Cătălin Predoiu: Secția Specială putea fi desființată din februarie dacă nu se „umbla” neinspirat pe proiect
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) putea fi desființată încă de la începutul acestui an, dar actuala conducere a Ministerului a modificat proiectul pierzând avizul CSM și susținerea politică, spune ex-ministrul într-un interviu pentru Newsweek România.
Actualul deputat PNL spune că blocajul politic din jurul SIIJ cade în responsabilitatea partidului care și-a asumat conducerea ministerului de resort, adică USR-PLUS. La fel și întârzierea modificării Legilor Justiției, pe care Cătălin Predoiu o pune pe seama încercării noii conduceri a ministerului de a controla Parchetele.
Redăm mai jos un fragment din interviu
Cătălin Predoiu: ”SIIJ putea fi desființată încă din februarie 2021, pe baza proiectului elaborat de Ministerul Justiției cu un an înainte și depus la CSM, care era favorabil atunci acelui proiect. În 2020 am avut proiectul, am avut un consens construit în CSM, dar nu am avut majoritate parlamentară, care aparținea PSD.
La începutul lui 2021, după alegeri, erau toate „piesele” aliniate: proiect, consens CSM și majoritate parlamentară. Dar Ministerul a „umblat” neinspirat pe proiect, a pierdut consensul în CSM și, pe cale de consecință, fără avizul CSM, s-a pierdut coeziunea majorității parlamentare în jurul subiectului. Acestea sunt faptele. Pe baza lor, e ușor de văzut că s-a greșit strategia la Minister.
E nejustificat să se „țipe” acum la PNL și UDMR. „Cărțile” erau făcute încă din 2020 ca să treacă ușor proiectul desființării SIIJ. Dar nu PNL și UDMR erau responsabile cu păstrarea consensului în sistem și obținerea avizului CSM, ci partidul care și-a asumat conducerea Ministerului, adică USR-Plus. Cu politețe și respect colegial o spun. Cred că, în loc să căutăm vinovați, ar fi mai util acum să se negocieze constructiv și să se atingă un rezultat palpabil. Situația este gravă pentru că acum s-a ajuns la un blocaj politic greu de soluționat.
Culmea ironiei este că, în tot cursul anului 2020, s-a cerut vehement desființarea SIIJ prin Ordonanță de Urgență, deși majoritatea PSD de atunci ar fi respins o astfel de OUG „clipind din ochi” și „bătând din palme”. Ar fi fost o aventură care s-ar fi terminat în ridicol. Pragmatic vorbind, ce se mai poate face acum este să se desființeze SIIJ așa cum s-o putea din punct de vedere al proiectului, iar ulterior să faci reglaje fine pe legea rezultată, dar cu secția desființată. Pare singura soluție care ar funcționa”. (Integral pe Newsweek.ro)
Context
Un nou blocaj în coaliție după ședința de marți seară. UDMR și premierul Florin Cîțu ar fi acuzat USR PLUS de șantaj politic. Potrivit surselor G4Media.ro, liderul USR, Dan Barna, le-ar fi transmis partenerilor de coaliție că ”varianta în care voi treceți prin Guvern tot ce vreți voi și noi aplaudăm ca pinguinii nu are cum să reziste”.
poster
Barna ar fi cerut ca și proiectele USR PLUS să fie discutate politic cu prioritate, cum ar fi desființarea secției speciale, amendamentele la programul Anghel Saligny, proiectul zero taxe și un program multianual de finanțare a infrastructurii (autostrăzi, căi ferate).
UDMR l-a acuzat pe Dan Barna că recurge la șantaj politic, condiționând desființarea Secției Speciale de discutarea altor proiecte. ”Nu se poate negocia de genul bani contra justiție”, ar fi spus liderii UDMR.
Premierul Florin Cîțu ar fi susținut la rândul său acuzația de șantaj politic.
În urma acestor discuții, programul Anghel Saligny, considerat un PNDL 3, mai exact bani pentru primării pentru construcția de drumuri, poduri , canalizare, apă și gaze pe care Guvernul intenționa să-l pună pe agenda ședinței de miercuri, a fost scos de pe ordinea de zi.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
43 comentarii