G4Media.ro

Șeful CERT-RO, Cătălin Aramă, despre atacul cibernetic asupra celor patru spitale: Este…

Șeful CERT-RO, Cătălin Aramă, despre atacul cibernetic asupra celor patru spitale: Este în top 3/ Cauzele care au facilitat atacul

Directorul general al CERT-RO, Cătălin Aramă, a clasificat, joi, recentul atac cibernetic asupra celor patru spitale în top trei cele mai raportate incidente de atac cu malware dintre cele cu care s-a confruntat până acum. Cauza cea mai probabilă cauză a atacului ar fi un email infectat care a fost accesat pe unul dintre calculatoarele infectate. La mijloc ar fi vorba de o eroare umană, a declarat directorul general CERT-RO, într-o conferință de presă.

Aramă a mai declarat că printre cauzele care ar fi putut facilita un astfel de atac se află utilizarea unui sistem de operare neactualizat, lipsa copiilor de rezervă ale fișierelor afectate și lipsa unui sistem de protecție anti-virus.

Conform raportului SRI, tipul de ransomware folosit în acest atac era vulnerabil în fața unui sistem de protecție antivirus de bază.

Cele patru spitale afectate, a mai precizat directorul CERT, sunt în contact continuu cu specialiștii în domeniu, deși nicio echipă de acest fel nu se află în vreunul din spitalele care au fost infestate cu programul malițios.

Anvengura dezastrului cibernetic nu este cunoscută, instituția fiind încă în stadiul de investigare al incidentului, a mai precizat Aramă.

„Atacul a vizat doar sistemul de sănătate” a mai declarat acesta.

Cel mai sumbru scenariu prezentat de CERT-RO este cel al pierderii tuturor datelor, în cazul în care instituțiile vizate de atacul cibernetic nu au întreprins măsurile de protecție recomandate de CERT-RO.

Directorul general, întrebat dacă în spitalele vizate de atacul cibernetic au existat măsuri de protecție împotriva ransomware-ului, acesta a declarat că „la o parte există, la o parte nu.”

Context. Serviciul Român de Informații a precizat, joi, într-un comunicat, că patru spitale sunt afectate de atacuri infomatice, nu cinci așa cum anunțase ministrul sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. SRI precizează că ”pentru oprirea infecției este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu”.

”Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la nr. special 1911 și transmise mai departe către Centrul National Cyberint am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeș – București, Huști, Dorohoi si Cărbunești”, se arată în comunicatul SRI.

Sursa Foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Corectati-l repede ca e plin de greseli

  2. Programul „malitios” a atacat cumva cu ironie usuratoare sau ce sa intelegem?
    Articolul pare scris de Google Translate cot la cot cu Maria Grapini.

  3. „Aramă a mai declarat că printre cauzele care ar fi putut facilita un astfel de atac se află … lipsa copiilor de rezervă ale fișierelor afectate” – si n-a fost demis in secunda doi? (Daca chiar a spus asa ceva)

  4. Ce penibili si astia de la CERT… un fel de RENAR al statului degeaba si castigat bani pe vorbe si hartii