G4Media.ro

Câţi pacienţi sunt trataţi în spitalele private comparativ cu cele de stat

sursa foto: Facebook/ Ilie Bolojan

Câţi pacienţi sunt trataţi în spitalele private comparativ cu cele de stat

Ministerul Sănătăţii a realizat o analiză pentru primele 6 luni din acest an privind numărul de cazuri tratate în spitalele publice din România şi în cele private, precum şi o comparaţie faţă de perioada prepandemică, din 2019. Potrivit analizei, spitalele private au înregistrat creşteri semnificative atât la spitalizările de zi, cât şi la cele continue, dar rămân în continuare cu mult sub cele publice în privinţa numărului de pacienţi trataţi, potrivit agenției news.ro.

Analiza, inclusă în nota de fundamentare a unui proiect de act normativ, a inclus activitatea pentru cele 374 spitale publice şi 311 spitale private aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii de spitalizare continua şi spitalizare de zi.

Documentul arată că, în primele 6 luni din acest an, numărul de cazuri în spitalizare continuă a crescut cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, până la 101.663, în timp ce numărul de spitalizări de zi s-a majorat cu 63,1%, la 681.614. Spre comparaţie, în spitalele publice din ţara noastră s-au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă şi circa 2,26 milioane de spitalizări de zi.

Faţă de primul semestru din 2019, spitalizările continue au scăzut cu 14,7%, tendinţă care “se înscrie în strategia naţională de sănătate, care are ca obiectiv principal inversarea piramidei serviciilor de sănătate, eliminarea internărilor nenecesare şi dezvoltarea serviciilor de ambulator”, potrivit autorilor analizei.

Astfel, numărul de cazuri de spitalizare continuă din spitalele private reprezintă 6% din volumul înregistrat în spitalele publice în primul semestru din 2023,în timp ce spitalizările de zi din spitalele private înseamnă 30% din cele realizate în unităţi medicale publice.

În schimb, creşterea înregistrată la spitalele private a fost generată de schimbarea reglementărilor.

“Spitalele private au înregistrat, însă, o creştere a activităţii pe toate tipurile de activitate. Dacă creşterea este moderată pe spitalizările continue, 9,66%, 8.953 de pacienţi trataţi în plus, observăm o creştere de 63,09% a numărului de spitalizări de zi. Acest lucru se datorează eliminării plafonului CNAS a numărului de spitalizări de zi contractate”, arată documentul.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Altă boală a Ro.
    Spitalele private sunt alimentate cu pacienți de către doctorii din spitalele se stat.
    Te duci la stat, te vede doc, vede cum esti imbracat, vede ce potential ai, dupa care isi trimite rezidentul sa iti spuna „hai la mine la privat, ca lista aici la stat este plină”. Si te duci dincolo unde te executa de minim 300 de euro. Deci e o porcarie generalizată. Ministerul sanatatii e o batjocura iar recrutarea de pacientii din spitalele de stat e o forma grava de coruptie.
    Evident, nimanui din Statul asta de tâlhari nu se sesizează.

  2. Intru totul de acord cu primul comentariu, dar as mai adauga :
    – in UK nu exista clinici private, iar in Londra exista doar o (una) singura maternitate privata;
    – la noi, intai clinicile private traiesc din contractele cu CAS pentru ca ponderea banilor decontati este mai mare decat incasarile cash
    – ne mai miram de ce nu sunt suficient bani pt spitalele de stat in conditiile in care decontarile pt clinicile private sunt prioritare si din ce mai ramane se mai da si catre spitalele de stat ?
    -clinicile private au in spate, evident, tot politicieni si sunt tot un fel de sinecuri politice de sifonat banii publici;
    – ati citit in ultima fraza a articolului ca a fost eliminat plafonul internarilor de zi, deci, va puteti da seama cate astfel de internari se vor raporta „din burta”, da ?
    -in tara in care ne plangem de saracie, cum va explicati prosperitatea acestor clinici ?
    -ar trebui interzis ca un medic sa lucreze si la stat si la privat, dar, cica, s-ar chema ca i se ingradeste dreptul la munca al medicului, dar, vin eu si intreb : dupa cele 7h de program la stat, vi se pare ok ca acelasi medic sa presteze inca 2-4-6h si la privat, in cazul multora chiar zilnic ? Chiar asa de rezistenti si competenti sunt acei medici ?
    O clinica privata ar trebui sa functioneze exclusiv din incasarile cash, nu si din decontarile de la CAS ! Pai, ori e privata ori ce e ?!?