G4Media.ro

Cazul Atanasiu: cum l-a suspendat preşedintele Traian Băsescu în 2006 pe ministrul…

Cazul Atanasiu: cum l-a suspendat preşedintele Traian Băsescu în 2006 pe ministrul Apărării în urma unei plângeri penale

În istoria postdecembristă există un precedent privind suspendarea din funcție a unui  membru al Guvernului  de  către președintele României după ce, împotriva sa, a fost depusă o cerere de începere a urmăririi penale. Este vorba despre Teodor Atanasiu, ministru al Apărării în perioada decembrie 2004 – octombrie 2006, în Guvernul Tăriceanu.

Atanasiu a intrat în conflict cu președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, după ce, în luna iunie 2006, a propus retragerea trupelor românești din Irak. Ministrul a invocat în sprijinul propunerii sale motivul că staționarea militarilor români în Irak este prea costisitoare, dar și faptul că mai multe state europene ar intenționa să-și retragă armatele din teatrul de operațiuni.

În iulie 2006, purtătoarea de cuvânt a președintelui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, a depus o plângere penală la Parchetul General pe numele lui Teodor Atanasiu, pe care l-a acuzat pe de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Liberalul declarase cu câteva zile mai devreme că are informații de la Directia de Informatii Militare, din PNL și din alte surse despre cum „dă pe surse informații către presă Adriana Săftoiu”.

O a doua plângere penală împotriva lui Teodor Atanasiu a fost apoi depusă de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Acesta l-a acuzat pe ministrul Apărării de abuz în serviciu, pe motiv că ar fi cerut serviciilor de informații militare să facă lobby pe lângă parlamentari în favoarea Armatei.

Președintele Traian Băsescu a înființat o comisie prezidențială care să analizeze aprobarea sau refuzul începerii urmăririi penale împotriva lui Atanasiu. Comisia a recomandat aprobarea urmăririi penale, iar Traian Băsescu i-a dat curs în luna septembrie 2006. Totodată, președintele a dispus și suspendarea din funcția de ministru al Apărării a lui Teodor Atanasiu.

Decizia a fost luată în baza articolului 109, alin (2) din Constituție: ”Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Atanasiu a atacat la Curtea de Apel București decretul prezidențial de suspendare din funcție, dar pe 27 septembrie 2006 instanța i-a respins cererea. Deși la începutul lunii octombrie Secția Parchetelor Militare a decis neînceperea urmăririi penale a lui Teodor Atanasiu, șeful statului a refuzat repunerea acestuia în funcția de ministru.

Pe 25 octombrie, Teodor Atanasiu a demisionat din funcție, declarând că ”cel mai deștept cedează”.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează