Ce poți face dacă ajungi pe litoral de 1 Mai: Excursii în Deltă, distracții pe yacht / Câți bani scoți din buzunar pentru cazare, masă și plimbări
Dacă ajungi pe litoral în weekend-ul de 1 Mai și vremea nu îți surâde pentru bronz sau plimbări lungi prin stațiunea Mamaia sau centrul vechi al Constanței, iată câteva idei de activități pe care le poți face de vineri până luni, când probabil te întorci în București.
Până atunci însă, trebuie să știi că o noapte de cazare în stațiunea Mamaia, în perioada 30 aprilie-2 mai, costă de la 200 lei (3 stele) la 400 lei (5 stele), iar o masă pentru două persoane la restaurantele deschise în stațiune poate ajunge la 200 de lei (fel principal și o sticlă de vin sau 2 cafele și 2 băuturi răcoritoare).
Pentru iubitorii de pește sunt deschise mai multe cherhanele în Năvodari și în sudul litoralului, în Agigea, Eforie Nord și stațiunea Olimp. O masă completă de pește și fructe de mare pentru două persoane (antreu, supă/fel principal, desert și o sticlă de vin) variază între 300 și 500 de lei, în funcție de felurile preferate de clienți.
1. Plimbare și distracții cu prietenii pe yacht
Printre cele mai recente atracții de pe litoral se numără croazierele pe Marea Neagră la bordul unui velier, excursii care pot dura ”de la 3 ore la 3 zile”, cum anunță proprietarul unui astfel de business.
Velierele de lux sunt prevăzute cu cabine, băi, dușuri, bucătărie și până la 10 locuri de dormit, iar plecările se fac de obicei din Portul Tomis spre Mamaia și Eforie pentru excursiile de 3 ore, în schimbul a 100 lei/persoană, spre Corbu și Costinești pentru excursii de 6 ore (180 lei/persoană) sau spre Vadu pentru o excursie de 8 ore (250 lei/persoană).
Cei care aleg să petreacă 2 zile pe un velier vor ajunge în Balcic în schimbul a 600 lei/persoană, dar doar pentru grupuri de 8 persoane. Pe yacht mai poți organiza teambuilding sau excursii personalizate la cerere, ședințe foto, croaziere romantice sau petreceri private, la prețuri cuprinse între 500 și 800 lei/persoană sau pe ambarcațiune în funcție de serviciile solicitate.
2. Cetăți, muzee și octogon confesional
Dacă ați ajuns pe litoral în weekend-ul de 1 Mai, poate n-ar fi rău să faceți o tură a cetăților și muzeelor din județ, ori a octogonului confesional din municipiul Constanța.
Cetatea Histria și muzeul de arheologie aferent se află la aproximativ 60 de kilometri nord de municipiul-reședință Constanța și păstrează fragmente din istoria celui mai vechi oraș atestat pe teritoriul României. Cea mai veche colonie grecească de pe țărmul vestic al Mării Negre, Histria a fost întemeiată de milesieni la 657–656 î.Hr. Un bilet costă 10 lei pentru un adult, 5 lei pentru un pensionar și 2,5 lei pentru un student.
La puțin peste 60 de km în vestul Constanței se află Complexul ”Tropaeum Traiani” de la Adamclisi care include monumentul triumfal, cetatea, muzeul, altarul și mausoleul. Monumentul a fost construit ca urmare a confruntărilor dramatice de la sfârşitul primului război daco-roman și celebrează victoria greu obţinută a romanilor împotriva dacilor, geţilor şi aliaţilor lor, în confruntarea din 101-102 d.Hr., iar inscripţia monumentului conţine dedicaţia împăratului Traian către Mars Vltor – Marte Răzbunătorul. Un bilet pentru vizitarea complexului costă 10 lei pentru un adult, 5 lei pentru un pensionar și 2,5 lei pentru un student.
Pe raza municipiului Constanța pot fi vizitate mai multe muzee și obiective istorice, cum ar fi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei, Muzeul Militar, Muzeul de Artă, Muzeul de Sculptură sau Edificiul Roman cu Mozaic, iar un bilet pentru fiecare dintre aceste obiective costă în jur de 10 lei pentru un adult, 5 lei pentru un pensionar și 2,5 lei pentru un student.
Spre deosebire de alte locuri din țară, municipiul Constanța se bucură de un ”octogon confesional” , concentrat într-un perimetru de doar 2 km pătrați, în peninsula urbei, parte a centrului vechi. O geamie, o moschee, biserica armenească, bulgară, greacă, Sinagoga, Catedrala ortodoxă și Biserica romano-catolică se află la distanțe scurte una de cealaltă și păstrează cea mai importantă mărturie a toleranței în Constanța, cel mai mare puzzle etnic și cultural din țară. O hartă interactivă a octogonului confesional poate fi urmărită aici.
3. O excursie de-o zi în Tulcea sau Delta Dunării
Constanța se învecinează la nord cu județul Tulcea, care se află la doar 125 de kilometri distanță, adică vreo o oră și jumătate de mers regulamentar cu mașina. Dacă vii cu trenul în Constanța, nu e indicat să alegi trenul ca mijloc de transport și până în Tulcea pentru că vei merge, în medie, cu 30 km/oră, deci nu vei ajunge mai devreme de 4 ore și vei plăti 60 de lei dus-întors pentru toată distracția cu CFR.
Fie poți închiria o mașină din Constanța începând de la 13 euro/zi, fie poți alege microbuzul care pleacă din autogara Pieței Tomis 3, în schimbul a 2 ore de mers și 80 de lei dus/întors.
Odată ajuns în Tulcea, este recomandat să vizitezi Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, situat în apropierea falezei orașului și care formează, alături de alte două muzee, moscheea musulmană și alte clădiri de patrimoniu aflate în vecinătatea sa, centrul cultural al orașului Tulcea.
Centrul cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public cu aproape 40 de specii și diverse expoziții temporare.
Într-un decor ce redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării și Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum și altor arii protejate de importanță națională din Podișul Dobrogei, cum ar fi Parcul Național Munții Măcinului, expoziția permanentă permite descoperirea diversității biologice ridicate a celor două unități geografice prin expunerea a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze și relații ecologice. Costă 20 lei/adult; 10 lei/pensionar; 5 lei/preșcolar, elev, student și 100 lei taxa de ghidaj în limba română, pentru grupuri.
- Mănăstiri, cetăți și muzee
Dacă ajungi în județul Tulcea nu poți rata Monumentul Paleocreștin din Niculițel și tot în zonă mai poți vizita triunghiul mănăstirilor Saon-Cocoș-Celic Dere din zona localități Niculițel. Monumentul paleocreștin este constituit dintr-o bazilică ridicată la sfârșitul sec. al IV-lea, în timpul domniei împăraților Valens și Valentinianus și a fost reabilitat recent cu fonduri europene.
Taxa de vizitare a monumentului este de 8 lei/adult; 4 lei/pensionar, preșcolar, elev, student, iar dacă vrei să faci fotografii trebuie să plătești 100 lei.
Cetatea medievală Enisala (pe raza comunei Sarichioi) este un alt obiectiv de neratat în județul Tulcea și poate fi vizitată în schimbul unei taxe de 8 lei/adult; 4 lei/pensionar, preșcolar, elev, student. A fost construită în a doua jumătate a sec.XIV, cu scop militar, foarte probabil de către negustorii genovezi, deţinători ai monopolului navigaţiei în Marea Neagră.
În municipiul Tulcea mai poți vizita Muzeul de Istorie și Arheologie, Casa Avramide, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean și altele. Mai multe detalii afli de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”.
- Echitație, curse de bicicletă off road în Munții Măcin sau plimbări în Deltă
Dacă ești o fire sportivă și iubești natura, o zi petrecută în Munții Măcin este exact ce cauți. Din Constanța în Măcin sunt 150 de kilometri și faci aproximativ 2 ore cu mașina. Aici te așteaptă cei mai vechi munți ai României și cele mai noi atracții turistice, cum ar fi excursiile călare prin rezervație sau traseele de ciclism pe munte.
Unele din traseele pe bicicletă care se pot face în Munții Măcinului trec de 30 de kilometri, au zone line, dar și porțiuni unde bicicleta trebuie luată în cârcă: ”Spectacolul din jur este total, plăcerea drumețiilor absolută”, scrie site-ul montaniarzi.ro.
Excursiile prin munți călare sunt pe raza localității Cerna, la poalele Munților Măcin, iar pentru un astfel de traseu care are aproximativ 13 kilometri, o persoană va plăti în jur de 30 de lei, iar însoțirea grupului de către un ghid costă 60 de lei.
Dacă în schimb îți place apa și preferi o zi de relaxare pe valurile din baltă și nu pe uscatul nord-dobrogean, atunci nu îți rămâne de ales decât o plimbare pe unul dintre traseele de pe cele trei brațe ale Dunării: Chilia (brațul nordic), Sulina (centru) sau Sfântu Gheorghe (sudic).
O astfel de excursie cu barca rapidă durează între 3 și 5 ore și costă între 150 și 250 lei/persoană. La cerere, turiștii pot lua prânzul într-unul dintre restaurantele pescărești de pe traseu. O masă completă de pește costă între 60 și 100 de lei/persoană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.