Cătălin Drulă (USR) despre proiectul de ordonanță a austerității: Ciolacu și PNL amanetează viitorul României și continuă atacul asupra economiei românești
Cătălin Drulă, președintele USR, a criticat joi proiectul de ordonanță de urgență care prevede măsuri de austeritate, printre care tăierea finanțării pentru Educație, potrivit Edupedu.ro, și amânarea cu doi ani a majorării contribuției la Pilonul II de pensii. În paralel însă, proiectul de OUG prevede creșterea salariilor pentru demnitari, potrivit Economedia.
”Foamea de bani: Ciolacu și PNL își continuă atacul asupra economiei românești prin acte neconstituționale. Astăzi a apărut proiectul unei OUG care derogă, derogă și iar derogă. Ce ne spun Ciolacu și PNL? Că legile țării sunt opționale și că se aplică doar când vor ei. Când nu vor ei, dau un OUG și legile se suspendă. Un OUG care nu va fi atacat de Avocatul Specialilor (nu al Poporului), Renate Weber. Cum n-au fost atacate nici celelalte OUGuri neconstituționale ale guvernului Ciolacu. Un OUG care va fi îngropat în sertarele parlamentului. Pentru că în regimul nedemocratic PSD-PNL se guvernează prin decret”, a declarat Drulă, potrivit unui comunicat.
”E un regim disperat să își păstreze puterea, iar pentru asta amanetează viitorul României. PNL crește taxele. Acest OUG este elaborat chiar de miniștrii PNL. Un PNL toxic care trădează orice valoare de dreapta și dă un atac pesedist asupra prosperității și libertății românilor. Tot de la 1 ianuarie, o să intre în vigoare zeci de mii de noi pensii speciale care ne vor costa peste jumătate de miliard pe an. Ale foștilor primari. Și, conform acestui CCR, odată ce intră în vigoare le vom plăti pe veci. Pentru aceste noi pensii speciale, nu se dă OUG pentru abrogare. În aceste condiții, orice lege de reformă devine o glumă și atât. Sper că vede și Comisia Europeană asta”, a mai spus președintele USR.
Drulă a mai spus că ”de la 1 ianuarie urma să crească de la 3,75% la 4,75% contribuția la Pilonul II, pensia privată. Prin OUG se derogă de la lege. Și nu va mai crește. Dreptul fiecărui român care muncește de a-și asigura o pensie mai decentă este încălcat. O lege care ar trebui să se aplice neschimbată peste decenii, cea privind Pilonul II, este anulată printr-un simplu act al lui Ciolacu și al PNL. Acest OUG elimină deductibilități aflate în vigoare. Adică crește taxele. Legea pensiilor, legile educației, legile privind pensiile speciale. Chipurile cu efecte pe zeci de ani de zile, ele pot fi de pe azi pe mâine făcute opționale. Un OUG al Ciolacu-PNL și gata cu reforma. Este un dezastru absolut ce fac cu economia și bugetul României. Asta vor să acopere cu petarde și manipulând opinia publică. De-asta atacă opoziția cu sălbăticie în fiecare zi și vor să ne distrugă pe noi și aliații noștri. Putem și trebuie să îi oprim în 2024. Va fi o luptă grea cu un regim odios care falimentează țara. Dar e lupta pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. Guvernarea țării poate și trebuie să fie responsabilă. În favoarea celor care muncesc și plătesc taxe, nu a specialilor”.
Context
Profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, față de 40% cât prevedea OUG 57/2023, adoptată în plină grevă, arată un proiect de OUG publicat de Edupedu.ro.
Mai mult, guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu nu va da Educației 15% din Bugetul general consolidat, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor, consultat de Edupedu.ro. În consecință, cele două articole, 134 și 147, din cele două noi legi ale Educației Deca-Iohannis, 198 și 199 din 2023, vor fi amânate pentru anul 2025, conform textului draftului de document. Recent, Ligia Deca a încercat să justifice public acest eșec spunând că „nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” va fi 15% din BGC bugetul alocat Educației.
2024 ar fi fost primul an de aplicare a legii educației Deca-Iohannis, bazată pe România educată, în care pilonul central al reformei anunțată de președinte și de apropiații săi era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul General Consolidat. În sumă exactă, aplicat pe BGC actual, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei.
Guvernul vine cu noi măsuri de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar, arată un draft de proiect de ordonanță de urgență obținut de G4Media și Economedia. Proiectul va fi discutat în prima ședință de Guvern după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din Statele Unite. Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis, după cum a scris EduPedu AICI. În schimb, salariile demnitarilor se majorează cu 5% anul viitor. În plus, deși există lege pentru creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, Guvernul vrea să amâne majorarea cu doi ani, pentru 2026, arată documentul. Aceasta nu este „ordonanța trenuleț” pe care se va baza bugetul pe anul 2024, ci un alt proiect de reducere de cheltuieli. Conform informațiilor Economedia & G4Media, proiectul de ordonanță a fost elaborat de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de liberali.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii