G4Media.ro

Cătălin Drulă (USR): Populismul economic deșănțat duce la suferință. Premierul Orban are…

sursa foto: Facebook

Cătălin Drulă (USR): Populismul economic deșănțat duce la suferință. Premierul Orban are obligația să prevadă măriri rezonabile ale pensiilor, în limitele a ce permite situația fiscal-bugetară a României

Deputatul Cătălin Drulă, vicepreședinte al USR, îi cere premierului Ludovic Orban să prevadă în legea plafoanelor bugetare, pentru care executivul își va asuma răspunderea, ”măriri rezonabile ale pensiilor, în limitele a ce permite situația fiscal-bugetară a României”.

Drulă arată într-o postare pe Facebook că Legea pensiilor, inițiată de PSD, ”poate deveni un dezastru economic pentru România” din cauza impactului bugetar uriaș în 2020 și, mai ales, în 2021, când creșterea cu 40% a pensiilor va duce la creșterea deficitului cu 2,7 puncte procentuale.

”Voi scrie astăzi despre un subiect nepopular și dificil pentru un politician: legea pensiilor. Așa cum îmi înțeleg eu mandatul însă, nu pot să tac în fața a ceea ce poate deveni un dezastru economic pentru România. Nu e încă prea târziu pentru responsabilitate și cadrul legal există, trebuie doar asumarea și curajul politic pentru a-l aplica. PSD a pus o bombă cu ceas în legea pensiilor adoptată anul acesta de Parlament: creșterea cu 40% a pensiilor la 1 septembrie 2020”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Drulă arată că în Legea pensiilor a fost prevăzută o temperare a creșterii și citează articolul 86, unde se prevede că “Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorări decât cele prevăzute de prezentul articol”.

Deputatul USR arată că ”premierul Orban are obligația să prevadă în această lege măriri rezonabile ale pensiilor, în limitele a ce permite situația fiscal-bugetară a României”, notând că guvernul Ludovic Orban își asumă răspunderea tocmai pe legea plafoanelor.

”Impactul este uriaș și nesustenabil pentru buget. Există o largă recunoaștere a acestui fapt, de la politicieni la economiști. Dar se șușotește despre acest lucru, nu se vorbește cu voce tare, pentru că toată lumea evită „cartoful fierbinte”. Deja anul acesta bugetul asigurărilor sociale (cel în care plătim contribuții și de unde se plătesc pensiile) are deficit. Asta înseamnă că diferența se compensează de la bugetul de stat. Bineînțeles că ne dorim cu toții creșterea nivelului de trai în România, mărirea veniturilor, a pensiilor. Dar realitatea economiei este că asta nu se poate face din pix. Atunci când creșterile sunt din pix, suferința economică urmează inevitabil. Pentru toată lumea, dar pentru cei în situații vulnerabile, cel mai tare. Am văzut în trecut la ce duce populismul economic deșănțat. La suferință. Nu mai putem repeta aceleași greșeli și să ne condamnăm atât părinții, cât și copiii să suporte consecințele lașității politicienilor”, arată Drulă.

Foto: Facebook / Cătălin Drulă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Ăștia de la USR au intrat în opoziție cu PSDul

    • @Alex. Nu mai Alex, astia de la USR ar trebui sa se ascunda, sa taca chitic sau sa tina trena PNL ului sau sa dispara pur si simplu, sa ramaneti intre voi uselistii.

    • Da, si mie mi se pare ca de ieri au intrat in opozitie cu PNL!
      Drula are dreptate dpdv economic dar nu si politic. As fi de acord cu el insa cu o conditie:
      in acelasi timp sa sustina ca si pensiile speciale ale magistratilor trebuie sa sufere o modificare substantiala in jos. Cum s-ar putea face, avand in vedere decizia aceea a CCR care-i apara, nu stiu, ca nu eu sunt politician sau guvernant.

    • USR are un in proiectul de lege care se discuta in parlament acum plafonarea pensiilor magistratilor.

    • Cit despre pensiile speciale ,se poate spune deja, vor ramine doar acelea ce sunt acordate militarilor .

    • Fostul partid de guvernamint ,indiferent ce face si ce zice , nu poate determina populatia sa ii accepte spusele ,ce parca trec pe linga fiecare dintre noi neauzite ,ba mai degraba in lipsa unui conducator ales, ce ar putea avea si o carisma deosebita , totul se reduce la palide actiuni politice . PNL isi urmeaza parcursul nestingeherit si isi va asuma raspunderea pe absolut toate temele,promisiunile din campania electorala si va aduce concomitent in fata natiei gravele probleme mostenite . Prin asumarea guvernarii PNL are politic marea sansa de a cunoaste toate neconcordantele(ca sa zic asa ) din vechea guvernare . Celalalte partide USR,PLUS, PMP, neparticipind din vointa proprie la guvernare , nu au acces la aceste date si nu pot veni public sa spuna mare lucru . In acest fel PNL a eliminat practic declaratiile politice si ale partenerilor de dreapta si ale celor ce au fost la guvernare . In spatiul public ,in media ,viata politica este patronata doar de declaratiile PNL. Marea problema a celorlalti tocmai asta este – NU AU CE SPUNE, ceva care sa determine un atasament popular . Greseala evidenta si calculul politicianist gresit inteles a adus in aceasta situatie toate partidele cu exceptia PNL.

    • O intrebare pentru cei ce scriu pe site . Ar accepta populatia o inlocuire totala a PSD cu alianta USR-PLUS?

    • Poate doar in cazul in care PMP se uneste cu PNL si cu parti din PSD si PRO ce isi exprima atasamentul la DREAPTA romaneasca si USR plus sa preia restul din partidele ramase formind doua mari partide de dreapta si stinga democrata .Evident o noua denumire data acestei ultime variante ,poate chiar un partid numit Social Democrat .

    • Social democrat roman ,corectura la social democrat

    • cea mai mare pensie aflată în plată este de 73.890 de lei, fiind încasată de un fost magistrat. Potrivit unor informații vehiculate în spațiul public, ea este plătită către Gheorghe Bălășoiu, fost procuror comunist și fost comandant al penitenciarului Colibaşi.

      Deci noi amanam cresteri de pensii de 700-1000lei.
      Usr crezi ca vei mai primi voturi??

    • @Sincer nu stiu care uselisti, ca voi ati preferat sa stati pe bara, sa faceti pe demagogii si sa jucati in opozitie cu PSDul, unde sunt USListii?

  2. Succesuri maxime, stand pe gard, mancand seminte si maraind la cei care s-au inhamat la greu: USR (nu PLUS, ptr ca ei doreau sa participe la efortul actual)
    Tot asa sa o tineti, numai asa puteti fi siguri ca repuneti PSD-ul.

  3. Uitați-vă bine la ăsta. Este unul dintre ultimii sekuriki din viața publică.

  4. Are dreptate dl. Drula ca asa nu se mai poate, dar care e solutia ? In primul rand trebuie aratat populatiei ca asa nu se mai poate pentru tot natul, deci raderea tuturor pensiilor speciale, fara exceptie. Pe cine intereseaza ca ai fost militar, magistrat sau ai lucrat la curtea de conturi ? Cand te-ai angajat ai fost constient ca ala e salariul raportat la riscul meseriei respective. In plus nici n-ai cotizat toata viata ca prostul de inginer, medic sau strungar ca sa ai pensie de 1500-2000 lei dupa 40 de ani de munca. Nu, ca „special” n-ai platit nimic statului roman ca sa ai pensie de peste 10.000 lei, 20.000 lei sau 30.000 lei si nici nu ti-a garantat nimeni asta. Bine, in afara expiratilor aia de la CCR care nu conteaza, sunt compromisi demult si si-au si votat propriile pensii de 10.000 euro pe luna. Deci, mister Drula & Co, demonstrati ca nimeni nu e mai presus de Constitutie in tara asta si eliminati pensiile speciale pe bune, dupa aia puteti cere fraierilor cu 1000 lei pensie ca nu e cazul sa ceara 40% crestere a punctului de pensie…

    • Corect! Legea e aceeași pt. toți. Aș accepta excepții pt. militarii care au participat în operațiuni militare NATO, ONU, nu dai pensii de serviciu otova, la fel și magistraților, o pensie specială celor care au riscat aducând beneficii societății prin combaterea corupției, evaziunii, dar cazuri grele

  5. Cea mai mare pensie aflată în plată este de 73.890 de lei, fiind încasată de un fost magistrat. Potrivit unor informații vehiculate în spațiul public, ea este plătită către Gheorghe Bălășoiu, fost procuror comunist și fost comandant al penitenciarului Colibaşi.

    Deci USR se opune cresterii pensiilor de 700-1000 lei,sunt nesimtite si nesustenabile?

  6. Catalin sr putea fi luat in considerare dupa ce ar trai vreo sase luni cu 800 lei/luna (pensiadi care traiesc foarte multi romani).

  7. Mai drula , in loc sa bati campii cu gratie , iti recomand sa consulti datele prezentate de doamna Denise Rifai , din care rezulta ca nu exista deficit la bugetul asigurarilor sociale , deficitul este doar din cauza pensiilor aristocratiei bugetare hyperimbuibate .