G4Media.ro

Cătălin Predoiu: Fugarii României? Avem peste 150 de cazuri. Aducerea lor în…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cătălin Predoiu: Fugarii României? Avem peste 150 de cazuri. Aducerea lor în țară nu e doar în puterea Ministerului Justiției. Noi avem o lege exigentă. Italia, de exemplu, ar trebui să își spună că are o lege prin care se poate suspenda executarea și nu e în regulă

Ministru al Justiției și candidat pentru un nou mandat de deputat, de pe listele PNL Prahova, Cătălin Predoiu a afirmat, joi seara, în emsiune la Realitatea Plus, că în privința „fugarilor româniei” negocierile de extrădare se opresc în fața legilor care sunt în vigoare pe teritoriul fiecărui stat. „Aducerea lor în țară nu e doar în puterea Ministerului Justiției”, a spus Predoiu, apreciind că în România nu a existat niciun ministru al Justiției „care să nu-și facă datoria la virgulă”. „Indiferent cine a trecut pe la Minister, nimeni nu și-a permis să facă non-combat în ce privește extrădările”, a comentat Predoiu.

Cu toate acestea, România are în continuare peste 150 de cazuri de persoane condamnate și aflate în libertate în alte țări, chiar și în state din UE, precum Italia.

„Procedurile de aducere în țară a fugarilor condamnați sunt la zi. Însă trebuie avute în vedere și procedurile din țările din UE și din afara UE, în demersul extrădării. Sunt proceduri care se desfășoară între instanțe (…)”, a afirmat Predoiu. Ministerul Justiției nu este în măsură să intervină în spețe, însă ceea ce poate să facă, a subliniat Predoiu, este să aibă discuții, să poarte tratative cu miniștrii altor țări, să atragă atenția că legile lor sunt permisive.

„De la nivelul Ministerului putem semnala fenomenul, ceea ce îmi și propun să fac. Există o lege în Italia, dacă nu mă înșel 241/2006, extrem de favoabilă pentru persoane condamnate. Nu știu cum a fost adoptată (…) pentru că prevde un regim mai favorabil în privința punerilor în aplicare a hotărârilor de condamnare. Sigur, eu n-am căderea să discut legile din alte state, însă, pe principiul că ne aflăm în Uniunea Euroepană și că ne ghidăm după definiția statului de drept care își propune să ridice nivelul de exigențe, pot, desigur, să port discuții cu omologii, să semnalez că e necesar să existe egalitate și o compatibilizare a sistemelor de justiție.(…) Miniștrii de justiție din alte state europene să-și pună întrebarea dacă legislația lor nu este prea permisivă sau nu. Pentru că în România, noi avem o lege mai severă. Instanța românească pronunță condamnări cu executare. Justiția din Italia trebuie să-și spună singură, am aici o lege care spune să suspend executare, păi este în regulă sau nu? Noi, miniștrii putem să discutăm la avest nivel, dacă se impune să fie legea severă pentru toată lumea, ceea ce mi-am și propus să fac, împreună cu ministrul italian, în spirit european, cu atitudine colegială, nimeni nu trebuie să se supere”, a spus Predoiu.

El a mai adăugat că oricum, nu te mai poți ascunde în lumea de astăzi, iar persoanele condamnate ar trebui să conștientizeze că „mai devreme sau mai tarziu, legea se aplică”.

Sursa Foto: InquamPhotos George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Non-ministrul Predoiu ne mai aburește despre o non-realizare. Nimic nou. Dom Brebenel, ne treziti dumneavoastră cand aveti ceva concret de anunțat, da? Nu mai invadați spațiul public cu știri despre nimic, fandări, devieri și fugă de raspundere.

  2. Să zicem că nu poți să-l aduci în țară. Dar nu poți nici să-ți recuperezi prejudiciul prin confiscarea averii din țară, că asta-l doare celmai tare pe infractor ? Avem o lege prin care prejudiciul să fie recuperat automat și condamnatul să nu poate fi eliberat condiționat dacă prejudiciul nu este recuperat în primul an ? Nu tărăgănat în speranța că… În primul an de la condamnare și integral. Avem, politrucule ? Câți bani ai recuperat de la infractorul Dan Voiculescu, care e liber chiar să candideze la parlamentare ? Să ajungă om al străzi, dacă e cazul, ca să contrabalanseze viața de huzur pe care a dus-o pe banii furați.

  3. Alo Domnu candidat la eligibil,
    Te doare la basca ca ai facut Nimic.
    Te doare sa prinzi loc călduț in Parlament
    Esti la ultimul act pana sa se tragă cortina.
    Cu grija ca vota Republica Ploiesti!

  4. Minciuni de la Predoiu de forma „noi vrem sa facem, dar nu ne lasa altii”, desi PNL e la putere.

    Daca romanii pun botul la asemenea minciuni, isi merita soarta.

  5. Chiar sunteti absenti de la ore ? Ministrul va explicat foarte clar ce se poate si ce nu se poate . Noile legi ale justitiei sunt deja elaborate si se asteapta cistigarea alegerilor pentru a fi votate in parlament . Nu poti veni cu legi noi democratice ce se supun procedurilor de aprobare ale majoritatii existente in parlament(PSD)si care au fost masacrate de vechile guvernari PSD,nu poti obliga alte state sa iti aprobe toate cererile, deja facute de catre ministerul justitiei , in vederea punerii in aplicare a unei decizii judecatoresti data in instantele romanesti .Nu poti declansa proceduri de vot in parlament atita timp cit nu ai o majoritate ce aproba aceste legi . Asa ca lasati la o parte brambureala din cap si totul se va decide dupa ce majoritatea parlamentara se va forma in jurul PNL si USRPLUS.Sau credeti ca ni se vor da miliarde de euro sa ii jucam la arsice , la popa – prostu sau la barbut ?

  6. Ne cânți, mistre „Parole, parole, parole” și mai noi „Silace”. Atâta știe atâta face. Puțin, foarte puțin.

  7. Puturosul nostru specialist mai clantzaneste ceva despre BRATARI ELECTRONICE sau il oboseste subiectul !?