G4Media.ro

Cazul acuzațiilor de plagiat la adresa premierului Ciucă și al operațiunii de…

Foto: Unsplash

Cazul acuzațiilor de plagiat la adresa premierului Ciucă și al operațiunii de compromitere a ziaristei Emilia Șercan ajunge în presa centrală din Franța

De când l-a atacat pe premierul României pentru plagiat, a devenit o țintă. Emilia Şercan, ale cărei dezvăluiri au vizat deja mai multe personalități, denunță amenințările și manevrele puterii cu scopul de „a o reduce la tăcere”, transmite televiziunea franceză France24, preluată de Rador. France 24 este un canal de televiziune francez de informații, deținut de statul francez, ce emite în 4 limbi (franceză, engleză, spaniolă și arabă) 24 de ore din 24.

Reportajul televiziunii franceze arată că frauda academică a devenit o scurtătură tentantă pentru accesul la eșaloanele superioare.

Ultima sa victimă: premierul Nicolae Ciucă, 55 de ani, un influent general în rezervă care a luptat în Irak și Afganistan. Lider al liberalilor, a ajuns la putere în noiembrie 2021 cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis. Într-o anchetă publicată la jumătatea lunii ianuarie pe site-ul independent PressOne, Emilia Șercan l-a acuzat că și-a plagiat o treime din teză. Acesta a replicat, spunând că a respectat regulile în vigoare în 2003.

”Operațiunea Kompromat”. În 2019, Șercan primise deja amenințări cu moartea după dezvăluirea unor cazuri de plagiat în teze de doctorat din cadrul Academiei de Poliție. Fostul rector al instituției și adjunctul acestuia, bănuiți că au cerut unui subaltern să trimită mesajele de amenințare, au fost forțați să demisioneze și au primit în iulie a.c. o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

De data aceasta, potopul de insulte nu se oprește: Emilia Şercan spune că a fost copleșită de „discursul de ură” de pe rețelele de socializare. Până la punctul de a se simți „în pericol”.

Ea a depus mai multe plângeri, inclusiv după ce a primit un mesaj care conținea fotografii intime furate, făcute de logodnicul ei în urmă cu 20 de ani. „La doar patruzeci de minute după ce am părăsit secția de poliție unde am raportat acest incident, fotografiile au fost publicate de un site moldovenesc, apoi preluate de un total de 74 de site-uri românești”, detaliază tânăra, acuzând autoritățile române că au „orchestrat o operațiune de tip kompromat”. Câteva luni mai târziu, cazul încă nu a avansat, precizează ea.

Contactată de AFP, procuratura a indicat că o anchetă este în curs, fără a oferi alte detalii. „Pentru mine este foarte clar: la cel mai înalt nivel al statului, oamenii blochează procesul și vor să îngroape dosarul. Își folosesc puterea pentru a-și acoperi urmele și pentru a mă reduce la tăcere”, afirmă jurnalista.

Reporteri Fără Frontiere (RSF) și alte organizații și-au exprimat „profunda îngrijorare cu privire la hărțuirea Emiliei Șercan, care este foarte respectată în profesie.

Și guvernul a lansat o contraofensivă: un proiect de lege prevede desființarea organismului independent responsabil cu examinarea acuzațiilor de plagiat, precum și prescrierea abaterilor academice după trei ani. (Traducerea Rador: Ruxandra Lambru)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Maree chestie ca a ajuns în presa franceza. Nicio consecință.

  2. Românii au obținut ce și-au dorit: sunt conduși de un „neamț” și de echipa lui. Restul e gargară.