G4Media.ro

Câți soldați și ce arme mai are Putin? O analiză a efectivelor…

sursa foto: AFP)

Câți soldați și ce arme mai are Putin? O analiză a efectivelor militare ale Rusiei

În ciuda eșecurilor militare înregistrate și a numărului mare de pierderi suferite în cele 17 luni de război cu Ucraina, Rusia se poate baza în continuare pe un număr impresionant de soldați, precum și pe mii de tancuri, o forță aeriană semnificativă, rachete cu rază lungă de acțiune și flote de drone care provoacă distrugeri importante țintelor civile și militare ucrainene. De asemenea, Marina militară rusă este în mare parte funcțională, chiar dacă ucrainienii au reușit să atace cu drone unele dintre navele de război ale lui Vladimir Putin.

 Un război de uzură

Revista Newsweek a făcut recent o analiză a soldaților, a armelor și echipamentului militar pe care se bazează președintele Putin la aproape un an și jumătate de la declanșarea invaziei ilegale a Ucrainei. Potrivit estimărilor, aproximativ 200.000 de oameni, ucrainieni și ruși deopotrivă, au fost uciși în luptele dintre cele două tabere începând cu 24 februarie 2022, când liderul de la Kremlin “a deschis cel mai recent – și poate ultimul – capitol al efortului de 30 de ani al Moscovei de a împiedica deplasarea Kievului către vest și de a regenera o sferă de influență neo-imperială”.

Strategia militară a Moscovei a fost inițial un eșec. Încercările de a captura capitala ucraineană în primele zile ale conflictului au eșuat, iar determinarea forțelor guvernului de la Kiev a reprezentat unul dintre motivele pentru care armata rusă – căzută pradă corupției și incompetenței liderilor săi – nu a reușit să îndeplinească obiectivele “operațiunii militare speciale,” așa cum este descris războiul de propaganda de la Kremlin.

Ucraina a supraviețuit primelor valuri de atacuri ale trupelor lui Putin și, ajutată de armele moderne trimise de Statele Unite și de aliații lor, a reușit să elibereze aproximativ 50% din teritoriul confiscat de forțele Kremlinului după februarie 2022. În plus, armata lui Volodimir Zelenski a lansat recent o contraofensivă despre care se speră că va duce, în final, la eliberarea Peninsulei Crimeea și a zonelor din regiunea Donbas, ocupate ilegal de Moscova în 2014.

Ofensiva declanșată de forțele ucrainene în urmă cu două luni nu a obținut deocamdată rezultatele sperate, armata guvernului de la Kiev înregistrând până în acest moment un succes limitat în alungarea soldaților ruși din estul Ucrainei, în ciuda eforturilor semnificative care au dus la pierderi importante de trupe și echipamente.

Natura lentă și costisitoare a contraofensivei în desfășurare a Kievului vorbește despre hotărârea armatei ruse, consideră Newsweek, adăugând că “Putin nu dă niciun semn că va da înapoi,” iar “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial a devenit un război de uzură”.

Pe ce se bazează însă președintele Putin și care sunt atuurile sale în conflictul cu Ucraina, care pare că nu se va termina foarte curând?

Soldați

Forța de invazie inițială a Rusiei număra aproximativ 190.000 de soldați. Mulți dintre aceștia au fost uciși, capturați sau răniți atât de grav încât nu mai pot reveni pe front. Mai multe documente ale Pentagonului, apărute în spațiul public la începutul acestui an, estimau în februarie între 189.500 și 223.000 de victime în rândul rușilor, inclusiv 43.000 de soldați morți. După încă șase luni de ostilități, acest număr este cu siguranță mult mai mare.

Între timp, Kievul susține că a eliminat 251.620 de soldați ruși începând din februarie 2022, însă aceste estimări sunt dificil de verificat.

Pierderile umane numeroase au forțat Kremlinul să extindă acțiunile de mobilizare. În august 2022, Putin a ordonat o creștere cu 13% a numărului de soldați activi – aproximativ 137.000 de soldați – cu scopul de a ridica numărul total la 1,15 milioane.

O lună mai târziu, Kremlinul a ordonat “mobilizarea parțială,” recrutând alți 300.000 de soldați. În ciuda zvonurilor persistente despre un al doilea val de mobilizări, Putin nu a ordonat încă un astfel de lucru. Ucraina estimează că, dacă totuși această recrutare va avea loc, Rusia ar putea convoca încă 500.000 de militari.

Forțele armate ale Rusiei numără acum aproximativ 1,3 milioane de soldați, cu scopul de a extinde acest număr la 1,5 milioane până în 2026, un număr impresionant. Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) estimează că partea activă a forțelor terestre ale Rusiei va cuprinde aproximativ 550.000 de soldați.

De asemenea, forțele armate regulate ale Rusiei au fost extinse cu diferite unități auxiliare. Printre acestea, cei 50.000 de membri ai Grupului Wagner, o unitate de mercenari cunoscută pentru implicarea sa în țări din Africa și Asia.

Mercenarii Wagner au avut un rol decisiv în cucerirea localității Bahmut în mai. Reamintim că luptele pentru localitatea minieră aflată în partea de nord-est a provinciei Donețk, o parte din Donbas, inima industrială a Ucrainei și care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane, au durat luni de zile. Forțele ruse au bombardat orașul cu artilerie începând din mai trecut și din august au lansat constant valuri de atacuri de infanterie, conduse de luptătorii Wagner, cărora li s-au alăturat noi recruți și foști deținuți din închisoare. Rușii au anunțat capturarea totală a orașului în luna mai a acestui an.

Pe de altă parte, voluntarii și soldații mobilizați forțat din provinciile ocupate de ruși din Ucraina au primit puțină pregătire și au suferit rate mari de pierderi în luptele la care au luat parte.

Analiștii s-au referit în particular la forțele de elită ale Rusiei, despre care spun că au fost grav afectate de război. Cei care le înlocuiesc vor fi mai puțin experimentați și mai puțin motivați, deși cei care au supraviețuit etapelor inițiale ale conflictului au apărut întăriți și probabil mai eficienți.

Pavel Luzin, un analist politic rus și bursier la The Fletcher School of Law and Diplomacy, a declarat că extinderea pe hârtie a armatei Rusiei nu echivalează cu o forță de luptă mai puternică.

  • “Rusia încearcă să creeze o iluzie a pregătirii sale pentru războiul pe termen lung. De fapt, face eforturi pentru a obține o încetare a focului pentru câțiva ani (înainte de următoarea rundă de război) și pentru a păstra teritoriile capturate. În același timp, conducerea rusă se teme de înfrângere. Nu este doar o chestiune de calcule politice, ci și o chestiune de ideologie. În acest fel, Kremlinul este gata să sacrifice o mulțime de lucruri și o mulțime de ruși pentru a evita înfrângerea”.

Tancuri

Flota de tancuri a Rusiei a suferit foarte mult în Ucraina. Experții estimează că peste 2.000 de tancuri au fost distruse sau capturate, reprezentând aproximativ două treimi dintre blindatele aflate în serviciu activ înainte de război.

Printre acestea se numără zeci de tancuri de luptă principale T-90. Cel mai modern sistem – faimosul T-14 Armata – a fost introdus în număr mic, dar nu a jucat un rol central în conflictul cu Ucraina.

Newsweek a precizat că, deși “situația pare sumbră pentru diviziile blindate ale Rusiei, rolul central al tancului în doctrina militară sovietică și rusă înseamnă că Moscova deține un stoc enorm de arme în depozite”. Baza de date Military Balance 2021 a estimat că înainte de război existau aproximativ 10.200 de tancuri în depozitele rușilor, inclusiv platforme relativ moderne precum T-72, T-80 și T-90. (Doar tancurile rusești aflate în depozit reprezintă de peste șase ori numărul tancurilor ucrainene aflate în serviciu, însă este dificil de spus câte din ele sunt operaționale).

Multe dintre aceste tancuri, unele învechite, au fost trimise pe front, așa cum au indicat înregistrările foto și video din ultimele luni. De exemplu, 40% dintre tancuri au fost scoase din unul dintre cele mai mari depozite de blindate din Rusia – depoul Vagzhanovo din republica siberiană Buryatia – de la începutul invaziei, în februarie 2022. Potrivit The Moscow Times, forțele armate aveau în jur de 3.840 de vehicule blindate depozitate acolo în septembrie 2021. Până în mai 2023, mai rămăseseră doar 2.270.

Experții occidentali au avertizat însă: Chiar și aceste tancuri vechi reprezintă pericole reale pentru trupele ucrainene. Unele au fost folosite ca locații statice pentru tunuri, în timp ce altele au fost utilizate ca dispozitive explozive improvizate ce au vizat  pozițiile ucrainene.

Artilerie

Eșecul planului initial de a cuceri Kievul și de a înlocui guvernul lui Zelenski a însemnat că artileria rusă – cunoscută sub numele de zeul războiului – se va afla în centrul ostilităților ulterioare, a scris publicația americană. O mare parte a invaziei ruse a fost de altfel modelată de dueluri de artilerie în prima linie, în care ucrainenii au fost adesea depășiți numeric și din punct de vedere al dotării.

Trupele de la Kiev au redus însă semnificativ diferența, după ce au fost aprovizionate cu rachete și proiectile produse de țările NATO. De exemplu, în cursul contraofensivei actuale a Ucrainei, bateriile rusești – și depozitele de muniție din care sunt alimentate – au fost ținte prioritare ale atacurilor artileriei ucrainiene.

Kievul susține că a distrus peste 5.000 de baterii rusești de artilerie din februarie 2022, împreună cu peste 710 de sisteme de rachete cu lansări multiple. Declarațiile taberei ucrainiene nu au fost însă confirmate independent, iar site-urile open source indică cifre mult mai mici. De exemplu, pagina Oryx a raportat deteriorarea sau distrugerea a 107 vehicule și echipamente de sprijin pentru artilerie; 483 de unități de artilerie autopropulsată; și 253 de platforme MLRS. De asemenea, IISS a raportat că Rusia deține încă 4.458 de arme de artilerie de diferite tipuri.

  • “Lipsa de obuze a fost o constantă pentru ambele părți în timpul invaziei, fie din cauza problemelor de logistică, fie din cauza lipsei de muniție disponibilă. Stocul de obuze de artilerie de dinainte de război al Rusiei îl depășește pe cel al Ucrainei și al partenerilor săi occidentali,” a scris Newsweek. În acest context, BBC a raportat că Rusia ar fi putut avea până la 16 milioane de obuze în depozit înainte de război, deși nu se știe câte sunt într-o stare adecvată pentru utilizare. Unele surse afirmă că forțele lui Putin se confruntă în prezent cu o criză majoră de proiectile.

Forța aeriană

Avioanele și elicopterele Rusiei s-au descurcat mai bine decât forțele terestre, dar au suferit și ele pierderi semnificative. Incapacitatea continuă a Moscovei de a stabili superioritatea aeriană asupra unei forțe aeriene ucrainene mult mai mici este unul dintre cele mai mari eșecuri ale invaziei de până acum. După aproape 18 luni de lupte, spațiul aerian ucrainean nu este dominat de niciuna dintre tabere, cred experții.

Ucraina susține că a doborât 315 avioane și 312 elicoptere rusești. Oryx a identificat 76 de avioane distruse și opt avariate, inclusiv 21 Su-34, 11 Su-30 și patru Su-35. Oryx a confirmat, de asemenea, pierderea sau deteriorarea a 101 elicoptere rusești, printre care 40 de elicoptere de atac Ka-52 Alligator.

Experții cred că Rusia are aproximativ 900 de avioane de luptă și 120 de bombardiere, ceea ce înseamnă că pierderile sale în Ucraina reprezintă o mică, dar semnificativă parte din puterea sa aeriană totală. Eșecul Moscovei de a asigura superioritatea aeriană înseamnă că aeronavele rusești operează în mare parte departe de front, lansând muniții cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare, infrastructurii și civile ucrainene. Aceasta deoarece ele evită să intre în zona acoperită de apărarea anti-aeriană ucraineană. Până una alta însă, avioanele și elicopterele Moscovei reprezintă o amenințare puternică pentru Ucraina, care încă încearcă să primească aparate de luptă modern fabricate de NATO.

Rachete cu rază lungă de acțiune

Arsenalul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune al Rusiei este, fără îndoială, o amenințare mai presantă decât avioanele rusești. Atacurile cu rachete asupra orașelor și infrastructurii ucrainene au devenit obișnuite, inclusiv lovituri asupra țintelor civile, cum ar fi mall-urile și blocurile de apartamente.

Multe dintre rachetele mai moderne ale Rusiei se bazează pe tehnologie străină. Cancelariile occidentale estimau că campania amplă de sancțiuni internaționale împotriva Moscovei, ca răspuns la invadarea Ucrainei, îi va sufoca capacitatea avansată de producție de arme, dar rachetele rușilor au continuat să lovească țintele ucrainene.

În ianuarie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Rusia mai avea aproximativ 19% din arsenalul său de rachete strategice de dinainte de război încă disponibil pentru utilizare. Printre acestea se numărau 144 din cele 900 de rachete Iskander, 59 din cele 500 de rachete Kalibr, 118 din cele 444 Kh-101/555 și 162 din cele 370 Kh-22/32 existente înainte de război. Reznikov a mai spus că Rusia avea atunci 53 de rachete Kinzhal disponibile, comparativ cu 43 de dinainte de război.

Rusia avea un număr mai mare de rachete tactice rămase, a declarat Reznikov. Acestea au inclus 326 din cele 470 de rachete Onyx de dinainte de război, 6.672 din cele 8.000 de rachete S-300 și 312 din cele 500 de rachete Kh-29/31/35/58/59.

Rusia și-a continuat atacurile cu rachete cu rază lungă în lunile următoare, ceea ce înseamnă că aceste cifre vor fi oarecum reduse. Dar Moscova a reușit să continue producția chiar și în timp ce este afectată de sancțiunile occidentale. Experții cred că Rusia a folosit țări terțe conducte pentru a importa produse electronice cu dublă utilizare pe care le poate modifica în scopuri militare.

Forțele Navale

În ciuda unor pierderi importante, marina rusă este în mare parte nevătămată. Doar Flota Mării Negre a fost puternic implicată în invadarea Ucrainei, pierzând în acest proces nava amiral Moskva.

Crucișătorul se numără printre cele opt nave confirmate ca fiind distruse de Oryx, împreună cu cinci bărci de patrulare din clasa Raptor, o barcă de asalt de mare viteză, nava de debarcare Saratov, o navă de debarcare din clasa Serna și remorcherul Vasily Bekh.

Două nave de debarcare din clasa Ropucha au fost avariate, la fel ca și un dragor din clasa Natya. Fregata Amiral Makarov a fost, de asemenea, avariată de Ucraina într-un atac cu dronă navală anul trecut.

Rusia are încă a treia mare navală din lume, după SUA și China, conform bazei de date World Directory of Modern Military Warships din 2023. Printre activele sale se numără un portavion, 58 de submarine, patru crucișătoare și 12 distrugătoare.

Drone

În iunie, un oficial de la Kiev a declarat că Rusia are suficiente drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei în fiecare zi, în ceea ce experții considerau a fi o veste proastă pentru guvernul ucrainean în contextul se pregăteau să lanseze contraofensiva împotriva pozițiilor deținute de trupele lui Putin. De altfel, drone noi si misterioase fabricate de Iran, similare cu aparatele Shahed, au devenit arma secretă folosită de ruși în războiul împotriva Ucrainei, spun comentatorii, referindu-se la dispozitivele fără pilot produse de republica islamică și care în ultimele luni au atacat cu mare eficacitate ținte militare și civile de pe teritoriul ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene din Ucraina, Yurii Ihnat, a declarat că forțele ruse sunt aprovizionate cu suficient de multe drone Shahed-136 pentru a menține atacurile împotriva țintelor ucrainiene, potrivit publicației de știri ucraineană NV.

„(Aparatele) Shahed sunt acum lansate atât de des încât nu este clar dacă (se presupune că urmăresc) să detecteze sau să epuizeze apărarea noastră antiaeriană,” a afirmat Ihnat. „Totul se face odata: atât detectarea, cât și, cu siguranță, epuizarea” apărătorilor ucrainieni.

Ziariștii au reamintit că, în ultimele luni, Rusia a folosit constant aparatele fără pilot pentru a bombarda orașe și ținte ucrainene. De exemplu, luna mai a fost una extrem de violentă din acest punct de vedere. În ultima zi a lunii, un total de 31 de aparate Shahed-136/131 au fost lansate asupra Kievului. Trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil, iar alte 11 au fost rănite în urma atacului rusesc asupra capitalei ucrainiene.

Căderea resturilor de drone – majoritatea aparatelor fiind interceptate de apărarea antiaeriană a ucrainienilor – a provocat pagube și incendii în diferite cartiere ale capitalei.

Într-un material dedicat aparatelor fără pilot produse de Iran, revista Popular Mechanics a scris în acel moment că drone noi și misterioase, similare cu Shahed-136, au devenit arma secretă folosită de ruși în războiul împotriva Ucrainei.

  • „Roiurile de drone kamikaze care devastează Ucraina sunt ieftine și mortale și reprezintă o nouă formă terifiantă de război declanșată de o sursă improbabilă”, susțineau experții, vorbind despre eficiența aparatelor fără pilot livrate de Teheran forțelor lui Putin.

Pe lângă eficiența lor, Rusia mai beneficiază de un lucru: numărul dronelor cu care este dotată pare să fie nelimitat. Iar producătorii de armament iranieni nu doar că livrează Rusiei flote de drone de atac low-cost, ci și-au îmbunătățit și calitatea aparatelor realizate.

Vadim Skibitski, șeful adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina, a declarat în acel moment că se așteaptă ca Rusia să primească în curând până la 1.000 de drone Shahed-131 și Shahed-136 de la Teheran.

Mai mult, Wall Street Journal a relatat în februarie că Rusia finalizează lucrările la o fabrică de drone la circa 1.000 de kilometri est de Moscova, unde va produce până la 6.000 de drone kamikaze Shahed noi. Cel mai probabil, aceste drone vor fi construite cu electronice și alte componente pe care Rusia le-a adunat deja.

Surse: Newsweek, BBC, Wall Street Journal, Popular Mechanics, NV, Oryx

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Insusi faptul ca discutia s-a mutat de la „in cate zile ar putea cadea Kievul” la „cata carne de tun si rugina cu senile mai are Rusia” e un fapt remarcabil 🙂 .