Cazul contrabandei cu freon, devoalat de un ONG de mediu din Londra, preluat de Parchetul Tribunalului Suceava de la Parchetul Judecătoriei Rădăuți
Parchetul Tribunalului Suceava a preluat ancheta privind contrabanda cu freon devoalată de Agenția de Investigații de Mediu (EIA – Enviromental Investigation Agency), un ONG cu sediul la Londra, potrivit unui răspuns al PT Suceava la solicitarea G4Media.ro.
Preluarea cazului a fost propusă de prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Rădăuți, Sorin Adrian Fomin. În dosar este începută urmărirea penală in rem din ianuarie 2022 pentru infracțiunea de transport și tranzit de substanțe și preparate periculoase cu încălcarea prevederilor legale, potrivit unui răspuns al PJ Rădăuți la solicitarea G4Media.ro.
„În perioada 2020-2021, trei persoane de pe raza județului Suceava ar fi transportat în vederea comercializării mai multe butelii cu agenți refrigeranți de proveniență extracomunitară, respectiv butelii ce conțin gaz HFC 134A și HFC 404A”, se arată în răspunsul PJ Rădăuți.
Cazul a pornit de la o anchetă de presă a EIA publicată în iulie anul trecut. Detalii aici.
Apoi, în octombrie anul trecut, ministerul Mediului a sesizat DNA, care a trimis cazul la DNA Suceava. Dosarul a fost declinat apoi la Parchetul Judecătoriei Suceava și ulterior la Parchetul Judecătoriei Rădăuți, o unitate de parchet cu numai 7 procurori.
Pe 2 august 2022, Agenția de investigații de mediu de la Londra a cerut Parchetului european să ancheteze rețelele de contrabandă cu freon din România. Activiștii de mediu îi cer Laurei Codruța Kovesi să se implice pentru că – spun ei – autoritățile de la București nu au făcut nimic.
„În septembrie anul trecut, am cerut public autorităților române să ia măsuri. Până acum nu am primit nicio informație despre vreo acțiune a instituțiilor de aplicare a legii”, a declarat pentru TVR Fionnuala Walravens, activist de mediu la EIA (Enviromental Investigation Agency) Londra.
„Ne confruntăm cu o criză a schimbărilor climatice și începem să înțelegem că aceste crime de mediu au un cost uriaș asupra mediului. Așa că sper ca Parchetul European să se implice”, a adăugat Fionnuala Walravens.
Activiștii de mediu de la Londra au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai multi traficanți cum sunt Cristi din Suceava sau George Dică din București.
”reporter EIA: Ai gaz?
Cristi: De care?
reporter EIA: 404 (un tip de freon foarte toxic – n.r.)?
Cristi: Da, este.
reporter EIA: 134 (idem – n.r.)?
Cristi: 134, nu. Dar dacă dau un telefon – două…dar fără 550 (lei – n.r.) nu-l dau…”, este un dialog dintre reporterul EIA și contrabandistul Cristi din Suceava surprins de camera ascunsă.
„Asta mi-a zis. Eu dau șpagă 30 de euro pentru fiecare butelie ca să treacă. Direct la Vamă!”, spune și traficantul George Dică din București.
Context. Freonul este un gaz cu efect de seră foarte nociv pentru mediu. Este folosit pentru aparatele de aer condiționat, vitrine frigorifice sau autovehicule. Uniunea Europeana încearcă să reducă utilizarea lui până în 2030 și să încurajeze alternative mai prietenoase pentru mediu, cum ar fi variante mai ecologice de hidrofluorocarburi (HFC sau, mai simplu, freon) sau alte variante de răcire precum răcirea geotermala. UE a impus cote de import și a stabilit producători și comercianți strict reglementați.
Comerțul ilegal cu HFC nu numai că pune în pericol realizarea obiectivelor climatice ale UE, dar a dus și la pierderea a aproximativ 77 de milioane de euro pe an din TVA și taxe vamale, potrivit EIA. Raportul EIA a comparat datele raportate în temeiul Regulamentului UE privind gazele fluorurate cu datele comerciale și cu alte surse de informații, estimând că volumul de HFC introduse ilegal în UE prin contrabandă se ridică la 20-30% din comerțul legal. Pierderile suferite de întreprinderile care operează în legalitate sunt semnificative, notează agenția. În 2020, primii cinci mari producători de HFC din Europa au estimat că importurile ilegale echivalează cu aproximativ 500 milioane de dolari în profituri pierdute pe an.
În urma cu 3 ani, autoritățile române au reușit, la sesizarea OLAF, să facă o captură a 76 de tone de gaze fluorurate cu efect de seră. Era un transport din China prin Turcia și urmau să ajungă la 5 firme din Romania. Gazele ar fi avut un impact uriaș potențial de încălzire globală, echivalentul a 170.000 tone metrice de dioxid de carbon.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii