G4Media.ro

Câți români candidează pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană.…

sursa foto: Pexels.com

Câți români candidează pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană. Zece dintre ei s-au înscris pe locurile pentru persoane cu dizabilități fizice

255 de români au răspuns apelului Agenției Spațiale Europeane (ESA), pentru a deveni astronauți. Este vorba despre 199 de bărbați și 56 de femei, potrivit unui anunț oficial.

Pentru această campanie de recrutare, ESA a decis să accepte și un număr de candidați cu un anumit grad limitat de dizabilități fizice. Zece dintre românii care și-au exprimat interesul, respectiv opt bărbați și două femei, s-au înscris la această categorie.

Cifrele au fost anunțate astăzi, 23 iunie 2021, în cadrul unei conferințe de presă ESA.

Față de selecția anterioară, încheiată în 2009, acum s-au înscris de 2,5 ori mai mulți candidați, respectiv de 4 ori mai multe femei, anunță reprezentanții Agenției Spațiale Române.

ESA caută între patru şi şase astronauţi, dar alte 20 de persoane vor fi ”rezerve”.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

Potrivit Agenției Spațiale Române, etapele prin care vor trece candidații sunt:

Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.

Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate

Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice

Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Citește și: Peste 22.000 de persoane s-au înscris la ultima selecție pentru a deveni astronaut european / Doar 1.500 de candidaturi vor fi reţinute pentru următoarea etapă, dedicată testelor psihologice

ESA a primit 8.413 candidaturi cu ocazia precedentei sale selecţii din urmă cu 11 ani, din care a făcut parte şi actualul astronaut francez Thomas Pesquet. Campania sa din 2021, care doreşte o nouă generaţie de astronauţi mai diversificată, a atras de aproape trei ori mai multe persoane şi de patru ori mai multe femei (5.419).

„Este extraordinar şi cu siguranţă ceva istoric”, a declarat, bucuros, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, care vede în acest succes un adevărat „simbol” al apetitului european pentru explorarea spaţiului, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi prin viitoarele misiuni pe Lună.

„Concurenţa se anunţă încă şi mai dură pentru aceste meserii de vis, foarte căutate”, a subliniat acesta.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...