G4Media.ro

Câteva sfaturi pentru un Crăciun sustenabil: cum să cumpărăm, să gătim și…

Sursa: Pexels

Câteva sfaturi pentru un Crăciun sustenabil: cum să cumpărăm, să gătim și să mâncăm, ca să evităm risipa alimentară

Crăciunul este în cele din urmă un moment de răsfăț, ceea ce vine de regulă la pachet și cu o grămadă de resturi. Bucătarii și activiștii își împărtășesc sfaturile pentru a reduce risipa de alimente în sezonul sărbătorilor de iarnă.

Este un moment de odihnă și de răsfăț pentru mulți, dar care duce adesea la risipă inutilă. Soil Association, cel mai mare grup de lobby ecologic din Marea Britanie, estimează că 5 milioane de budinci, 2 milioane de curcani și 74 de milioane de plăcinte cu carne tocată sunt aruncate la gunoi în fiecare an, potrivit The Guardian.

Deci, cum putem avea o vacanță mai durabilă? Fiind conștienți de ceea ce cumpărăm, spune Conor Spacey, autorul cărții Wasted, o carte de bucate bazată pe utilizarea tuturor părților unui ingredient dat. „Crăciunul este în mod tradițional o sărbătoare a răsfățului, iar ca să avem una mai sustenabilă nu înseamnă că trebuie să mâncăm mai puțin – este vorba mai degrabă de a fi conștienți de ceea ce mâncăm”, spune el.

Cumpărături și buget

Planificarea din timp înseamnă că veți evita cheltuielile inutile și risipa de la cina de Crăciun, precum și orice alte alimente pe care ați putea fi tentați să le cumpărați, datorită atracției ofertelor de la sfârșitul raionului din supermarketuri.

Așadar, faceți o listă și respectați-o. Aceasta înseamnă să înțelegeți cât de multă mâncare este posibil să mănânce oamenii. Pentru o cină cu curcan, desigur, acest lucru poate varia în funcție de apetit, dar, potrivit lui Dominique Woolf, bucătar și autor, ca un ghid, veți avea nevoie de aproximativ 400 g de curcan de persoană dacă cumpărați o coroană și 500 g dacă este o pasăre întreagă.

Jassy Davis de la magazinul online Abel & Cole spune: „Probabil că aveți nevoie de un curcan mai mic decât credeți. Între 150 g și 200 g de curcan gătit este în mod normal suficient pentru majoritatea oamenilor. Asta înseamnă că un picior va servi două persoane; o coroană de 2,5 kg, între patru și șase; iar un curcan mic de 4,5 kg, opt.”

Cumpărarea cărnii cu os înseamnă că o veți putea folosi ulterior pentru supă, spune David Lagonell, director de bucătari la lanțul de restaurante Temper. Măcelarii locali ar trebui să fie primul port de apel, spune el. „Din păcate, supermarketurile nu au întotdeauna sustenabilitatea în prim-planul a ceea ce vând, mai ales în această perioadă a anului, când volumul pur și simplu nu permite acest lucru.

„Dar puterea de decizie rămâne la noi. Aș prefera să cumpăr carne de pasăre foarte bună, decât carne de vită mediocră la același preț.”

Legumele folosite în mod obișnuit pentru masa de Crăciun – morcovi, păstârnac, ceapă, țelină și varză – sunt toate de sezon și ar trebui cumpărate pentru a sprijini cultivatorii, spune Spacey.

„Cumpărarea legumelor în vrac vă asigură că reduceți cantitatea de plastic și că cumpărați doar ceea ce aveți nevoie. De multe ori, mai multe deșeuri pot fi cauzate de cumpărarea legumelor care sunt deja ambalate în plastic și care conțin mai mult decât doriți, ceea ce înseamnă că trebuie să găsiți alte modalități de a le folosi.”

Davis spune că sunt suficiente aproximativ 250 g de cartofi de persoană și câte 80 g de alte legume, cum ar fi varza, morcovii, varza și păstârnacul.

Alegeți un spațiu de depozitare potrivit

Depozitarea alimentelor înainte și după ce sunt gătite dictează cât timp durează și previne risipa. Spacey spune că legumele rădăcinoase și roșiile sunt cel mai bine depozitate în afara frigiderului, la temperatura camerei, la fel ca și fructele exotice, cum ar fi pepenii, ananasul și bananele.

Cele mai multe elemente de la cină pot fi congelate ulterior, inclusiv curcanul, sosul de afine și legumele gătite, precum și prăjitura și ciocolata (dacă au mai rămas), spune Woolf.

Unele brânzeturi pot fi, de asemenea, puse în congelator, cum ar fi cele tari și semitare, deși cele moi nu se descurcă bine. Emma Young, autoarea cărții The Cheese Wheel (Roata de brânzeturi), spune că folosirea hârtiei de ceară sau a hârtiei degresate este cel mai bun mod de a împacheta brânzeturile în frigider. Dacă folosiți recipiente de plastic, depozitați brânzeturile similare împreună. Dacă puneți un Stilton cu un Cheddar, formele vor sări de la unul la altul. Dacă vedeți mucegai, tăiați-l pur și simplu.

Utilizarea resturilor

Curry-ul de curcan din Boxing Day face aproape la fel de mult parte din Crăciun ca și curcanul în sine, dar nu trebuie să fie așa. Grupurile și bucătarii care împing sustenabilitatea au numeroase sugestii despre ce să facă cu resturile.

Asociația Soil Association are o serie de rețete fără deșeuri, inclusiv varză de Bruxelles, varză de Bruxelles, plăcintă cu curcan și afine și supă de porumb dulce și curcan.

Spacey spune că resturile de legume pot fi prăjite și transformate în chipsuri. El adaugă: „Frunzele exterioare de varză de Bruxelles fac un pesto minunat. Pur și simplu puneți-le în apă clocotită timp de 30 de secunde, apoi reîmprospătați-le sub apă rece. Stoarceți-le și adăugați cantități egale de frunze cu busuioc într-un blender.

„Adăugați nucile prăjite și parmezanul și amestecați, adăugând încet uleiul de rapiță și sare și piper până când devine o pastă.”

Davis spune că este important să planificați mesele din jurul zilei de Crăciun, cum ar fi ceea ce veți mânca pe 27 decembrie, astfel încât surplusul să fie folosit, mai degrabă decât să „sperați că veți găsi un moment pentru a le consuma”.

Vinul … o problemă importantă

Sticlele de sticlă în care este depozitat vinul au fost identificate ca fiind motivul principal al amprentei de carbon a industriei – de la modul în care sunt fabricate până la cerințele de transport pentru expedierea lor în întreaga lume.

Sustainable Wine Roundtable, o colaborare între grupurile din comerțul cu vinuri, a recomandat ca membrii retailerilor să reducă greutatea medie a sticlelor de la 550 g la 420 g până la sfârșitul anului 2026.

Naked Wines, care a semnat „acordul privind greutatea sticlei”, declară: „Ani de zile a existat un mit conform căruia o sticlă de vin grea înseamnă că este de înaltă calitate. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat.

„Multe dintre cele mai apreciate vinuri din lume nu le au. Dar pentru că mitul continuă, mărcile continuă să le folosească pentru a atrage consumatorii care poate nu sunt conștienți de faptul că este un mit sau de impactul rezultat asupra mediului. Sticlele grele sunt adesea văzute în momente de sărbătoare.”

Pentru consumatorii care doresc să cumpere mai ușoare, singurul test existent în acest moment este pur și simplu să ridice o sticlă și să o compare cu o alta. Sticla mai grea poate avea niște reliefuri pe ea și, ocazional, producătorii mai progresiști pun greutatea pe ambalaj.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...