Câteva întrebări pentru Marcel Ciolacu / Precizări despre activitatea profesională a Laurei Vicol
Linia de apărare a Laurei Vicol, însușită de o parte din liderii PSD, este că nu se poate pune semnul egal între un avocat penalist și clienții lui. Obligația profesională a unui avocat penalist este să apere infractori, care au și ei dreptul la apărare și un proces echitabil, mai spune Vicol. Chiar așa și este.
”Orice fiinţă umană are dreptul la apărare, iar aceste atacuri politice la adresa mea sunt și împotriva tuturor avocaţilor din România, profesie mânjită gratuit cu noroi şi mult desconsiderată în ultimii ani. Nu vreau să ne întoarcem în acele vremuri când drepturile şi libertățile noastre fundamentale au fost călcate în picioare. Îmi doresc corectitudine, adevăr şi dreptate”, a declarat Vicol, într-un nou interviu-coafor.
Interviul a apărut, joi, în EVZ, ziar despre care procurorii DNA susțin că este deținut în realitate de Elena Udrea. Aceasta din urmă trece drept bună prietenă cu Laura Vicol.
Alte declarații relevante din interviul publicat în EVZ:
- ”Pe mine mă apără deciziile instanțelor, precum și rezultatul muncii mele de-a lungul anilor. În rest, le voi reaminti tuturor că nu vreau să fac compromisuri, nu îmi încalc principiile, și voi continua să lupt pentru dreptate. Nu vreau să dezvolt aceste subiecte, până când nu se termina anchetele în curs. Sunt informaţii nedestinate publicului în prezent, însă promit că atunci când legea îmi va permite le voi devoala pe toate, inclusiv sprijinul dat în destructurarea unor reţele de traficanţi de droguri.”
- ”Activitatea mea profesională anterioară nu va interfera niciodată cu actuala mea calitate de deputat şi președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Avem un program de guvernare de pus în aplicare, avem o coaliție solidă, și avem răspunderi pe care ni le asumăm cu cea mai mare seriozitate. Fac parte dintr-o echipă, iar această comisie nu decide decât prin votul majorității, nu prin voința unui singur om. Am încredere în dreptate și sunt optimistă cu privire la rezultatele pe care le vom produce.”
Ca un avocat experimentat și abil, deputatul PSD Laura Vicol se apără de o acuzație pe care nu i-a adus-o nimeni pentru a devia atenția de la fondul problemei. Nimeni n-a acuzat-o pentru faptul în sine de a apăra interlopi ca Vasile Balint, zis Nuțu Cămătaru sau Silviu Dudiță, zis Fluturică. Poate avea o anumită relevanță faptul că viața ei privată sau profesională s-a consumat într-o prea mare măsură aproape de personaje condamnate definitiv pentru diverse infracțiuni, dar nimeni n-a făcut mare caz din asta. Nu răspunde doamna Vicol pentru faptele altora, principiu de bază în penal.
Ca avocat penalist, este treaba domniei sale ce clienți își alege sau ce clienți o aleg pe ea. Cu adevărat relevant și de maxim interes public este că procurorii notează într-unul din rechizitorii că ”avocatul se află într-o relație de subordonare” față de un interlop, despre care mai susțin că ”are autoritate asupra acesteia”.
Pentru a proba relația de subordonare dintre Laura Vicol și interlop, procurorii atașează o interceptare, un dialog din februarie 2020 dintre avocată și interlop, care îi adresează cuvinte jignitoare și îi spune: ”Băi, fato?! Tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!”. (Stenogramele integrale aici și aici)
Vicol trece rapid peste aces episod, afirmând în două vorbe că ”nu știe cât de legal a fost realizată” interceptarea și că nu comentează fraze ”scoase din context”.
Or, acuzația gravă că un avocat ajuns între timp parlamentar, proaspăt ales în funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, este la mâna crimei organizate nu reprezintă câtuși de puțin un atac la profesia de avocat, ci o îngrijorare legitimă că o poziție importantă din statul român este profund vulnerabilizată.
Una este să vezi un avocat penalist în exercitarea funcțiunii, cu totul alta este să-l vezi mediator între clanuri de interlopi sau în relații suspect de familiare cu aceștia.
Dacă nu mai departe de anul trecut era subordonată crimei organizate, de ce a trebuie să o impună PSD tocmai pe ea în funcția de președinte al comisiei juridice din Camera Deputaților? Ce garanție are Marcel Ciolacu că nu va reprezenta mai departe din noua ei funcție interesele foștilor sau viitorilor săi clienți?
„N-am nicio problemă cu activitatea ei profesională, știu că a avut inițiative legislative bune, dar vom avea o discuție la partid, pentru că decizia nu o iau eu singur, decizia o iau eu cu colegii din grupul PSD”, a declarat, pe 1 decembrie, Marcel Ciolacu la România TV.
PSD ar urma să discute, luni, cazul Laurei Vicol și să decidă dacă mai poate fi sau nu președintele comisiei juridice.
Trecutul ei de avocat și relațiile ei cu lumea interlopă reprezintă doar un aspect controversat. Cu adevărat problematic este prezentul. Acesta atârnă chiar mai greu decât trecutul în CV-ul ei de parlamentar.
Coaliția PNL PSD UDMR și-a propus desființarea secției speciale până în 31 martie 2022. Or, în calitate de parlamentar PSD, Laura Vicol a desfășurat o furibundă campanie publică pentru menținerea Secției Speciale. Cum va putea noul președinte al Comisiei Juridice să treacă peste tot ce a susținut cu îndârjire în urmă cu doar câteva luni?
- 23 martie 2021, postare pe Facebook: Astăzi, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor pe tema proiectului de lege care propune desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, am ţinut să le transmit useriştilor şi peneliştilor un mesaj clar cu privire la protecţia independenţei magistraţilor. ”Statul de drept” înseamnă că independența magistraților nu poate fi dată sau luată prin decizii politice – și exact asta se întâmplă cu propunerea privind desființarea SIIJ.
- 19 martie, postare pe Facebook: Care au fost marile proiecte anunţate de gaşca useristă şi penelistă din spatele lui Cîţu în trei luni de guvernare? Desfiinţarea Legii pensiilor, desfiinţarea Legii salarizării unitare, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Urmează România pe de-a întregul?
- 18 martie, postare pe Facebook: Astăzi, în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Camerei Deputaților, am explicat de ce existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o necesitate. Procurorii și judecătorii trebuie să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de independenţă, protejaţi de absolut orice formă de presiune. În schimb, prima măsură importantă propusă în Justiție de ministrul Stelian Ion a fost desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În loc să lase Justiția liberă, actualul Guvern a ales să intre cu bocancii peste independența magistraților. Justiţia trebuie lăsată liberă!
- 17 martie, postare pe Facebook: Noaptea ca tâlharii, useriștii premeditează uciderea cu sânge rece a tot ceea ce mai înseamnă democrație în țara mea! Desființarea Secției Speciale este doar un pas înainte pentru anularea imunității judecătorilor de la Curtea Constituțională și arestarea lor atunci când nu vor sta drepți în fața masacrării Constituției. Pentru că ăsta este scopul lor – schimbarea Constituției și îngenuncherea României.
După astfel de postări, un avocat care se proclamă un luptător pentru dreptate, este de așteptat să se împotrivească mai departe desființării secției speciale, de această dată în calitate de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
Dacă, totuși, își va schimba peste noapte convingerile atât de solide și votează desființarea Secției Speicale, atunci înseamnă că, potrivit propriilor convingeri, participă la ”uciderea cu sânge rece a tot ceea ce mai înseamnă democrație” în România.
Sigur asta dorește Marcel Ciolacu, să se întoarcă la vremurile când PSD lupta din toate puterile împotriva justiției, călcând în picioarele recomandările MCV și ale Comisiei Europeane? Vrea liderul PSD să dea din nou explicații la Bruxelles și partenerilor occidentali în legătură cu adevăratele intenții ale partidului său în ce privește reformele din justiție?
În fine, imaginea partidului. Marcel Ciolacu a reușit ceea ce n-au putut duce până la capăt numeroși lideri de dinaintea sa: curărațarea primului eșalon de figuri compromise definitiv, condamnate penal sau cu probleme în justiție. Evident, atât cât se poate într-un partid ca PSD.
A fost o operațiune riscantă, mereu la limita acceptabilității interne, cu tensiuni majore între liderii de la centru și baroni, cu acuzații de blat cu Cotroceniul și cu ”statul paralel”. Dar una peste alta, PSD este azi un partid mai frecventabil decât cel condus de Dragnea. Sub Ciolacu, PSD a dat o garnitură de miniștri care n-a mai scandalizat pe nimeni, cum se întâmpla în trecut.
Toate aceste eforturi riscă să fie compromise prin susținerea unei figuri atât de controversate într-un funcție atât de importantă, cum este Comisia Juridică. Este sfidător și profund indecent din partea unui parlamentar PSD să pozeze într-un politician dedicat cauzelor sociale, dar să se afișeze în Parlament cu un ceas în valaoare de 180 de mii de dolari, iar eventualele acte de caritate să le execute între două plimbări la Monaco cu jetul privat.
Sigur vrea Marcel Ciolacu să lipească la loc de sigla PSD sintagmele consacrate: ciocoism, socialism de caviar, noua ”aristocrație roșie”? Merită?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
103 comentarii