G4Media.ro

Cazul Khashoggi. Trump: Avem nevoie de Arabia Saudită în lupta împotriva terorismului

President Donald Trump poses for photos with ceremonial swordsmen on his arrival to Murabba Palace, as the guest of King Salman bin Abdulaziz Al Saud of Saudi Arabia, Saturday evening, May 20, 2017, in Riyadh, Saudi Arabia. (Official White House Photo by Shealah Craighead)

Cazul Khashoggi. Trump: Avem nevoie de Arabia Saudită în lupta împotriva terorismului

Preşedintele american, Donald Trump, a subliniat miercuri că SUA au nevoie de Arabia Saudită în lupta împotriva terorismului, în contextul în care Riadul este suspectat de către comunitatea internaţională că este responsabil de dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

‘Avem nevoie de Arabia Saudită în lupta împotriva terorismului, în tot ceea ce se întâmplă în Iran şi în alte părţi’, a declarat preşedintele american la Fox Business, insistând îndelung pe importanţa contractelor de armament încheiate cu Riadul pentru economia americană.

Donald Trump a afirmat că nu vrea să se distanţeze de Arabia Saudită, în pofida preocupărilor cu privire la soarta jurnalistului saudit, Jamal Khashogg, care a dispărut la 2 octombrie după ce a intrat în Consulatul ţării sale din Istanbul, reiterându-şi speranţa că liderii saudiţi nu au fost implicaţi în dispariţia sa, potrivit Reuters.

‘Nu vreau să fac asta şi, sincer, avem un contract de armament (în valoare de 110 miliarde de dolari)’, a spus Trump într-un interviu pentru Fox Business Network, când a fost întrebat dacă Statele Unite s-ar distanţa de vechiul lor aliat din Golf.

‘Senatorii vin la mine şi îmi spun că nu ar trebui să luăm acest contract. Dar cui îi facem rău? Acesta reprezintă 500.000 de locuri de muncă’, a spus el.

În timpul vizitei sale în Arabia Saudită în 2017, Trump a anunţat contracte de armament în valoare de 110 miliarde de dolari, din care o mare parte încă nu s-au materializat.

Întrebat cu privire la cazul ziaristului dispărut, Jamal Khashoggi, şi despre numeroasele indicii care acreditează teza că acesta a fost asasinat la Consulatul saudit din Istanbul, Trump s-a declarat convins că lucrurile se vor lămuri pe deplin.

‘Vom afla ce s-a întâmplat. Sper că regele şi prinţul moştenitor nu au fost la curent, acesta este un factor foarte important pentru mine’, a explicat el.

Preşedintele american a cerut marţi într-un interviu acordat agenţiei de presă AP aplicarea pentru Arabia Saudită a principiului prezumţiei de nevinovăţie.

Dar, potrivit informaţiilor New York Times, unul din bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte din echipa suspectată de comiterea asasinatului de la Consulatul saudit din Istanbul aparţine anturajului prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, numit MBS, iar alţi trei aparţin serviciilor de securitate ataşate lui.

(Sursa Foto: whitehouse.gov)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Parca Bin Laden, teroristii de la 9/11 erau sauditi! Nu?, Inarmarea ISIS s-a facut via Arabia Saudita? Eu cred ca presedintele are o perceptie un pic gresita ca sa nu spun ipocrita chiar daca asta este fondata pe 110md USD. Curat murdar!

  2. Teroristi pentru teroristi…

  3. Golanul Trump (‘tramp’ pentru cunoscători) nu încetează să numească presa liberă fake news. De aici pînă la a spune că ziariștii liberi, independenți, cum a fost Jamal Khashoggi, sunt fake humans, este doar un pas, unul mic.

  4. Golanul asta umfla cifrele in fiecare zi…500mii de oameni lucreaza pentru sauditi sau cum? Fara sauditi pleaca toti acasa?

  5. Daca nu aveau petrolul (atat de dorit de altii ) ramaneau in desert cu camilele !

  6. Conform altor surse on-line, Jamal ar fi avut legaturi cu Qatar si alte servicii internationale de intel. Astfel, soarta sa a fost „pecetluita”.

    Mai mult, el nu ar fi reprezentat un pericol mediatic la adresa lui MbS sau al regimului al Saud care a preluat puterea prin anii 30. Era „corect politic” si nu s-a erijat intr-o voce pro-democratica si anti-Saudi.

    Posibila legatura a sa cu statul Qatar si alte servicii intel ar fi cantarit mai mult in ochii decidentilor sauditi.

    Oricum, disparitia sa, regretatbila, nu reprezinta o exceptie – atacurile coordonate saudite asupra Yemenului este de fapt regula. Foametea si holera devasteaza aceasta tara. Sauditii se folosesc in atacurile lor de echipament militar produs de Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon si General Dynamics.

    De unde si contractele super-avantajoase intre SUA si Arabia Saudita in materie de tehnica si echipament militar. Cei 110 mld dolari reprezinta doar 1/3 din suma totala asupra careia s-a convenit in 2017. „Dansul sabiilor” continua. Insa, mai devreme sau mai tarziu, regimul saudit se va prabusi datorita coruptiei interioare generalizate.

    Vietile umane nu conteaza cand este vorba de sute de mld dolari profit pentru companii precum cele de mai sus.

  7. fostul tovaras al lui osama bin laden, khasoggi era doar colaborator (scria editoriale ) la washingoton post (ziar comunist mincinos). exista vreo dovada ca a murit in consulat? trump are dreptate. din nou. turcii sa aduca dovezi.