Cazinoul din Constanța e la un pas de redeschidere, anunță ministrul Dezvoltării. Monumentul istoric a intrat în renovare în 2020, după un deceniu de birocrație
Cazinoul din Constanţa este la „un pas de redeschidere”, a anunţat miercuri ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a mai spus că a fost demarat procesul de recepţie la terminarea lucrărilor de reabilitare la această clădirile emblematică a României, transmite Agerpres.
„Lucrările au fost demarate în 2020, implementate şi desăvârşite de fiecare Guvern care a urmat, inclusiv în primul meu mandat de ministru al Dezvoltării, iar acum vor fi finalizate. Este o investiţie importantă, derulată cu atenţie la detalii, care înfăptuieşte cooperarea, indiferent de culoarea politică, pentru binele României. (…) Redăm Cazinoul Constanţei şi României”, a declarat ministrul, potrivit unui comunicat de presă al MDLPA.
Reabilitarea cazinoului a fost finanţată din bugetul de stat, implementată de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, iar finalizarea procesului de recepţie este estimată pentru prima jumătate a lunii februarie, după verificarea lucrărilor executate, testarea instalaţiilor refăcute, precum şi pregătirea personalului care va asigura mentenanţa clădirii şi a sistemelor tehnice.
Monumentul istoric de categoria A a intrat în renovări la începutul anului 2020, după aproape un deceniu de tergiversări birocratice.
Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost semnat în luna decembrie a anului 2019. Atunci, Decebal Făgădău (PSD) era primarul Constanței, Viorica Dăncilă, prim-ministru, iar ministrul Dezvoltării era Ion Ștefan (PNL). „În urma finalizării procedurii de achiziție publică, asocierea Aedificia Carpați SA – SC Remon Project SRL – SC Profesional Construct Proiectare SRL – SC Tehnoinstal SRL a fost declarată câștigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei, cu TVA. Durata contractului de realizare a investiției este de 30 de luni (din care trei luni sunt dedicate activității de proiectare“, transmitea Ministerul Dezvoltării în data de 15 ianuarie 2020, potrivit unui comunicat de presă.
Astfel, asocierea de firme Aedificia Carpati SA – SC Remon Proiect SRL – SC Profesional Construct Proiectare SRL – SC Tehnoinstal SRL execută lucrări de consolidare și restaurare a clădirii principale (cu regim de înălțime S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).
„După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în țara noastră“, preciza Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în 2020.
Cazinoul din Constanța a fost construit după planurile arhitectului francez Daniel Renard, fiind un simbol reprezentativ pentru curentul arhitectonic Art Nouveau. Prezintă în partea centrală terasa fațadei, sprijinită pe un portic larg, care e dominat de un vitraliu în formă de evantai. Se remarcă partea superioară a clădirii, decorată cu elemente arhitecturale de forma navelor antice, cu capete de berbec și ghirlande de alge marine. Clădirea a fost inaugurată în toamna lui 1910 și a reprezentat, de-a lungul timpului, un simbol pentru Constanța, potrivit Heritage Constanța.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.