G4Media.ro

Câteva observații despre Iohannis și Dăncilă, marii câștigători ai primului tur

Câteva observații despre Iohannis și Dăncilă, marii câștigători ai primului tur

Alegerile prezidențiale cu cea mai scăzută prezență din istorie, previzibilă după cea mai anostă campanie, l-au trimis în turul doi pe Klaus Iohannis, câștigător detașat cu peste 36% și pe Viorica Dăncilă. Candidatul PSD a reușit să se mențină în scorul partidului de la europarlamentare. Cu toată demobilizarea baronilor, a obținut un onorabil peste 23%.

Președintele Iohannis a luat cu aproape zece puncte procentuale mai mult decât scorul înregistrat de PNL la europarlamentare. Multe voturi de la USR și PLUS s-au dus, foarte probabil, către candidatul susținut de liberali. Dan Barna a luat cu aproape zece procente sub scorul obținut de Alianță la alegerile din mai, deci probabil se regăsesc în mare parte dincolo.

Barna însuși a admis luni că unii dintre alegătorii săi l-au preferat pe șeful statului.

România a câștigat un plus de imagine externă deoarece predicatul-cheie transmis de agențiile internaționale de știri a fost că primul tur l-a câștigat un candidat cu o puternică orientare pro-europeană.

Câștigul este cu atât mai valoros, cu cât la algerile prezidențiale din 2019, printre cei 14 candidați la prezidențiale nu s-a numărat niciunul cu discurs extremist, xenofob, violent anti-UE.

Mai rar în zilele noastre competiție electorală fără extreme, de stânga sau de dreapta mai ales într-o țară condusă de un minoritar. Iar aceasta este o veste cu adevărat bună, un câștig major al societății românești în ansamblul ei.

Presa germană, de pildă, a insistat în ziua alegerilor că România se va desprinde, odată cu realegerea lui Iohannis cotat cu prima șansă și cu instalrea guvernului liberal pro-business, de plutonul țărilor – problemă din UE.

Cu tot comportamentul său nedemocratic de a fugi de dezbateri, de a evita confruntarea cu adversarii, cu toată lipsa de transparență și de respect până la urmă de alegători, strategia lui Klaus Iohannis s-a dovedit corectă.

Față de primul tur al alegerilor din 2014, când a luat 2.881.406 de voturi, președintele Klaus Iohannis a luat, cinci ani mai târziu, câteva sute de mii de voturi în plus: 3.130.887 de voturi în țară și 335.712 în diaspora, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 96% dintre voturile exprimate.

Mare performanță pentru un președinte incapabil să transmită emoție, lipsit de empatie și foarte comod.

Viorica Dăncilă este al doilea mare câștigător al primului tur, reușind să se mențină în scorul partidului, deși liderii locali n-au tras pentru candidatul lor. Rezultatul obținut nu este deloc puțin lucru pentru un politician expert în gafe de comunicare, de o mediocritate înspăimântătoare, fără charismă sau alte calități de lider.

Performanța este cu atât mai mare, cu cât Dăncilă tocmai a încasat o lovitură puternică cu o săptămână înainte de alegeri prin eliminarea PSD de la guvernare. Calificarea în finală o scutește temporar de probleme în partid, însă bătălia pentru șefia PSD va începe din seara în care candidatul partidului pierde alegerile.

Sigur, alții, ca Victor Ponta, fost lider PSD, văd jumătatea goală a paharului, și anume cele mai puține voturi obținute de un candidat al acestui partid în toată istoria sa.

Intrarea în turul doi amână doar puțin lupta pentru succesiune, altfel inevitabilă într-un partid obișnuit să-și măcelărească fără milă perdanții.

Pe scurt, doi politicieni incapabili să ridice tribunele în picioare și-au adjudecat locul unu și doi, ei sunt marii câștigători. Susținuți de mașinării puternice de partid și mediatice, Iohannis și Dăncilă se vor întâlni în turul doi, pe 24 noiembrie.

Președintele în funcție are teoretic al doilea mandat în buzunar. Alegerile s-au încheiat, practic, pe zece noiembrie seara.

Tot ce mai putem spera este că înainte de finală vom asista totuși la cel puțin o dezbatere între cei doi campioni ai monologurilor bine scrise de alții. Macar să-i vedem cum recită mecanic replicile scrise de staff-ul de campanie, tot ar fi un câștig.

Alegerile prezidențiale din 2019 marchează câteva premiere: cea mai slabă prezență în țară, participare record în diaspora, prima femeie care intră într-o finală la prezidențiale, primele alegeri fără dezbateri.

România va câștiga probabil un președinte pro-european într-o atmosferă electorală mai puțin europeană.

Citește și

De ce a pierdut Barna la scor rușinos

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

  2. @Ilie-Dan Barna,

    Demisia era un act de minima decenta! Ai pierdut 600.000 de voturi, si tu ramai in functie. Bai, iti mai bati mult joc de noi?! Vrei sa duci USR – PLUS la sub 10%? Chiar nu iti este rusine, asa putin?! Asta este Romania altfel, pe care tu o propui?

    Ia-l pe caramitru si du-te tare! In ritmul asta, nu prindeti alegerile parlamentare. Rusine, nu pentru ca ai pierdut, ci pentru CUM ALEGI sa pierzi!

    • Asa ziceam si eu!

    • Foarte corect, subscriu.

    • Nu stiu daca sa demisioneze?! Am mai vazut lideri noi de partide, cifrele partidului se duc in jos, toata lumea rade/plange, dar dupa un timp situatia se redreseaza si ei/ele ajung sa fie in tot felul de topuri: cea mai mare incredere, cele mai bune cifre ale partidului in ultimii tz ani, etc. Ideea este sa devi mai bun, sa progresezi, sa-ti impui corectitudine, tinerea promisiunilor, dar si lasarea egoului in garderoba si sa fii capabil sa negociezi in conditii de coalitie. Notita si pentru Iohannis si pentru Barna.

  3. Fără dezbateri ? Ei , acum vă fi CONFRUNTAREA Dancila – IOHANNIS, la cererea ei insistenta însă , deoarece aceste alegeri sunt urmărite cu interes de toată presa externă și de UE , CONFRUNTAREA TREBUIE SĂ FIE IN LIMBA ENGLEZA, pentru egalitate de șanse, altfel putea fi și în germană.

  4. Intre Viorica Dancila si Femeia de Servici a Imobilului unde locuiesc prefer sa am o dezbatere cu Femeia de Servici care este MUUUULT mai Educata si rationala in comparative cu Viorica Dancila !
    de ce si ar pierde vremea KWJ cu Viorica Dancila ? ce ar putea intelege alegatorii din onomatopeele Vioricai dancila la o improbabila dezbatere ?

  5. O observatie despre Ciolos, ameninta g4media in direct. Cum isi permite? Nimeni nu spune acest amanunt, de ce ii permiti lui Emanuel obrqznicia asta?

  6. Cm e corect?
    Multi, dar prosti sau
    Prosti,dar multi !

  7. Nu înţeleg de ce toată lumea repetă acelaşi clişeu !
    De fapt, nu este „comportament nedemocratic“ să refuzi o confruntare cu cineva despre care ştii că nu va discuta idei, proiecte, programe, ci persoana ta, şi încă la modul mahalagist! Din aşa ceva nu ai decât de pierdut, deci ce rost are ?! Numai pentru că « publicul » vrea spectacol şi distracţii ??

    • Nu neaparat publicul doreste „spectacol si distractii”.
      Cei care doresc sunt jurnalistii. Vor sa despice firul in patru, pentru fiecare vorba spusa de Iohannis sau Dancila.
      Mi se pare umilitor pentru Iohannis , sa aiba o confruntare cu o femeie de rand, certareata si mincinoasa.

    • E o obsesie si vad ca nu mai inceteaza! Pana si Plesu a scris despre asta. Ai zice ca niste adulti dati in mintea copiilor bat din picior ca vor circ la TV. Ei asa-s obisnuiti din tinerete, dar poate ca lucrurile s-au schimbat. Pentru ambii candidati ramasi in cursa, faptele lor – bune sau proaste – graiesc mai mult decat dezbaterea sterila! Dar daca am luat dezbaterea in brate, de ce sa ne mai oprim? Pariez ca si la anul o sa mai auzim pret de cateva luni despre lipsa dezbaterii din 2019. Carei absente i s-a lipit abuziv adj „nedemocratica”, ca si cand ar fi scrisa in lege undeva.

  8. Pai mai draga Tapa, cum este onorabil scorul obtinut de PSD? Si am spus PSD nu Dancila.
    Man, you trippin.

  9. Esti rautaciois ma Tapalaga cu Iohannis.Esti dezamagit ca USR-istii tai au incasat o corectie zdravana.Iohannis nu este nici incomod nici lent nici puturos.Pur si simplu este consecvent de la inceputul mandatului.
    Atata timp cat in romania nu este o presa cat de cat profesionista si obiectiva,Iohannis nu are nici un motiv sa participe la showuri si circuri penibile.Sant foarte putini jurnalisti cu adevarat profesionisti si onesti in tara asta.Imi pare rau , draga Tapalaga, dar Iohannis nu are nevoie de aceste genuri de „dezbatei”.Poate in turul 2, o sa avem o iesire publica, sa vedem.

    Lumea cunoaste destul de programul presedintelui, nu este nevioe de circ si profilari a unor vuvuzele sau asa zisi „jurnalisti”.Concentrati-va mai bine cum putem sa eliminam ciuma rosie cat mai efectiv de pe scena politica.

    • Nu va fi nici o infruntare in turul 2 pentru ca din punct de vedere legal Johannis nu poate explica cum a obtinut toate casele.
      PS. Da, Johannis este cel mai potrivit pentru functia de presedinte. Nu Barna. Insa nu asta era scopul primului tur.

  10. ce ti e si cu ziaristii astia!dl tapalaga,alaturi de d na dogioiu,de liviu avram,s.a.,pana acum cateva zile l au pus la zid pe dl iohannis,in speranta ca l ridica pe barna!dupa alegeri barna a devenit persona non grata(nu l am votat,nu mi e simpatic)!acum sa nu se faca de ras prea tare,preiau si zisele „maestrului”cristoiu,partea cu presa de casa a lui iohannis!care presa,spuneti mi un singur organ de presa(televiziune sau publicatie scrisa sau on line) care ar fi asa,dimpotriva la toate televiziunile isi ia papara zi de zi!!!sa fim seriosi,a facut el mai multe greseli,dar cetatenii au filtrat ce a fost bun!!!

  11. Ceea ce nu precizează domnul Tăpălagă este cine este marele învins al acestui prim tur: Romania!
    Ambii candidați rămași în cursa sunt niste oameni ai sistemului.
    Iohannis a candidat acum 5 ani cu sloganul „Romania lucrului bine făcut”. Nu s-ar zice că în 2019 Romania arata astfel și de vină nu e numai PSD.
    Doamna Dancila probabil consiliată de Gușă a reușit o performanta onorabilă in ciuda inteligenței mai degrabă deficitare.
    Din păcate candidații care s-au vrut „oameni noi” în frunte cu Barna au avut o prestație jalnica. De fapt Barna s-a ferit sa se ia la trântă cu Iohannis, nu știm de ce. Așa că adio clasa politică noua.
    Ar mai fi de remarcat că în afară de Ludovic Orban aproape toată echipa de conducere a PNL vine din fostul PDL.
    În fine în PSD de văzut baronii (inclusiv Firea) se vor mobiliza mai bine pentru turul 2. O victorie cu peste 60 % pentru iohannis este la fel de periculoasă că o înfrângere.

    • hai ba nene, nu il mai baga pe Iohannis in aceasi oala.Ati primit o corectie zdravana,veniti in realitate mai USR-istilor.

    • @adi
      Mersi pentru apreciere. Acum vreo câteva săptămâni când comentam ceva pe site-ul asta eram linșat de useristi că troll PSD alde proromania.
      În plus seara asta pentru a confirma ce zic eu aici domnul iohannis lasă să se înțeleagă că nu va participa la nicio dezbatere cu doamna dancila. Să înțeleg că îi este frică de pavian?
      Iar despre PNL de vede că deja a inceput distribuirea funcțiilor in „deconcentrate”. Meritocrație cat cuprinde. Pentru o Românie normală.

  12. Alegerile sau incheiat de mult, inca de la rezultatul alegerilor europarlamentare . K.Johannis nu cred ca va avea o discutie fata in fata cu candidatul PSD, nu pentru ca ar fi deranjat de vreun fel de acest candidat, ci pentru ca baza campaniei electorale si baza tuturor faptelor ce au permis raminerea Romaniei pe un drum European facute timp de trei ani de presedinte , au transformat PSD intr-un partid ce face rau Romaniei si pe conducatorul acestui partid, nu intr-un opozant politic ,ci intr-un dusman politic ce dorea si doreste inca, nu o disputa politica ci una non politica de schimbare totala a drumului European al tarii . Nu ne mai aflam in situatia politica in care doua forte isi disputa sub acelasi acoperis o CAUZA ,ci in situatia in care cele doua forte au CAUZE total diferite .

  13. Bizar, acest bilet al Dv. Un jurnalist, trebuie sa analizeze efectele votului, nu cauzele votului.
    Ceea ce este extrem de clar, in urma votului exprimat in turul 1:
    -prezenta la vot sub 50%
    -PSD in continua scadere
    -presedintele in exercitiu a fost sustinut
    Imaginea pe care o reflecta Romania, in urma 1ului tur, este cea a unei tari cu un presedinte profund pro-européean, care a reusit sa reziste valurilor de nationalism PSD.

    Mai avet un tur, asa ca mergeti la vot. Realegeti’l pe presedinte, pentru a asigura o stabilitate pro-eurpeana a tarii. Apoi, faceti presiune asupra PNL-USR-PLUS-PMP, pentru a se aseza impreuna la o masa rotunda si a gasi cel mai mic denominator commun, astfel incat sa castigati alegerile legislative de anul viitor.

    Ati reusit 1ul pas, urmeaza pasul doi, turul 2. Dupa aceea, legislativele, impreuna, fara certuri si ego-uri. Si terminati prin a castiga localele. In aceasi formatie: anti Lepra Rosie si Mujici. Succès, mes amis!

  14. „Mare performanță pentru un președinte incapabil să transmită emoție, lipsit de empatie și foarte comod.”
    Un rahat! Nu am nevoie de „emotii”, „lacrimi si suspine” de la un presedinte. Ati ramas fixati in parerisme dubioase, dintre cele din care se nasc autoritarismele. Nu-mi trebuie tatuc. Imi trebuie un functionar si un diplomat. Iohannis a dovedit ca e bun la ambele. Ca primar si ca presedinte de RO. Are usile deschise in vest, e invitat si primeste oaspeti importanti. Daca ar fi asa vaca, nu cred ca l-ar cauta occidentalii.

    Iohannis este fix poza presedintelui, conform prevederilor din Constitutie. De acest lucru am eu nevoie, ca ardelean. Nu mascari, nu circ, nu editoriale desarte de la Cotroceni, in stil Basescu.

  15. Nu pricep ce naiba o tot dau ăștia cu „dezbaterea” dintre Iohannis și Tută ?!Ce să dezbată ? Înțeleg să porți o confruntare de idei, cu in om inteligent, cu care să poți purta o discuție decentă. Cu un analfabet funcțional, ce dracu să vorbești??!!
    Dezbaterea asta o să convingă votanții ciumei roșii să voteze cu Iohannis ? Sau…poate o să convingă electoratul pnl să o voteze pe tută ?!? Voi glumiți ? Pe bune, la ce o tot dați înainte cu dezbaterea asta ?

  16. Am ramas cu ficusul si incompetenta, iar trebe sa alegem raul cel mai mic. Jenibil!

  17. Și totuși de ce nu participa Iohanis ?Cred ca și lui îi e frica de el.Dacă stam și ne gândim nu e mare diferență între cei doi,unul vorbește mult și greșește, altul tace și mai nimic nu face.Sincer nu merita nici unul funcția de presedinte.

  18. Ce dezbatere sa aiba un om oarecare cu Dancila ,darmite presedintele Romaniei ?????,dovada ca nici cetateanul simplu din Moldova n a vrut sa si faca poza cu analfabeta.

  19. Barna a incasat-o fiindca la torpilat Iohannis cu dezvaluirile de la Rise Project.
    Iohannis e asa un om onest, incat nu s-a jenat sa-l balacareasca pe Barna intr-o postura de penal, dupa ce amandoi atata amar de timp ifierau hotii din PSD de pe piedestalul fecioriei. Asta e Iohannis. Acu 4 ani, cel putin aveam o scuza ca nu il cunosteam pe individ, acuma ce scuza mai avem ?
    Dar nu exista rau fara bine. Intr-un an castiga PSD la parlamentare cu cel putin 50 %, fac pariu. Acesti doi specimeni aroganti – Iohannis impreuna dl prim ministru, n-o sa se abtina intr-un an sa cu se cufuresca cu obraznicie in capul romanilor – asa estte felul de a fi al parvenitilor.