Câte tancuri a produs Rusia de la începutul războiului? Date contradictorii despre capacitatea industriei militare rusești
Rapoartele britanice susțin că sancțiunile occidentale limitează fabricarea tancurilor de luptă moderne T-90M și T-14 Armata, scrie La Razon, citată de Rador.
Rusia își orientează economia către producția de război pentru a satisface nevoile tot mai mari ale războiului din Ucraina, după înfrângeri masive pe câmpul de luptă. Un raport recent al Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) dezvăluie că Forțele Armate Ruse au pierdut între 1.845 și 3.511 tancuri pe front.
Dar aceeași sursă indică faptul că Moscova ar avea în rezervă 5.000 de tancuri, dintre care aproximativ 700 sunt T-90 și T-80 moderne și aproximativ 2.000 sunt T-72. În ciuda sancțiunilor europene și americane împotriva economiei ruse, industria sa militară abia a avut de suferit, potrivit autorităților.
Ultimul purtător de cuvânt care a vorbit pe această temă a fost fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, Dimitri Medvedev, care a spus că industria de armament rusească a reușit să fabrice peste 600 de tancuri până în acest an, atingând astfel un nivel de producţie pe care Rusia l-ar fi considerat cândva „fantastic”. „Mai este treabă de făcut, dar dacă iei în considerare cele mai importante lucruri: obuze, artilerie de tun, tancuri, atunci aceste cifre sunt foarte impresionante”.
Medvedev a declarat că forțele armate ale țării au fost întărite cu peste 134.000 de recruți în acest an. „De la 1 ianuarie până la 31 mai, peste 134.000 de oameni au fost acceptați în rândurile Forțelor Armate”, a declarat Medvedev, un om de încredere al actualului președinte rus, Vladimir Putin.
Informațiile gestionate de serviciile de informații britanice și americane creionează un scenariu foarte diferit. Potrivit CSIS, capacitatea la UralVagonZavod, principalul producător rus de tancuri, este de doar 20 de tancuri pe lună. Restricția din cauza sancțiunilor asupra componentelor electronice și altor componente tradițional importante pe care Rusia le-a importat din Occident a fost o lovitură foarte dură, în special cele referitoare la sisteme optice (pe care le-a cumpărat în principal din Franța) și lagăre cu bile. Numai în 2020, a achiziționat rulmenți în valoare de 419 milioane de dolari, dintre care 55% au venit din Europa și SUA.
Această situație a determinat Moscova să-și îmbunătățească tancurile mai vechi, multe produse în epoca sovietică cu decenii înainte ca programul de modernizare militară al Rusiei să înceapă, în 2011. Aceste modele sunt T-55, T-62 și T-64, pe care pare să le fi îmbunătățit conform unor fotografii difuzate și analizate de observatorii militari. Deci, în loc să construiască T-72B3, T-90M, T-80BVM și mai avansatul T-14 Armata, Rusia este probabil să actualizeze și să modernizeze puternic tancuri mai vechi.
Două cazuri specifice pe care Eurasian Times le evidențiază este că modernizarea pe jumătate s-a făcut la T-80BVM MBT cu dispozitivul optic mai vechi 1G42 și la tancurile T-72B3M cu dispozitivul 1PN96MT-02 mai puțin sofisticat în loc de Sosna-U dintr-o gamă superioară.
Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank