Câteva sute de persoane mărșăluiesc în Capitală pentru a marca 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta
Câteva sute de persoane mărşăluiesc în Capitală, duminică seară, la 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta şi eliberarea Ungariei de regimul bolşevic, transmite Agerpres.
Oameni din Bucureşti şi din ţară, unii îmbrăcaţi în straie populare, s-au întâlnit în Piaţa Charles de Gaulle şi au plecat în marş spre Arcul de Triumf, unde au depus coroane de flori, au cântat cântece patriotice şi au asistat la un ceremonial religios.
Participanţii au fluturat steaguri şi au afişat bannere cu mesaje precum: „Drumul spre Trianon trece prin Budapesta”.
Programul acţiunii mai include un marş pe bulevardul Kiseleff până la Piaţa Victoriei, unde va avea loc un scurt program artistic.
Asociaţia „Calea Neamului” a organizat acţiunea pentru a sărbătorii centenarul intrării Armatei Române în Budapesta şi al eliberării Ungariei de regimul bolşevic.
Preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, a precizat pe 30 iulie, pentru AGERPRES, că acţiunea a primit autorizaţie de la Primăria Capitalei, el estimând atunci că vor participa aproape 1.000 de persoane.
Potrivit lui Tîrnoveanu, au fost trimise invitaţii oficiale de participare la eveniment către conducerea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi către Ambasada Ungariei la Bucureşti.
Context.
La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a ocupa Transilvania.
La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu, potrivit Wikipedia.
La 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu.
A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare.
Sursa Foto: Wikimedia/ Armata Română ocupând Budapesta
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii