G4Media.ro

Câteva sute de persoane mărșăluiesc în Capitală pentru a marca 100 de…

Sursa Foto: Wikimedia

Câteva sute de persoane mărșăluiesc în Capitală pentru a marca 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta

Câteva sute de persoane mărşăluiesc în Capitală, duminică seară, la 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta şi eliberarea Ungariei de regimul bolşevic, transmite Agerpres.

Oameni din Bucureşti şi din ţară, unii îmbrăcaţi în straie populare, s-au întâlnit în Piaţa Charles de Gaulle şi au plecat în marş spre Arcul de Triumf, unde au depus coroane de flori, au cântat cântece patriotice şi au asistat la un ceremonial religios.

Participanţii au fluturat steaguri şi au afişat bannere cu mesaje precum: „Drumul spre Trianon trece prin Budapesta”.

Programul acţiunii mai include un marş pe bulevardul Kiseleff până la Piaţa Victoriei, unde va avea loc un scurt program artistic.

Asociaţia „Calea Neamului” a organizat acţiunea pentru a sărbătorii centenarul intrării Armatei Române în Budapesta şi al eliberării Ungariei de regimul bolşevic.

Preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, a precizat pe 30 iulie, pentru AGERPRES, că acţiunea a primit autorizaţie de la Primăria Capitalei, el estimând atunci că vor participa aproape 1.000 de persoane.

Potrivit lui Tîrnoveanu, au fost trimise invitaţii oficiale de participare la eveniment către conducerea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi către Ambasada Ungariei la Bucureşti.

Context.

La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a ocupa Transilvania.

La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu, potrivit Wikipedia.

La 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu.

A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare.

Sursa Foto: Wikimedia/ Armata Română ocupând Budapesta

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Paradoxal 4 august 1919 a fost un eveniment fericit in istoria Ungariei și a asigurat existența statală.
    O victorie a lui Bela Kun ar fi însemnat fie alipirea Ungariei la Rusia sovietică fie intervenția marilor puteri iar Ungaria ar fi fost împărțită între România, Cehoslovacia și regatul SCS.

  2. Te salut batrana Armata Romana !

  3. O prostie retrograda totala! Istorie utilizata absolut fara rost de ideologi nationalisti stupizi! Manifestatiile de unire cu Basarabia au un rost, le poti descrie nu doar ca reparatorii intr-o istorie nedreapta ci si ca „progresiste” ideologic, dar asta cu ocuparea Budapestei e o chestie stupida si retrograda si fara rost de comemorat prin manifestari flash-mob. Din pacate ideile proaste nationaliste se pare ca le-au contaminat si pe alea decente, ca unii oameni se ocupa de ambele tipuri de manifestari fara sa distinga diferenta de significatie si diferenta istorica.

    • Semeni vânt, culegi furtună !.Nu sunt adeptul obrazului intors.Trebuie sa existe un raspuns la manifestarile nationaliste ale maghiarilor de pretutindeni,nu numai a celor din Romania.Nationatistii maghiari trebuie sa inteleaga ca si noi avem bocanci,ca si noi am invatat sa tropaim ,sa marsaluim daca ei ne provoaca.Mergeti in Franta sau in Ucraina,de exemplu,imbracati-va in costume negre ,”injurati’ Trianonul in public si o sa vedeti ce „corectie” primiti de la simplii trecatori de pe strada.Hai las-o balta .Nationalistii maghiar vor primi inapoi ceea ce au semant:ură si tropait de bocanci. Exact ce fac ei.Nimic mai mult.Ca doar noi n-am murit.A fost alegerea lor.

    • tudorele, esti bine ma, fascistule ametit? Nu mai bea si nu mai fuma iarba ca nu-ti face bine erou lu’ mamica. Si in ceea ce priveste tropaitul tau si al vitejilor de la Uz adulatori ai fascistului Simion G. cred ca numai bunica-ta s-ar putea speria. Era recunoscuta ca slaba de inger, viteazule de popota.

    • Da, insa cred ca este o reactie la hipernationalismul maghiar.

    • Este un moment important in istoria Europei dar mai ales a Ungariei care a scapat de un regim bolsevic care poate o transforma si pe ea si prin ricoseu si pe noi in gubernii sovietice. Adica noi chiar si din inters national am procedat coret eliminandu-l pe Bela Kun din Ungaria chiar daca apoi l-am acceptat pe iredentistul fascist Horty. Desigur ca este un eveniment demn de a fi aniversat si nu stiu de ce unele comentarii sunt de-a dreptul cretine.

    • @Ion Adrian : corect, e un eveniment istoric important, de ai trebuie niversat la muzeu sau la un seminar, nu mi e de actualitate decat deturnndu-i semnifictia in altceva – si faptul ca unele organizatii sau politicieni unguri comemoreaza in doliu Tratatul de la Trianon prin genul asta de manifestatii de strada chiar si azi nu e cea mai buna reactie sa sarbatorim ocuparea Budapestei in 1919, e ca si cum raspunzi prostilor cu aceeasi moneda, se poate gasi la o adica un raspuns mai destept

    • De acord cu Cititor. Răspunzând cu aceeași monedă nu poți decât să reiterezi neîncetata stare beligerantă ce caracterizează Orientul Mijlociu, unde se aplică de milenii lozinca „ochi pentru ochi”.
      Îmi doresc împăcarea cu maghiarii, dintre care mulți ne sunt prieteni. Nu încordarea mușchilor, nu învârtirea cuțitului în răni încă nevindecate.

  4. Romanii care au nevoie de sprijin national sunt in Ucraina si Republica Moldova, chiar si Serbia, mai degraba decat in Budapesta!

  5. Parcă eram tare mândri că am fost totdeauna defensivi, nu am purtat nicio dată o acţiune militară ofensivă !

    • A fost defensiva, stii vorba cea mai buna aparare e atacul? Ofensiva a.fost declansata de atacurile ungurilor, dar nu am invatat asta la scoala, si de faptul ca rusii vroiau sa ‘bolseveasca’ europa, si ca sa le iasa trebuiau sa distruga Romania Mare.

    • Ocuparea temporară a Budapestei a fost necesară pentru că altfel ungurii nu ne-ar fi dat pace, neacceptând granițele pe care pe drept ni le câștigasem. În plus, a fost benefică și pentru Ungaria, pentru că i-am scăpat de bolșevicul Bela Kun. Însă cred că trebuie să ne limităm la a sărbători libertatea noastră, câștigată în 1918, și să nu facem sărbătoare din ocuparea unei capitale ce nu ne-a aparținut niciodată.

  6. O manifestație fără rost.

  7. Dar nu înțeleg, de ce nu sărbătoresc acești „patrioți” la Budapesta această comemorare de importantă cosmică?

  8. Daca îs așa șmecheri, sa facă acelasi mars și în Budapesta.

  9. darling, se va face si la Buda Pesta. ASAP..

  10. In general nationalistii romani par sa lucreze impotriva tarii : astazi se iau de Ungaria ca nu au curajul sau cine stie cine ii invarte sa se ia de Rusia care a daunat mai mult tarii. Ungaria e o tinta usoara, Rusia careia uneori Ungaria actuala ii face cu ochiul, e o tinta mai grea desi se pot comemora atatea nedreptati : Pactul Ribbentro-Molotov, ocuparea Basarabiei si Bucovinei de Nord, masacrele din Bucovina de Nord si deportarile din Basarabia etc. Nu se zice, de exemplu, aproape nimic de romnii din Ucraina in cercurile astea, grija e tot ca Ungaria ia Ardealul in timp ce romanii din teritoriile istorice din Ucraina pierd drepturi

  11. valea uzului,cazul sorina,caracal,cam asta este adevarata fata a romanilor…

    • Parca ar vorbii Kelemen Hunor: „Romania si-a aratat adevarata fata”. Generalizari ca astea nu duc nicaieri. Asa si un alt cititor poate scrie ca adevarata fata a maghiarilor este: Csibi Barna, Jobbik, cele 64 de comitate, masacrele de la Ip si Traznea. Cred ca trebuie sa trecem peste copilarisme de genul asta.

  12. Nici un motiv de mindrie nu vãd cind incalci toate tratatele semnate ,intelegerile semnate ieri sint uitate azi , politicã de tilhãrie si hoție.Cine a fost generalul Bandholtz?El a fost cel care a pus capãt jafului trupelor române care dupã ce au golit zeci de fabrici din Ungaria ,sute de locomotive, vagoane ,linii de productie,depozite de cereale,au incercat sã goleascã muzeele din Budapesta .Armata romãnã n-a fãcut altceva decît a invadat fãrã acceptul aliatilor o Ungariei deja distrusã de un rãzboi lung,cu armata demobilizatã,profitînd de moment si uitînd de toate obligatiile ce l-ea semnat.Asa poftã mare a prins proaspãtul stat român cu sprijinul intereselor franceze incît casa regalã romãnã dorea trecerea Ungariei sub tutela sa prin uniune politica dupã modelul fostei Austro -Ungarie numai cã americaníi l-au trezit la realitate,arãtînd cine cîntã si cine danseazã în Europa.

    • Nu consider ca sa sarbatoresti ocuparea Budapestei pe strada este o idee buna, asa cum nu cred ca este o idee buna ca maghiarii sa comemoreze pe strada Trianonul. Asta este o politica de tip „dinte pentru dinte si ochi pentru ochi”.
      Insa ocuparea Budapestei a fost un eveniment istoric important pentru Europa, bolsevicii nu au mai ajuns la putere in Ungaria datorita armatei romane.
      Cat despre idea creari unei uniuni Romano-Maghiare dupa modelul Austro-Ungar, idea a venit din partea maghiara. Nu mai dezinformati, astea sunt informatii care se pot verifica usor. Minciuna are picioare scurte: „Ungurii au cerut cu insistenţă unirea dinastică a Ungariei şi României sub un singur rege aparţinând Casei Regale a României, fie Ferdinand I, fie Carol al II-lea. Adică tot o monarhie dualistă, cum fusese Austro-Ungaria, în care locul Austriei să fie luat de România. Cei mai înfocaţi susţinători ai acestei idei au fost conţii Bethlen, Banffy, Teleki şi amiralul Miklos Horthy. Ferdinand a fost încântat de idee, dar opoziţia liberalilor lui Ion I. C. Brătianu, care se temeau că maghiarii vor primi rol preponderent în noul stat, a dus la eşecul tratativelor.”

  13. Ce se agită neomarxistii pe aici, dacă aveu și steagul tolerantei… nu se mai agita nimeni

    • psd o freaca p-asta cu „neomarxistii” peste tot. E noua marota verbala clocita in „centrele de reflectie” psd-site, data ordin postacilor s-o arunce prin toata media potrivnica psd-alde. Razboi din interior, promovat chiar de pcr=fsn=psd/alde

    • cred ca mai indoctrinati cu teorii ale conspiratiei sunteti voi astia din plusere :)) auzi la el: „centrele de reflectie” psd-site, cum ai o opinie, cum esti pesedist, v-au dresat bine, voi astia, apostolii corectitudinei politice

  14. In 1919 Romania l-a dat jos de la putere pe Bela Khun – care atacase intr-adevar Aradul si alte orase romanesti de la vest si dorea sa faca jonctiunea cu Lenin spre est si practic sa sovietizeze/bolsevizeze regiunea sau Europa – si l-a pus in schimb pe Horthy Miklos la putere in Budapesta, care peste doua decenii si un pic va ocupa Transilvania de Nord de la Romania cu sprijinul Germaniei si Italiei….Alegeri complicate in vremea aia! Nu intotdeauna recunoscute astazi, cand la o ceremonie de la Marasesti 1919 se sarbatoreste „unitatea, independenta si suveranitatea Romaniei”, desi prima parte e in mod clar in dubiu dat fiind ca mai multe teritorii sau bucati de teritorii istorice romanesti si cateva milioane de romani nu (mai) sunt azi in Romania…poate ca s-a exprimat asa ca ideal, ca realitatea nu prea corespunde, oricum ai incerca sa carpesti si reinterpretezi lucrurile…