G4Media.ro

Câteva exemple de jurnaliști care au renunțat la presă pentru politică /…

General view of plenary session Week 3 2017 in Strasbourg

Câteva exemple de jurnaliști care au renunțat la presă pentru politică / Cine sunt ziariștii români care au devenit europarlamentari

Partidul Național Liberal a decis astăzi să deschidă lista pentru alegerile europarlamentare din mai cu jurnalistul Rareș Bogdan Cazul său nu este singular în politica românească. Jurnalismul și politica sunt două sfere de activitate diametral opuse, dar la o scanare rapidă a europarlamentarilor din grupul politic al Popularilor Europeni, familia politică din care face parte PNL, 13 dintre ei sunt foști jurnaliști.

Printre ei se numără doi români, Traian Ungureanu și Sorin Moisă, trei cehi, un bulgar, un polonez, un finlandez, un irlandez, un german, un croat, un grec și un italian, Antonio Tajani, care este și președintele Parlamentului European.

Traian Ungureanu a intrat în Parlamentul European în 2009. A îndeplinit funcția de europarlamentar în două legislaturi, 2009-2014 și 2014-2019, din partea PDL, care a fuzionat cu PNL în vara anului 2014. Traian Ungureanu a fost jurnalist.

Sorin Moisă este un alt jurnalist român care a părăsit presa pentru a intra în politică. Sorin Moisă a ajuns în Parlamentul European pe listele PSD în urma alegerilor europarlamentare din 2014, dar a demisionat din partid în 2017, devenind independent. S-a alăturat apoi Partidului Popular European.

Și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, este un fost jurnalist care a abandonat postul public italian de radio Rai Radio Uno pentru viața politică. Din 2014 este europarlamentar din partea partidului de centru-dreapta Forza Italia, al fostului premier Silvio Berlusconi. A devenit președintele Parlamentului European în 2017, după ce între 2014-2016 a deținut funcția de vice-președinte al legislativului european.

Din partea socialiștilor europeni, Corina Crețu este și ea o fostă jurnalistă. Crețu a fost europarlamentar, acum îndeplinind funcția de comisar european din partea României, nominalizată de premierul Victor Ponta în 2014.

Corina Crețu a fost aleasă parlamentar european în 2007 pe listele PSD. A obținut un al doilea mandat de europarlamentar în legislatura 2009-2014, iar din 2014 a fost nominalizată pentru poziția de comisar european.

După modelul lansat de PNL, Partidul Social Democrat a măsurat-o în sondajele partidului pe jurnalista Carmen Avram, soția jurnalistului Adrian Ursu, unul din cei mai influenți oameni din Antena 3, așa cum a arătat marți G4Media.ro.

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Domnule RC, mercenarii nu sunt nici politicieni si nici jurnalisti.

  2. slab, slab. pai buscu grebleaza 50000 eur pe luna din banii prostilor ca sa le-o frece. afacerea comerciala.

  3. E complicat. Calcul riscant. Cum e românul răzbunător, s-ar putea ca privat de Jocuri de Putere, să-şi mute votul de la PNL la USR+.

  4. In nici un caz cu Rareș Bogdan in frunte nu voi vota Blaga și Falcă. I mi pare rau pentru el , ma
    dezamăgit complet și pentru asta voi vota alt partid dar niciodată coaliția de guvernare actuala.

  5. Nu va ramane in pnl mai mult de trei ani sau va ramane si se va supune baronilor colaborationisti cu fratii lor pe ADN din psdalge !
    Rares Bogdan s-a salvat personal momentan. Daca va aduce mai multi oameni la vot, foarte bine !
    Miscarea de imagine a pnl este foarte buna dar e si singura modalitate in care ”s-au reformat”!! Dupa ce dnul Rares Bogdan l-a invitat pe antonescu in partid mi-a scazut brusc entuziasmul si am scazut cu 99% sansele sa uit ca l-e datorez acest psdalge si sa votez pnl in urmatoarea 100 de ani !!