Cătălin Predoiu: Nu trebuie să ne închipuim că de mâine procurorii vor deschide dosare la toți operatorii din sistemul energetic și vor lua la mână facturile, ci că trebuie să fie atenți la acest fenomen
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seara, la Antena 3, că a trimis o îndrumare la Parchetul General pentru ca procurorii să fie mai atenți la eventuale infracțiuni legate de majorarea facturilor la energie.
”Nu trebuie să ne închipuim că de mâine procurorii vor descinde dosare la toți operatorii din sistemul energetic și vor lua la mână facturile. (…) ci că trebuie să fie atenți la acest fenomen”, a declarat Predoiu.
Ministerul Justiției a anunțat, joi, că ministrul Cătălin Predoiu i-a cerut procurorului general Gabriela Scutea să ia măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor asociate majorării facturilor la energie.
Redăm mai jos cele mai relevante la emisiunea Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor la Antena 3:
”Ministrul justiției are dreptul constituțional și legal să trimită astfel de îndrumări. Nu trebuie să ne închipuim că de mâine procurorii vor descinde la toți operatorii din sistemul energetic și vor lua la mână facturile. Nici vorbă așa ceva. Dar ce înseamnă o astfel de îndrumare?
Când procurorii sunt sesizați sau au date certe să acorde prioritate acestor cauze. Procurorii lucrează într-un sistem în care nu au totul la dispoziție, condițiile logistice nu sunt cele mai strălucite și atunci e nevoie de o prioritizare a cauzelor. Când observi ca ministrul al justiției poți trimite un mesaj cu privire la această prioritizare. Deci nu e hărțuială sau abuz și așa mai departe. Aceste tipuri de anchete să fie prioritizate, acesta este mesajul.
Școli care primesc facturi la prețuri astronomice, deși există o dispoziție legală care plafonează acest cost. Am dat cel mai ușor exemplu. Ministrul energiei, ministrul educației discută toate aceste chestiuni.
E nevoie de o sesizare sau de o sesizare din oficiu.
Instrumentul pe care-l folosește ministerul justiției nu este de tip procesual și că procurorii trebuie să deschidă un dosar cuiva, ci că trebuie să fie atenți la acest fenomen.
Ministerul Public are ca obligație constituțională la respectarea legalității dar și a drepturilor și libertăților cetățenești.
Despre Bolintin Vale
România a rezolvat demult problema conviețuirii interetnice. Încălcarea stării de legalitate poate duce la astfel de tragedii. Avem de-a face cu un fenomen al interlopilor și al clanurilor de crimă organizată, fac inaplicabilă legea dar calcă în picioare drepturile cetățenilor.
Noi trebuie să aplicăm legea, toate instituțiile statului trebuie să concure la acest lucru.
Combaterea corupției și infracționalității chiar în sistemul judiciar, polițienesc, acestea au ca menire să protejeze cetățenii. Dacă pactizează cu infractorii, cetățenii nu mai au apărare.
Despre secția specială
Nu poate fi crezut că un număr de cinci procurori pot să gestioneze și în teritoriu. Nu are cum, imposibil.
Eu îi înțeleg și pe magistrații care au spus vrem o protecție pentru abuz.
Acest sistem trebuie închis și va fi închis, e în programul de guvernare. De operaționalizat și îmbunătățit poți să îmbunătățești ceva care este viabil. Secția nu este viabilă.
Asupra desființării nu mai există vreo îndoială. Până la jumătatea lui februarie Parlamentul va primi proiectul. Noi vrem să fie adoptat până la 31 martie. În ce privește discuțiile tehnice, prototipul de proiect este discutat la nivel de lideri de coaliție și lideri din sistem. Nu pot divulga acum acest lucru până când coaliția nu se va pronunța ferm.
Exclud să desființăm o secție ca să o reînființăm sub nume diferit. Ar fi ceva serios.
Sunt trei obiective: să desființăm secția, activitatea să fie mult mai eficientă mai ales în teritoriu, să oferim garanții. Politicul nu va avea nici un amestec în modul în care se formează și funcționează sistemul care va înlocui SIIJ.
Despre blocajul CSM
Am explicat că în astfel de situații tot e poate face ministrul justiției este să medieze. Politicul nu poate rezolva el problema din sistem.
Despre majorările de salarii
Ministrul Justiției nu poate majora nici salariile, nici pensiile. În realitate, MJ a făcut aplicarea unor decizii ale Înaltei Curți și ale Curții Constituționale, care au făcut aplicarea unor princpii ale legilor în vigoare.
Despre supremația dreptului european
Deciziile CJUE sunt mai nuanțate decât se discută în spațiul public. Pe rolul CJUE este o cauza care va armoniza această problemă.
În februarie va avea loc o conferință la Paris pentru a se lansa un dialog între aceste curți constituționale și CJUE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii