votul politic de la locale arată acest lucru. Poate că se trezesc in timpul rămas, deși… Din păcate asta lasă PSD că destinație de refugiu a voturilor nemultumiților. Cred că nici măcar pesediștii înșiși nu vor la guvernare în perioada următoare.
    Așa că situația e complicată și nu pare să ducă la nimic bun.

    • USR a căzut. În ciuda circului ocazionat de victoria parțială din București și câteva orașe mari, a luat puține voturi la nivel național, cum a semnalat și Caramitru. PSD e în creștere împotriva chiar a voinței și capacităților proprii, ba chiar în ciuda licuriciului care ne-a dat indicații ce și cum, dar nu suficient cât să preia guvernarea după alegeri.
      Acum, depinde și ce prostii mai fac guvernanții , se tot aude ceva major legat de alegerile prezidențiale din Moldova, context în care tot la indicațiile licuriciului ar putea implica țara în probleme care să-i piardă.

    • Analiza idioată! Ca sa votezi PSD-ul trebuie să fii cretin sau să faci parte din sistemul bugetaro-clientelar al acestui grup infracțional organizat!Iar ĂȘTIA cu totul (+furaciunea la vot!) nu trec de 20% cu indulgenta! Dacă ieșim la vot toți cu mintea la purtător îi pulverizam!

    • Din păcate văd și aici, ca peste tot, obsesia unei tabere cu demonizarea celeilalte. Oameni buni, dușmanul real pentru omul obișnuit nu e partidul celorlalți, ci criza economico-socială profundă în care ne zbatem, molima căreia nu îi dăm de cap. La vremuri grele strangem rândurile. După aia ne luăm la harță. Nimic nu se construiește cu certuri continue. Iar într-o competiție câștigătorul trebuie sa dovedească că e mai bun, nu că ălălalt e mai prost.

    • Gheorghe S.
      analiza nu e chiar idioata. psd are votanți disciplinați și fideli, deci vor fi la vot. Cei care sunt indeciși nu vor vota niciodata psd. USR a pierdut (deși ei vad o victorie), iar cei care au votat USR nu vor mai merge la vot, pare doar un % f mic . O prezență slabă la vot va avantaja psd întotdeauna.

    • Nu cred că pesede are mulți votanți disciplinați. Părerea mea este că, în afară de UDMR care are un electorat captiv, majoritatea voturilor petru toți ceilalți vin dintr-o masă mare de electori nealiniați (swing votes), care reacționează emoțional în funcție de realitățile și evenimentele momentului. Votul emoțional e însă și periculos pentru că dezamăgirea îl gonește înspre adversari la următorul vot.

  27. Acesta este un articol cu adevarat REALIST, NU cel de ieri intitulat „Câteva urgențe și soluții într-o Românie relaxată…” Felicitari domnule Tapalaga pentru ceea ce ati scris astazi „e ușor să critici de pe margine, să ceri măsuri stricte, stare de urgență sau soluții miraculoase când ai de-a face cu situația complexă de mai sus”. Asa este, trecem printr-o perioada INFERNALA si din pacate aceasta conjuctura NEFERICITA in care ne gasim, pare fara iesire pentru Guvernul Orban. Deasemenea, chiar sa NU FIE NIMENI in locul Presedintelui Iohannis. Sincer, chiar NU stiu ce se mai poate face ca sa ne revenim, tinand cont de „atacurile ” permanente ale PSD-ului din Parlament (care arunca economia in aer, o economie si asa subreda) si ale JALNICII BISERICI ORTODOXE ROMANE. NU POT SA CRED ca PROPRII NOSTRI ROMANI ne fac noua romanilor, asa ceva…adica atat de mult RAU…NU POT SA CRED…sunt tot mai SOCATA in fiecare zi…

    • Uite cineva ce pricepe adevarul si poate face diferenta intre baliverne si adevar .

    • Nu pot fi socat usor , dar vad de multa multa vreme cum o parte din natiune doreste sa distruga o parte a natiei romanesti . Din fericire presedintele a aratat asta si acum indiferent ce face clasa politica jocurile sunt deja facute .Nu se pot amina alegerile , nu putem iesi din UE , nu avem de unde lua bani , din alta parte , in condiitile puse de UE la dispozitie , nu putem sa iesim din parteneriatul cu USA .Abia acum nu mai putem face asta .Da si mie ca si tie , rar mi-a fost dat sa vad cum o parte a unei natiuni a discreditat sau a incercat sa discrediteze capitalismul in discordanta totala cu majoritatea si in dispretul dus la maxim fata de aceasta majoritate . Este absolut inimaginabil ce au incercat sa faca . Va imaginati daca si presedintele accepta jocul lor?

  28. ce a facut PNL in un an de cind au preluat guvernarea?
    – alegeri dintr-un singur tur – NU
    – desfintat Inspectia Judiciara – NU
    – reforma justitiei – NU
    Abia dupa un an a iesit Predoiu cu un proiect ce il dau spre consultare pt alta jumatate de an. Un mare fis.

    Ce au reusit sa faca?
    – sa numeasca la conducerea oficiului contra spalarii banilor un om care conform propriilor declaratii isi luase bacul la 32 de ani, lucru ce nu l-a deranjat pe Orban. apoi, cind s-a aflat ca nici macar bacul nu si-l luase, ce zice arogantul de orban? ca e problema aluia. sigur.
    – sa mai pomenesc de rahatul ce l-au facut la DIICOT?
    – sa mai pomenesc de leprele infecte: vela, bode, predoiu, grinda?
    Asa ca ghinion, dle Orban, ghinion dle iohannis. PSD-ul galben pute la fel de tare ca cel rosu. ne auzim la alegeri.

    • lavinia inca nu intelegi de ce nu se pot face toate lucrurile acum ? mai studiaza si citeste sondajele

    • a trecut UN AN. nu au facut NIMIC. nimic din ce au promis si nimic bun in rest. in plus au si gestionat prost criza sanitara. daca zic ca e un guvern mediocru le fac un compliment. si a trecut UN AN. sint exact asa cum ii stiam: verisorii PSD.

    • vela, cind ii lua apararea infractoarei Pintea, ce sondaje studia?
      predoiu, care sta si tace de un an, ce sondaje citeste?
      ce au promis pesedistii galbeni inainte sa ajunga la putere, si ce au facut dupa? NIMIC. efectiv nimic.
      multumim mult. in 5 ani PNL o sa ramina doar cu babele dezamagite de PSD. asta e nivelul lor.

    • lavinia daca tu nu stii ce s-a facut si cine a facut sau daca tu nu vrei sa vezi , refuzi asta , atunci nu inseamna ca aceste lucruri nu exista .

  29. Cea mai SIMPLĂ soluție: vot prin corespondență pentru cât mai mulți, restul să meargă la secția de vot dacă nu vor să voteze prin poștă. Astfel se reduce substanțial aglomerația de la secțiile fizice, scade interacțiunea, deci scade riscul. Dacă pentru diaspora se poate, se poate și pentru interiorul țării.

    Ah, da, și să se apuce de treabă azi, să încheie contracte cu toate firmele de curierat, nu doar cu poșta română. Dacă nu e gata procedura până în decembrie, atunci poate e gata în ianuarie sau martie, depinde cât de competenți sunt să aleagă oameni și echipe de logistică.

    De vot electronic nu mai zic, că acolo trebuie testat înainte, mai ales dacă lucrează Asesoft și Siveco, dar la cel prin corespondență nu au nicio scuză.

  30. Vaaai, ce mister, oare ce sa facă ei, Iohanis și Orban?
    De-asta pierd ei alegerile, de la pandemie li se trage.
    Nu pentru ca nu și-au îndeplinit nici una din promisiunile pe baza cărora au reușit sa ia puterea în ciuda lipsei majorității în Parlament.
    Nu de la decapitarea DNA și a celorlalte parchete, unde au numit șefi servili și compromiși, și sugrumarea justiției prin cârtița Predoiu. Nu de la refolosirea secției Gestapo, ctitorita de Dragnea, pentru scopurile lor de partid. Nu de la racolarea rebuturilor PSD. Nu din copierea metodelor PSD. Nu din cauza alianței cu PMPul. Nu pentru ca se întâlnesc cu interlopii noaptea, ca intre colegi. Nu pentru ca sunt preș în fata celei mai corupte și reacționare forțe din țara: BOR.
    Nu din cauza ca i-au lăsat pe PSDisti, care au încă majoritate în Parlament, sa respire ușurați ca nu vor ajunge la pușcărie și sa reînceapă sa facă ce știu ei mai bine: sa facă PNL sa plătească pentru oalele sparte de ei și apoi sa le ia locul.
    Nu pentru ca sunt tot psdisti dar mai prosti, mai de balta.

    Lasă-ne cu pandemia. Da, n-au fost premianți nici acolo, dar e doar una din multele lor păcate. Locul lor e în USL, în lada de gunoi a istoriei.

    • Partea nasoala este ca daca „pierd” in favoarea PSD, atunci chiar am …it-o „cu doua maini” cum zicea un amic mai slobod la vocabular…