G4Media.ro

Cătălin Predoiu: Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia în privinţa aderării României…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cătălin Predoiu: Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia în privinţa aderării României la Schengen / Urmează ”un teren al discuţiilor tehnice”  

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a precizat, duminică seară, că declaraţia Austriei în privinţa aderării României la spaţiul aerian al Schengen nu a fost surprinzătoare, iar de acum înainte se va intra ”pe un teren al discuţiilor tehnice”, informează News.ro.

”Pentru noi, deci declaraţia nu a fost surprinzătoare, o aşteptam. Principala relevanţă politică a acestei declaraţii este faptul că Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia. Deci nu a mai fost acea poziţie inflexibilă în această declaraţie şi este o poziţie schimbată”, a declarat, duminică, la Digi 24, ministrul de Interne.

Cătălin Predoiu a precizat că ”cei care sunt implicaţi în proces înţeleg foarte bine care este relevanţa.

”De acum înainte se intră pe un teren al discuţiilor tehnice şi vor avea loc aceste discuţii şi cu ocazia forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificat să avem această discuţie, la nivelul Consiliului JAI şi în plan bilateral. Şi, mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua şi eu şi toţi cei implicaţi în aceste negocieri să muncim şi să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Sperăm acest lucru. Dar încă suntem în plin proces de negociere”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul a adăugat că este un proces de negociere în curs pentru aderarea României la Schengen.

”E un proces de negociere în curs şi se discută pe mai multe planuri şi dialog bilateral cu Austria şi în trilateral cu Bulgaria şi în cvadrilateral cu Comisia Europeană şi multilateral cu toate statele membre ale Uniunii Europene, fiecare implicat în felul lui în aceste discuţii. Noi ne-am preocupat să menţinem…”, a spus Predoiu.

Ministrul de Interne a arătat că Austria şi-a exprimat o poziţie privind frontiera aeriană, dar ”discuţia este mult mai amplă”.

”Este vorba de o poziţie care vizează această primă frontieră, dar discuţia este mult mai amplă. Repet, a fost iniţiată încă din întâlnirea pe care am avut-o cu domnul Karner în 23 august, la Viena. Şi prima etapă, primul obiectiv, a fost să normalizăm această comunicare şi să trecem dintr-o formă de dialog care nu ducea nicăieri, un dialog al culpabilizării şi al refuzului inflexibil. Am  trecut, la un dialog constructiv reciproc. Marele pas a fost să trecem de la nu, la da, dar să vedem în ce condiţii. Este un pas. Şi ştiu că au fost şi declaraţii, mai ales din opoziţie, care au spus că e prea puţin şi că noi trebuie să obţinem automat, totul, dintr-o dată. Invit pe toată lumea să citească anexa la Tratat privind implementarea condiţiilor”, a afirmat Predoiu.

Întrebat dacă sunt condiţii agreate cu ţara noastră, Predoiu a răspuns că aceste condiţii îi sunt cunoscute şi că urmează a fi discutate.

”Sunt condiţii care îmi sunt cunoscute şi pe care urmează să le discutăm. Parte dintre ele, putem observa cu ochiul liber, sunt chestiuni care ajută inclusiv securizarea României şi a teritoriului naţional, deci sunt lucruri care ne folosesc şi nouă să întărim frontiera. De aici, mai departe, trebuie să discutăm. Trebuie să ne obţinem cu toţii autorizările necesare în ţările noastre. Vorbim şi de state membre, vorbim şi de Comisia Europeană. (…) Evident că nu o să fac acum nicio declaraţie care să antameze aceste discuţii. Dacă am ajuns în acest punct, am ajuns şi pentru că am comunicat echilibrat, exact cât trebuie la momentul oportun, ca să nu periclităm negocierile noastre, care au fost purtate pe parcursul acestor luni”, a mai precizat Cătălin Predoiu.

Întrebat ce anume a făcut Austria să îşi flexibilizeze poziţia, Cătălin Predoiu a explicat că în ultimele luni România a arătat că este mai avantajos să aplice aquis-ul Schengen.

”Noi, pe parcursul acestor luni, am încercat să arătăm că este mult mai avantajos să trecem la această măsură, să aplicăm aquis-ul Schengen în România, din toate punctele de vedere, inclusiv economic pentru toate ţările, şi nu numai în România şi Austria, şi orice ţară care are investiţii aici, în România, ţară din Europa, parteneri strategici. Toţi care au interese economice în România au de câştigat dacă noi aplicăm aquis-ul Schengen, în condiţiile în care am demonstrat, ca ţară, că putem proteja frontiera de migraţia ilegală. Avem printre cele mai scăzute cifre de migraţie ilegală din Europa. Noi, la Forumul Salzburg mergem ca să vedem exact ceea ce vor partenerii noştri din Austria. Avem deocamdată o declaraţie de presă. Declaraţia de presă nu este un document oficial şi o poziţie oficială. O să iau act de această poziţie când mă voi întâlni cu domnul Karner, la Ljubljana, în două zile”, a adăugat Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat,  sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”.

”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, explică el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Cu ce preț, fraiere?!

    • Nu s-a schimbat nimic… Sau, dacă s-a schimbat ceva, s-a schimbat în rău pentru România.

    • Dupa ce vine extremis.tii la putere, AUR cu Simion si in Europa…sa vezi „comuni.care” si intelege.re =)))))))))

  2. Şi eu m-aş fi speriat dacă m-aş lua după sondajele ăstora(pricepeţi?).

  3. Partidul lor de suflet este pe moarte aşa că acuma sar şi ei ca PNL-iştii în luntrea PSD-eului.
    Nu îi ironic să te plângi de imigranţi în timp ce emigrează şi ei.

  4. Nu e nimic concret. Vom vedea si cum gandesc olandezii despre bulgari! R. Bogdan spunea clar ca se negoci.aza o intrare din vara/toamna anului viitor si terestru cu parafa de pe acum! La part.ea cu imigrantii, sa fim seriosi se negocia.za! Si oricum Romania are nevoie doar anul viitor de 140.000 de muncitori. In urmatorii ani au spus autoritatil.e ca avem nevoie de cel putin 1 mil! Daca se vor intoar.ce un 300.000-400.000 sa zicem mersi…dar cred ca toti vor veni din afara, africa, asia etc!

    • Este aberant ca România să primească migranți din spațiul Schengen, eventual ajunși în Austria prin Croația admisă de curând cu drepturi depline și cu susținerea Austriei, atât timp cât România NU este membru Schengen.

      …Indiferent dacă are sau nu nevoie de forță de muncă slab calificată. Asta NU are nicio legătură cu o condiționare suplimentară a aderării României la Schengen, este cu totul alt subiect.

    • Constantine.. Au batut cumva palma? Au negociat? De ce te agiti aiurea? Bulgaria nu o sa primeasca acceptul de la Olanda.. 😂😂😂

  5. Da, Austria și-a schimbat poziția și a devenit și mai arogantă decât era față de România și își bate joc și mai rău de cetățenii români!

    În primul rând, NU pot fi admise noi condiții pentru aderare, față de cele îndeplinite de România de peste 11 ani …Și îndeplinite de Croația.

    Apoi, România NU este membru Schengen până când nu aderă și terestru și maritim.

    În fine, primirea în România (stat care nu aparține Schengen) de migranți care au ajuns în Austria prin Croația, stat aflat pe o rută importantă de migrație și a cărui aderare a fost susținută de Austria, este o imensă aberație inacceptabilă!

    Oare la ce negociere a participat ambasadorul nostru la Viena, domnul Emil Hurezeanu, om care părea onest în ceea ce privește România?!… Pe care l-am auzit vorbind cu onestitate despre România la Radio Europa Liberă pe vremea comunismului și pe care mi-l amintesc mărșăluind pentru democrație în Piața Universității în anii 1990.

    • Nu vin multi la noi, stai lin. Nu te mai hazarda. Legat de intrarea terestra, intram la anul… La o mica distanta.

    • @DaciaLogan1_ „Nu vin multi la noi…”

      Nu este clar la ce vă referiți, stimată doamnă Dacia, oare deja vă sunt cunoscute cotele de migranți care îi revin României?

      Apoi, mulți sau puțini migranți transferați în România, este ABERANT oricâți ar fi! …Sunt doar rațional și mă raportez la faptul că România îndeplinește condițiile pentru aderare de peste 11 ani, nu pricep referirea la hazard. NU pot fi acceptate niciun fel de alte condiții suplimentare!

      În fine, România NU este nici formal nici de facto membră Schengen până când nu este admisă TERESTRU.

      De fapt, problema reală este prejudiciul economic suferit de România din pricina timpului de așteptare petrecut de transportatori la frontierele Schengen, nu faptul că mi se cere mie să arăt pașaportul în aeroport.

    • Constantine.. A zis cineva cati vor veni… Daca vor veni? E ceva concret? Vb sa nu te plictisesti, nu? Asteapta sa fie cv concret, sa fie acceptata Bulgaria, sa vedem si pozitia lor etc. R Bogdan spunea ce altii nu au ales sa spuna, deja negociaza si intrarea terestra. Care sa fie semnata de acum si intrata in clar ulterior. Doar ca sa demonstreze ca acel Frontex plus controlul la frontiera Bulgariei. Vor sa arate ce functione.aza.

    • Si da… Nu stiu unde locuiti in Romania. Dar in orasele mari sunt deja pline de imigranti. Si conform tuturor celor implati in guvernare, chiar si aur si simion au spus ca avem nevoie de peste 1 mil de imigranti.

  6. Romania trebuie sa zica nu acestui mar otravit, sa conditioneaza o accedere deplina sau deloc. Desi nu credeam sa ajug sa zic asta, ori intram complet ori deloc. E momentul acela in care un politician arata ca are stofa de om de stat sau dimpotriva ca este slab si om de stat mic. Mai bine mori in picioare decat sa traiesti in genunchi. Refuzati mizeria asta, Romania nu vrea refugiati afgati si sirieni. Romania va vota extremism la anul pentru ca aparent politicul se pregateste sa accepte o noua umilinta si sa o prezinta ca o realizare. E incredibil ce se intampla, aiuritor.

    • 2 postezi dupa 2 contu.ri si speri sa vote.ze lumea cu Simion si Sosoaca pentru ca…? 😂😂😂. Nici macar nu au zis aia da, olanda mai ales pt Bulgaria si voi deja stiti si ce se negocia.za. Pana mai ieri singurul care stia c intram in schengen era rares bogdan restul nici nu mai credeati