G4Media.ro

Câți ruși a sancționat și ce sume a blocat și confiscat ANAF…

Sursa foto: Kremlin.ru

Câți ruși a sancționat și ce sume a blocat și confiscat ANAF de la începutul războiului la scară largă din Ucraina

ANAF a verificat peste 10.500 de persoane fizice și juridice pentru a vedea dacă sunt deținute sau controlate de oameni de afaceri și companii rusești supuse sancțiunilor internaționale de la începutul războiului la scară largă din Ucraina, potrivit unui răspuns oficial al ANAF la solicitarea G4Media.ro.

În ultimii 4 ani, Antifrauda ANAF a sancționat 23 de companii care nu ar fi respectat sancțiunile internaționale. În consecință, ANAF a aplicat amenzi de 560.000 de lei și a confiscat sume și active de peste 41.000.000 de lei (peste 8 milioane de euro).

ANAF spune că a controlat și 7 firme care au făcut afaceri cu ruși aflați pe lista sancțiunilor și au aplicat sancțiuni de 65.575 de lei.

11 dintre aceste companii sancționate au contestat în instanță. În cazul a 5 dintre ele, s-a ajuns la sentințe definitive, 4 fiind câștigate de ANAF, un proces fiind pierdut. Pe rol mai sunt 6 procese, 4 dintre ele fiind câștigate de ANAF în primă instanță, celelalte două neavând nicio decizie

Ce oligarhi ruși au fost vizați de sancțiuni

Potrivit portalului ANAF, în aprilie 2022, Fiscul a blocat plăți de 4,7 milioane de dolari către companii deținute de oligarhii ruși Alisher Usmanov și Viktor Rashnikov, aflați pe lista de sancțiuni a UE, după ce Rusia a invadat Ucraina.

ANAF a blocat un acreditiv pentru suma de 1,6 milioane de dolari emis de EximBank către Metaloinvest Trading, controlată de Alisher Usmanov, și alte două acreditive de 3,1 milioane de dolari pentru compania MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi A.S., controlată de Viktor Filippovich Rashnikov.

Potrivit Forbes, Alisher Usmanov este un om de afaceri rus de origine uzbecă, fost președinte al Federației Internaționale de Scrimă. Potrivit clasamentului Forbes, este în prezent nr. 153 la nivel mondial cu o avere estimată la peste 14 miliarde de dolari. Deține participațiuni în gigantul minereurilor de fier și oțel Metalloinvest, la Xiaomi, precum și în firme telecom sau mass media (ziarul Kommersant). A făcut avere pe vremea URSS din producția de pungi de plastic. În anii 80, a făcut 6 ani de pușcărie pentru fraudă și delapidare. Între 2000 și 2014, a condus Gazprom Investholding, o subsidiară a Gazprom.

”Sunt mândru că îl cunosc pe Putin și faptul că toată lumea nu-l place nu este problema lui Putin”, declara Usmanov.

În martie 2022, autoritățile italiene i-au confiscat o limunzină Maybach de 600.000 de euro, aflată în Sardinia.

Oligarhul rus Viktor Rashnikov este situat pe locul 226 la nivel mondial cu o avere de peste 10 miliarde de doalri, potrivit Forbes.

Este propriaterul Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), unul dintre cei mai importanți producători de oțel din lume. În 1967, Rashnikov s-a angajat ca mecanic la MMK.

În noiembrie 2022, el a primit titlul de ”Erou al Muncii” din partea lui Putin. E pasionat de hockey și a fost președintele clubului de hockey Metallurg Magnitogorsk până în 1999. Deține yachtul Ocean Victory în valoare de 240 de milioane de dolari.

În martie 2022, ANAF a blocat și conturile producătorului de țevi de oțel TMK Artrom Slatina, însă a lăsat compania să plătească salariile angajaților. Conturile au fost blocate anterior de către băncile europene după ce oligarhul rus Dimitry Pumpyansky, care controla grupul TMK, a fost inclus pe lista de sancțiuni occidentale. În august, Fiscul a deblocat fondurile TMK Artrom Slatina (actuală Artrom Steel Tubes) după ce Pumpyansky a ieșit din acționariat.

Pumpyansky este pe locul 1060 cu o avere estimată la peste 3 miliarde de dolari. În 2022, autoritățile din Gibraltar i-au confiscat yachtul Axioma și l-au vându la licitație cu 37 milioane de dolari.

La jumătatea lunii martie 2022, Fiscul a blocat conturile reprezentanței din România ale transportatorului deținut de guvernul Rusiei, Aeroflot, ca urmare a sancțiunilor impuse de către Occident patronilor ruși ai companiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O tot dati inainte cu scara aia larga… A apucat unul sa spuna o aiureala si acum va tineti card, toti; pe scara larga 🙂

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.