G4Media.ro

Cătălin Predoiu susține că procesul de aderare la Schengen maritim şi terestru…

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com - ilustrație generică

Cătălin Predoiu susține că procesul de aderare la Schengen maritim şi terestru este ireversibil / ”Urmează un nou pas înainte”

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că procesul prin care România a aderat la spaţiul Schengen terestru şi maritim este unul ireversibil, dar şi „un bun pas înainte” care avantajează Bucureştiul în discuţiile privind ridicarea controalelor şi la frontiera terestră, informează Agerpres.

„Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunţă România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema. E un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuţiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. (…) Urmează un nou pas înainte. Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquisul comunitar Schengen”, a declarat Predoiu, joi, la Digi 24.

Întrebat când ar putea intra România în Schengen cu graniţele terestre, ministrul a precizat că nu se hazardează să indice o dată.

„E clar că noi vom începe aceste discuţii şi aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start. Vom începe aceste discuţii, inclusiv preşedinţia belgiană are pe ordinea de zi de priorităţi discuţii privind funcţionalitatea spaţiului Schengen şi în această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral şi multilateral”, a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

El a punctat că România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen nu numai cu Austria, ci în plan multilateral, cu mai multe state, „pentru că foarte multe ţări au preocupări, îngrijorări în legătură cu creşterea fenomenului migraţionist, cu riscul de terorism în Europa, cu conflictul din vecinătatea Uniunii Europene, funcţionalitatea spaţiului Schengen”.

„Nu suntem noi de vină, dar suntem parte acum dintr-un club care trebuie să-şi asume aceste probleme în discuţii şi în dezbateri şi am de gând să fac acest lucru fără niciun fel de rezervă”, a spus Predoiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. A vorbit specialistul in toate si in nimic…

  2. După căderea Cortinei de Fier, România se compara cu Polonia, alături de care este unul dintre cele mai mari state din regiune, cu Ungaria, cu Cehoslovacia.

    Astăzi, România a fost depășită de statele baltice, ieșite dintr-o situație extrem de constrângătoare în cadrul Uniunii Sovietice și de state precum Slovenie și Croația, care au trecut prin cumplite războaie în fosta Iugoslavia.

    Ce repere mai are astăzi România în UE și pe plan internațional, cu cine se mai compară astăzi România?!

    …Și ce responsabilitate aveți dumneavoastră, domnule Predoiu, pentru că țara mea a ajuns în situația de a suferi o astfel de cumplită umilință din partea unui stat precum Austria?