„Căutătorii de comori” din județul Iași / Peste 330 de ieşeni au autorizație pentru detectoare de metale / Un colier vechi de peste 2.500 de ani, topoare tracice și celtice, printre „trofee”
331 de ieşeni sunt autorizaţi pentru a putea folosi detectoare de metale și cutreieră dealurile şi pădurile ieşene, în căutare de artefacte ascunse sub pământ, majoritatea căutătorilor fiind în vârstă de 35 – 40 de ani, scrie Ziarul de Iași.
Mai multe topoare unice în Europa au fost găsite chiar de unul dintre aceşti căutători de metale.
”Am găsit mai multe topoare tracice. Prima dată când le-am dus la ei, la Palatul Culturii, m-au întrebat de unde le-am cumpărat. Le-am spus că de fapt le-am găsit. Mi-au spus că le dau istoria peste cap, pentru că tracii nu ar fi trecut munţii în partea Moldovei, iar prin descoperirea asta s-a dovedit că totuşi au trecut. Poate făceau schimburi”, povesteşte cu entuziasm Cezar Cioran, preşedintele Asociaţiei “IAŞI Detectează”.
Potrivit Ziarului de Iași, 331 de ieşeni sunt autorizaţi pentru a putea folosi detectoare de metale, dintre care 17 sunt persoane juridice.
“Una dintre descoperiri a fost în apropiere de Miroslava, unde locuiesc eu. Este vorba despre un colier de peste 2.500 de ani. Tocmai plouase, detectoarele bat foarte bine atunci când plouă. La început am crezut că este o capcană pentru iepuri. O altă descoperire pe care am făcut-o singur a fost la Uricani, prin pădurile din jurul Iaşului. Am găsit nouă topoare celtice într-un şanţ, la aproximativ cinci, 30 cm adâncime. Topoarele erau aşezate circular. Alte cinci topoare celtice le-am găsit în zona Brătuleni”, a povestit Cezar Cioran.
Cum se obține autorizația pentru a deține și folosi un detector de metale
Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au stat de vorbă cu agentul şef adjunct de poliţie Emilian T., din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, care îşi desfăşoară activitatea pe linia de patrimoniu cultural naţional.
“IPJ cere o factură proformă, adică o simplă formalitate, prin care se dovedeşte că vrei să achiziţionezi un anumit detector. Asta înseamnă că va trebui să îţi alegi un tip de aparat pentru detectarea metalelor înainte de orice formalitate, dar nu vei putea să îl cumperi atunci”, spune Emilian. După ce reuşeşti să treci prin procesul de autorizare, începe adunarea de documente pentru obţinerea aparatului: o cerere, care se obţine de la ofiţerul de serviciu al IPJ, cazierul judiciar şi o taxă de 10 lei pentru persoanele fizice şi 13 lei pentru cele juridice, care se plăteşte la trezorerie.
Deținerea unui detector de metale nu înseamnă că poate fi și folosit. Poliţistul de la Patrimoniu subliniază că multe persoane nu cunosc acest lucru, şi ajung să fie amendate.
“Au existat cazuri în care oamenii aveau un detector de metale de o lună, două, un an, şi au aflat ulterior că au nevoie de o autorizaţie de la noi pentru a-l folosi. Atunci, ei se prezintă la IPJ şi ne spun că deţin de ceva vreme detectorul, dar nu l-au folosit, şi acum ar vrea să o facă, motiv pentru care au venit să-şi facă o autorizaţie. În astfel de cazuri, persoanele sunt sancţionate contravenţional cu amnedă de la 25.000 la 75.000 de lei, şi le este confiscat aparatul de metale”, precizează poliţistul. Totodată, detectoarele deţinute de persoanele autorizate pot fi folosite doar de ele.
Potrivit legii, pesoanele care fac descoperiri importante au termen de 72 de ore să predea artefactele găsite, mai scrie Ziarul de Integral.
Citește articolul integral pe Ziarul de Iași.
Sursa foto: Unsplash
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.