G4Media.ro

Cați bani plătește automat lunar un profesor la sindicat, dacă este membru

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cați bani plătește automat lunar un profesor la sindicat, dacă este membru

Răspunsul simplu la această întrebare este: între 0,5% și 1% din salariul brut al unui cadru didactic merge lună de lună la sindicatul la care a aderat. Răspunsul complex conține explicarea mecanismului prin care acești bani ajung de la angajat la sindicat, cu larga participare a statului, pe cheltuiala statului, cu logistica statului.

Sindicatele din Educație percep membrilor lor cotizații lunare între 0,5% și 1%, potrivit legii nr 62/2011. Sindicate din Educație nu înseamnă marile federații, ci sindicatele din fiecare școală sau din fiecare oraș, județ sau regiune; este nevoie, potrivit legii, de doar 16 angajați dintr-o unitate pentru a forma un sindicat. Acelea sunt organizațiile sindicale care încasează banii de la profesori. Federațiile sindicale, cele mai cunoscute fiind FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater, sunt formate la rândul lor din sindicate, deci din organizații, nu din angajați. Sunt uniuni de sindicate și funcționează din cotizațiile organizațiilor membre.

Salariile din Învățământ sunt calculate cu un program software numit EduSal, program care conține opțiunea de calcul pentru cotizația la sindicat. Secretarii sau contabilii din școli bifează lună de lună, pentru fiecare angajat, atât dacă e sau nu membru de sindicat, cât și procentul din salariul brut perceput de sindicatul respectiv.

Prin plata salariului către angajat sunt virate și sumele către sindicat. Plata salariilor este, de regulă, obiectul unui contract între bancă și școală sau inspectorat, așa că viramentul din contul școlii/al inspectoratului, al sumelor pentru sindicate, în alte conturi decât cele de salarii, este taxat de bancă printr-un comision de operațiune. Deci, automat, viramentul bancar spre conturile sindicatelor înseamnă un cost.

 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. am lucrat intr-o institutie de stat cativa ani si mereu veneau la mine sefii de sindicat sa ma convinga sa cotizez la sindicat. am refuzat de fiecare data sa devin sindicalist. mi s-a spus verde in fata ca la urmatoarele concedieri colective o sa fiu pe lista, ca ei au grija doar de membrii de sindicat. i-am bagat in aia a ma-sii cu tot cu sindicatul lor si am plecat in mediul privat, apoi am plecat din tara.

  2. Distrugerea sindicatelor s-a încercat şi în anii Funeriu-Băsescu. O întrebare interesantă este dacă există sau nu protecţie sindicală pentru angajaţii din privat. Ce poate face, imediat după bac, tânăra vânzătoare contra patronului care-şi ia de ţigări bani din cassă c-aşa vrea el şi o lasă să se descurce cum o şti?

    • Serios? Sa-ti colectezi singur veniturile (cum face cam toata lumea in tara asta) e „distrugere”?

    • La privat un sindicat poate obtine beneficii utile pentru angajati, la negocierea contractului colectiv de munca. Eu sunt membru de sindicat si pot spune ca acei 0,5% au fost o investitie foarte buna, din moment ce am beneficii si deconturi ce depasesc net cheltuiala cu sindicatul.
      Pe de alta parte, la stat nu este nevoie de sindicat. Nu exista sindicat mai bun decat clasa politica, mereu dispusa sa cumpere voturi prin ridicarea artificiala a veniturilor bugetarilor (adica mult peste cota pietei private). Asa ca sindicatele la stat sunt redundante.
      Nu in ultimul rand, privesc federatiile sindicale ca niste structuri parazite. Sindicatul trebuie sa faca parte dintr-o federatie. Pentru asta o cota parte din cotizatii e virata la federatie. Problema e ca:
      1. Federatiile nu ofera mai nimic in schimbul cotizatiilor. De 15 ani de cand cotizez la sindicat, nu cred ca a fost vreun caz in care sa fi avut o contributie la bunastarea mea, ca angajat, datorita federatiei. Doar primesc bani pe care ii folosesc sa isi plateasca salarii proprii imense.
      2. Si daca federatia ar trebui sa faca ceva, ea nu ar avea o putere mai mare decat sindicatul asupra angajatorului privat. Puterea federatiei ar putea fi folosita doar impotriva statului, prin organizarea de greve. Din nou, avem o redundanta aici, pentru ca intotdeauna politicienii nostri au grija sa pompeze bani de la buget acolo unde pot sa fidelizeze bugetarii (ca nu-s privati, sa dea maririle din buzunarul lor).
      Cat despre exemplul tau…ce sa zic? Tanara sa mearga la politie, la fisc. Bun, solutia romaneasca ar fi ca tanara sa se inscrie in sindicat, apoi sa bage si ea adanc mana in gestiune si apoi sa ceara ajutor sindicatului ca s-o sprijine incat sa nu poata fi data afara. Doar ca e o solutie cu doua taisuri. Se intampla des ca angajatul sa fie un parazit care freaca buha, dar e cotizant. Si e infinit de dificil pentru un patron de buna credinta sa dea afara pe un parazit care stie cum sa profite de legislatia muncii din Romania. Sindicatul nu-si va pune probleme etice, el va face tot ce poate sa-si pastreze cotizantul, in pagupa angajatorului.

  3. ADEVARUL
    Este ca am o vecina lidera SANITAS
    are o vila enorma in apropiere de centrul orasului
    are Q5 model nou
    Sotul fost securist
    Fiul apartament in Bucuresti
    au bani muuuuulti
    verificati la Pitesti averea membrilor SANITAS