G4Media.ro

Cazul Eva Kaili : Polițiștii din Bruxelles au efectuat luni mai multe…

Foto: Eva Kaili / Facebook

Cazul Eva Kaili : Polițiștii din Bruxelles au efectuat luni mai multe percheziții în birourile Parlamentului European / Mai mulți europarlamentari socialiști și democrați s-au autosuspendat ori au renunțat la atribuții

Poliția din Bruxelles a lansat luni o altă serie de raiduri într-un scandal de corupție care se transformă în bulgăre de zăpadă legat de lobby-ul din Qatar în UE, potrivit procurorilor federali belgieni, scrie Politico.

Anchetatorii a prins deja un membru de rang înalt al Parlamentului European, vicepreședintele Eva Kaili. Procurorii au declarat luni că au percheziționat 19 reședințe și birouri, la care se adaugă nenumăratele birouri ale Parlamentului din Bruxelles care au fost cercetate și sigilate. Totul are loc în timp ce eurodeputații se află în sesiune la Strasbourg, notează și Le Soir.

Șase persoane au fost arestate până acum, iar patru sunt încă în detenție.

Procurorii au declarat că ultimele raiduri au avut ca scop  ridicarea echipamentelor IT de la personalul Parlamentului înainte ca datele să poată fi șterse. Ancheta a fost lansată în urmă cu 4 luni.

„Câteva sute de mii de euro au fost confiscate în trei locuri diferite: 600.000 de euro la domiciliul unuia dintre suspecți, câteva sute de mii de euro într-o valiză confiscată într-o cameră a unui hotel din Bruxelles și aproximativ 150.000 de euro într-un apartament aparținând unui europarlamentar”, au declarat procurorii.

Cei patru suspecți care sunt încă reținuți vor apărea miercuri în fața instanței, au confirmat procurorii.

Activiștii pentru transparență suspectează că descoperirile inițiale sunt doar vârful icebergului privind modul în care țările străine influențează ilegal UE. În prezent, țările nu sunt obligate să se înregistreze în baza de date a UE privind transparența grupurilor de interese, iar deputații europeni nu trebuie să raporteze aceste contacte.

Operațiunea  are loc după ce au fost sigilate birourile unor asistenți parlamentari, precum și cel al vicepreședintelui Parlamentului, Eva Kaili.

Procurorii au refuzat să identifice țara suspectată de oferirea de bani sau cadouri unor oficiali ai parlamentului în schimbul unor favoruri politice. Mai mulți membri ai adunării și unele mass-media belgiene au legat ancheta de Qatar, care găzduiește în prezent Cupa Mondială, evenimentul de gală al fotbalului.

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a negat orice abatere, scrie AP.

Autoritățile belgiene au declarat că o țară din Golf este suspectată că a oferit bani sau cadouri unor oficiali ai parlamentului în schimbul unor favoruri politice. Procurorii au refuzat să identifice țara, dar mai mulți membri ai adunării și unele mass-media belgiene au legat ancheta de Qatar, care găzduiește în prezent evenimentul de gală al fotbalului, Cupa Mondială.

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a negat orice abatere.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că acuzațiile aduse lui Kaili amenință încrederea pe care cetățenii UE o au în instituțiile celor 27 de națiuni ale blocului comunitar.

Aceasta a declarat că organismul de etică independent pe care a propus să îl înființeze ar urma să acopere activitățile de lobby din cadrul Comisiei Europene, al Consiliului European și al Parlamentului European, precum și al Băncii Centrale Europene, al Curții Europene de Justiție și al Curții Europene de Conturi.

UE nu dispune deja de reglementări cuprinzătoare privind activitatea de lobby.

„Principiile de a avea un astfel de organism de etică, în care să existe reguli foarte clare cu privire la ceea ce trebuie verificat, cum și când și ce trebuie publicat, cum și când, ar fi un mare pas înainte”, a declarat ea.

Raiduri au avut loc duminică și în Italia.

Mai mulți parlamentari socialiști și democrați au reacționat după ce grupul a spus că orice membru care este investigat ar trebui suspendat sau ar trebui să renunțe la anumite atribuții dacă vreunul dintre membrii personalului lor este investigat.

Parlamentarul belgian Marc Tarabella s-a autosuspendat în mod categoric. Compatrioata sa, Maria Arena, a demisionat din funcția de președinte al Comisiei pentru drepturile omului a adunării

„Ca urmare a dezvăluirilor privind suspiciunile de corupție legate de Qatar și de Parlamentul European, precum și a percheziției unuia dintre asistenții mei în cadrul acestei afaceri, am decis că temporar nu voi mai prezida ședințele Comisiei pentru drepturile omului”, a scris Arena pe Twitter.

De asemenea, deputatul italian S&D Pietro Bartolo a renunțat temporar la funcția de raportor alternativ al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. Un alt membru italian al Parlamentului European, Andrea Cozzolino, a încetat temporar să mai îndeplinească anumite sarcini.

___

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Social-democratii sunt corupti pana in maduva oaselor si la nivel european, nu doar in Romania!
    Ce se mai lauda impostorul de Ciolacu cu „familia europeana” din care face parte PSD! 🙂

    • Eu cred ca ne-am mintit singuri destul timp, fiind dezbinati si crezand intr-o tabara sau alta. Toti sunt la fel. Nu vreau in nici un caz sa laud regimurile gen Rusia, China, Arabia Saudita, etc… dar nici cu democratia nu mi-e rusine. Astia au dus coruptia la nivel de arta si au mascat-o si ne-au mintit an de an, iar in final totul merge din ce in ce mai rau. Si-au distrus propriile tari si pe a noastra odata cu ele (vezi imigratie, siguranta pe strazi, portite pentru corupti, diferente enorme intre bogati si saraci).

    • Lucian, nici macar nu se poate compara orice tara ai lua-o din UE cu regimurile totalitare numite de tine … Acolo pentru simplu fapt ca vorbesti impotriva regimului risti sa dispari… Faptul ca marsaviile astea ies la iveala e un lucru bun, inseamna ca puterea judecatoreasca merge…dincolo nici macar nu sti cati bani a dosit Putin, Erdogan, sau vreun alt acolit. Concluzia: canta la alta masa!

    • Lucian, nici macar nu se poate compara orice tara ai lua-o din UE cu regimurile totalitare numite de tine … Acolo pentru simplu fapt ca vorbesti impotriva regimului risti sa dispari… Faptul ca mar.sav.iile astea ies la iveala e un lucru bun, inseamna ca pu.terea judecatoreasca merge…dincolo nici macar nu sti cati bani a do.sit Putin, Erdogan, sau vreun alt ac.olit. Concluzia: canta la alta masa!

    • Bai Alin stai usor, nu am de ce sa „cant la alta masa”. Am spus clar ca acele regimuri nu sunt mai bune, daca tot e sa aleg intre doua rele aleg UE, SUA etc., asta e. Nu inteleg in schimb cu ce te incalzeste pe tine ca astia fura mai pe fata si ai cat de cat idee ce averi au (noi tot vai de steau noastra ramanem), iar pe de alta parte si-au creau posibilitatea de a ascunde banii in tot felul de paradisuri fiscale asa ca diferenta este foarte mica (mai auzim si noi cate un scandal din cand in cand gen Panama Papers dar care este musamalizat incet incet si tot nu se schimba nimic).

  2. Comunitatea circului european 🤔🤔🤔🤔

  3. Panica in randul socia-democratilor saraci si cinstiti.
    Fu/te-vas mamele-n ko0or de corupti!

  4. Val de reacții la nivel înalt în UE
    Credibilitatea UE este în pericol, au avertizat luni miniștrii de externe ai UE, în urma acuzațiilor potrivit cărora Qatarul a oferit bani și cadouri unor oficiali ai Parlamentului European pentru a influența procesul decizional.
    „Acesta este un incident incredibil care trebuie să fie clarificat complet cu toată forța legii”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, la sosirea la Bruxelles pentru o întâlnire cu omologii săi din UE. „Este vorba despre credibilitatea Europei”, a adăugat ea.
    Ministrul irlandez al afacerilor externe, Simon Coveney, și-a exprimat și el îngrijorarea. „Este o situație nocivă. Trebuie să lămurim lucrurile”.
    Acuzațiile de corupție la adresa vicepreședintelui Parlamentului European sunt un motiv de „maximă îngrijorare „, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
    „Acuzațiile reprezintă un motiv de maximă îngrijorare, sunt foarte grave”, a declarat ea presei, reiterând că propune, de asemenea, crearea unui organism de etică independent pentru instituțiile UE.

    Ce mai râd acum Viktor Orban si ai lui!

  5. Busoiu’ neamului e membru în grupul de „pretenie” cu Qatar. Cred că vin vremuri interesante :)))))))))

    • @ Arici – 😂😂 Exact asta voiam sa spun, de Busoi cand o sa auzim ceva ca dumnealui prin zona aia se invarte cu comisia in care e membru

  6. ” Ursula von der Leyen a declarat că acuzațiile aduse lui Kaili amenință încrederea pe care cetățenii UE o au în instituțiile celor 27 de națiuni ale blocului comunitar”.
    Ei, lasă-mă! Deci de acolo vine neîncrederea? 😂🤪
    Mie mi s-a aprins martorul în bord de când Ursula a devenit președinta CE, dar m-am ferit să zic ceva, ca să nu fiu putinist.

  7. Cand a cazut Grecia in incapacitate de plata UE a dat peste mia de miliarde de euroi,germanii turuind intr-una cu ajutoare!oare de ce?de ce nu au sarit si la alte tari?la ukrani abia-abia!