Câte porții de fructe, nuci, pește și carne ar trebui să mâncăm săptămânal pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare? Ce mit desființează un nou studiu despre dietele sănătoase
Lipsa din dietă a unor alimente a fost asociată cu un nivel mai ridicat de boli cardiovasculare şi decese la nivel mondial, într-un nou studiu realizat la nivel global în 80 de ţări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproape 18 milioane de persoane au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, ceea ce reprezintă 32% din totalul deceselor la nivel mondial. Dintre aceste decese, 85% s-au datorat infarctului miocardic şi accidentelor vasculare cerebrale (AVC).
Un studiu realizat în 80 de ţări de pe toate continentele locuite şi publicat în revista Societăţii Europene de Cardiologie (ESC) indică faptul că dietele alimentare care pun accentul pe fructe, legume, produse lactate (în special cele cu grăsimi integrale, nedegresate), nuci, leguminoase şi peşte, adică dietele bogate în grăsimi naturale, neprocesate, au fost asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare (BCV) şi de deces prematur în toate regiunile lumii.
Adăugarea de carne roşie neprocesată sau de cereale integrale a avut un impact redus asupra rezultatelor.
Studiul, condus de cercetătorii de la universitatea McMaster şi de la Hamilton Health Sciences din cadrul Institutului de cercetare în domeniul sănătăţii populaţiei (PHRI) din Canada, a constatat că un consum insuficient dintr-o combinaţie de şase alimente-cheie este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (BCV) la adulţi.
Astfel, consumul de fructe, legume, leguminoase, nuci, peşte şi produse lactate integrale este esenţial pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale, spun specialiştii care au condus acest studiu.
De asemenea, studiul a constatat că o dietă sănătoasă poate fi obţinută în diverse moduri, cum ar fi includerea unor cantităţi moderate de cereale integrale sau de carne neprocesată.
Cercetări similare realizate anterior s-au concentrat asupra ţărilor occidentale şi a dietelor care au combinat alimentele nocive, ultraprocesate, cu alimentele dense în nutrienţi.
Această cercetare a avut o sferă de cuprindere globală şi s-a axat pe alimentele considerate în mod obişnuit ca fiind sănătoase.
Cercetătorii PHRI şi colaboratorii lor la nivel mondial au analizat date de la 245.000 de persoane din 80 de ţări din mai multe studii.
Rezultatele au fost publicate joi, în European Heart Journal.
Din studiul global, aflat în curs de desfăşurare, cercetătorii au derivat un scor alimentar la scară largă, denumit PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological), apoi l-au replicat în cinci studii independente pentru a măsura rezultatele în materie de sănătate în diferite regiuni ale lumii şi la persoanele cu şi fără BCV anterioare.
„Scorurile anterioare privind regimul alimentar, inclusiv dieta de sănătate planetară EAT-Lancet – bogată în fructe şi legume, cu proteine şi grăsimi provenite în principal din alimente vegetale şi uleiuri nesaturate din peşte, iar carbohidraţii din cereale integrale – şi dieta mediteraneană, au testat relaţia dintre dietă şi BCV şi deces, în principal în ţările occidentale”, a declarat Salim Yusuf, autor principal al studiului şi cercetător la PURE.
Scorul de dietă sănătoasă PURE a inclus o bună reprezentare a ţărilor cu venituri mari, medii şi mici.
Pe lângă faptul că este cu adevărat global, scorul PURE Healthy Diet s-a axat exclusiv pe alimentele naturale, spun autorii.
„Am fost unici în această abordare. Celelalte scoruri de dietă au combinat alimente considerate dăunătoare – cum ar fi alimentele procesate şi ultraprocesate – cu alimente şi nutrienţi despre care se crede că protejează sănătatea cuiva”, a declarat primul autor Andrew Mente, cercetător PHRI şi profesor asistent la departamentul de metode de cercetare în Sănătate, dovezi şi impact de la McMaster.
„Recent, se pune un accent crescut pe un consum mai mare de alimente sănătoase pentru prevenirea bolilor. În afara unor cantităţi mai mari de fructe, legume, nuci şi leguminoase, cercetătorii au arătat că moderaţia este esenţială în consumul de alimente naturale”, a menţionat el.
Cantităţile moderate de peşte şi de produse lactate integrale sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare şi mortalitate.
„Aceleaşi rezultate pentru sănătate pot fi obţinute cu un consum moderat de cereale şi carne – atâta timp cât sunt cereale integrale nerafinate şi carne neprocesată”, a precizat cercetătorul.
Scorul PURE Healthy Diet recomandă un aport mediu zilnic de: fructe câte două-trei porţii; legume câte două-trei porţii; nuci, o porţie; şi lactate, două porţii.
Scorul include, de asemenea, trei până la patru porţii pe săptămână de leguminoase şi două până la trei porţii săptămânale de peşte.
Printre înlocuitorii posibili se numără cerealele integrale, câte o porţie zilnică şi carne roşie sau de pasăre, neprocesată, o porţie zilnic.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank