G4Media.ro

Cazul Lola. Cum a ajuns extrema dreapta din Franța să confiște cazul…

Sursa Foto: Facebook/ Marine Le Pen

Cazul Lola. Cum a ajuns extrema dreapta din Franța să confiște cazul fetiței violate și ucise de o femeie algeriană care avea viza de ședere expirată și a ignorat ordinul de a părăsi țara

A fost momentul în care discuțiile au încetat iar politicienii au tăcut. Intrarea unui mic sicriu alb în biserica din Lillers a reamintit Franței ce a însemnat ultimele 10 zile de șoc și furie, relatează corespondentul BBC la Paris.

Doar zgomotul aparatelor de fotografiat a rupt tăcerea în momentul în care a sosit trupul neînsuflețit al micuței Lola, în vârstă de 12 ani, la 10 zile după ce a fost găsit cu urme de viol și tortură în fața apartamentului familiei sale din Paris.

Atacul îngrozitor  a declanșat întrebări politice dure.

O femeie algeriană în vârstă de 24 de ani, cunoscută sub numele de Dhabia B, a fost acuzată de violarea și uciderea Lolei, după ce a depășit perioada de ședere a vizei și a ignorat ordinul de a părăsi Franța în vara anului trecut.

Și chiar înainte ca trupul lui Lola să fie returnat familiei sale, ea a devenit proprietatea cruciaților anti-imigranți din Franța.

Fața ei a fost afișată pe pancarte deasupra mulțimii la o adunare de extremă dreapta săptămâna trecută; domeniile de internet în numele ei au fost cumpărate de susținătorii naționalistului virulent Eric Zemmour.

Săptămâna trecută, familia Lola a cerut ca oamenii „să înceteze imediat să mai folosească numele și imaginea copilului lor în scopuri politice”, atât la adunările publice, cât și pe internet.

Dar, așa cum a scris un comentator politic în ziarul Le Figaro: „Această tragedie este deja un fapt politic major”.

Un marș pentru Lola

De la descoperirea cadavrului Lolei, un sondaj realizat pentru televiziunea franceză a arătat că aproape șase din zece persoane consideră că cei care locuiesc în Franța fără permisiune ar trebui să fie plasați în detenție administrativă.

Reacția politică la acest tip de crimă nu este nouă, spune politologul Jean-Yves Camus, dar ceea ce este nou este faptul că partidul de extremă dreapta Frontul Național al lui Marine Le Pen are acum un bloc mare de parlamentari în Adunarea Națională.

„Marine Le Pen a pierdut alegerile [prezidențiale]”, mi-a spus dl Camus, „dar este posibil ca ea să câștige în 2027. Și dacă situația în ceea ce privește criminalitatea și imigranții ilegali nu se schimbă, ea are într-adevăr posibilitatea de a le spune francezilor: „Bine, ați încercat dreapta conservatoare, mainstream-ul, și nu au făcut nimic în această privință”.””

În Adunarea Națională de săptămâna trecută, Le Pen a delarat: „Ce mai așteptați pentru a opri în sfârșit această imigrație ilegală scăpată de sub control?”

În replică, prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, i-a spus să „dea dovadă de puțină decență”, în timp ce un alt ministru a acuzat Partidul Republican de dreapta din Franța că „folosește sicriul unei fetițe de 12 ani ca o trambulină [politică]”.

Președintele Emmanuel Macron a descris crima ca fiind „răul extrem” și a declarat că este „amețitor” să se confrunte cu ceea ce unii din societate sunt capabili să facă.

Dar guvernul său se confruntă cu întrebări incomode cu privire la modul în care tratează persoanele care nu au permisiunea de a rămâne în Franța.

Anul trecut, ministrul de interne a estimat că între 600.000 și 700.000 de persoane trăiesc ilegal în Franța. Un raport al Senatului a constatat că peste 90% din ordinele de expulzare nu sunt niciodată respectate.

„În mod evident, trebuie să facem mai mult”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran.
Marine Le Pen (centru) și partidul său de extremă dreapta, Raliul Național, țin un minut de reculegere în fața Parlamentului francez pentru Lola

De data aceasta, Marine Le Pen a avut grijă să se prezinte ca un politician anti-imigranți cumpătat și moderat. Ea a interzis partidului său să se alăture unei comemorări organizate de susținătorii rivalului său de dreapta dură Eric Zemmour și a optat în schimb pentru un minut de tăcere în fața clădirii parlamentului.

Dl Zemmour – care a dispărut din prim-plan după ce a eșuat în încercarea sa de a deveni președinte – s-a folosit de această tragedie pentru a readuce în centrul atenției agenda sa naționalistă dură, introducând o nouă infracțiune, „francocid”, pentru a descrie uciderea Lonelei, pe baza opiniei sale că aceasta a fost vizată pentru că era franțuzoaică.

„Cel puțin îmbracă în cuvinte o problemă”, a declarat Brieuc du Halgouet, un consilier de asigurări cu trei fiice, care a venit la mitingul lui Zemmour. „El face în mod clar legătura între imigrație și violență, iar acest lucru a fost evitat de toți politicienii de până acum, cel puțin de majoritatea dintre ei.”

Geri, un hipnoterapeut în vârstă de 50 de ani, care a fost, de asemenea, la miting, a spus: „Nu am fost la miting: „Toți cei care au fost la conducere în ultimii 20 de ani sunt vinovați. [Sunt] vinovați pentru că nu au făcut nimic; vinovați pentru că nu i-au dat afară pe cei care nu ar trebui să fie aici – iar oamenii care votează pentru acești politicieni sunt vinovați.”

Jean-Yves Camus, politolog, a declarat că acest caz a prezentat un „cocktail foarte puternic pe care extrema dreaptă îl poate folosi”.

„Faptul că presupusul autor este o femeie din Algeria, crima este oribilă, victima este o tânără fată, iar autorul este poate nebun. Mulți oameni se gândesc: „De ce suntem pregătiți să avem astfel de oameni pe teritoriul francez?”.”

El crede că există o sensibilitate istorică specifică pentru partidele de dreapta din Franța în faptul că suspectul este algerian.

Retragerea Franței din fosta sa colonie în 1962 a fost vehement criticată de partidele de extremă dreapta – inclusiv de partidul lui Marine Le Pen, condus atunci de tatăl său.

Iar violența și amărăciunea care au însoțit sfârșitul dominației coloniale au colorat relațiile de atunci.

  • „Ar fi existat mai puține reacții dacă ea ar fi fost din Maroc sau Tunisia„, a spus dl Camus. „Și aceste două țări sunt, de asemenea, mai dispuse să își accepte cetățenii atunci când sunt deportați. Problema pe care o avem cu Algeria este că, atunci când unul dintre cetățenii lor este deportat, ei spun pur și simplu poliției franceze: „Nu-l vrem”. Și atunci ce te faci?”

Anul trecut, Parisul a redus la jumătate numărul de vize eliberate pentru cetățenii algerieni, ca răspuns la nivelul scăzut al repatrierilor.

De atunci, președintele Macron a lucrat la repararea relațiilor cu Algerul. În timp ce Algeria – în calitate de cel mai mare furnizor de gaz din Africa – a găsit o nouă influență politică, deoarece țările europene caută alternative la gazul rusesc.

Sub dezbaterea politică, prietenii și familia se luptă să recupereze memoria lui Lola.

În satul natal al tatălui ei, Fouquereuil, unde se adăpostește familia, localnicii descriu o „atmosferă de durere”.

„Sunt mama unei fete de aceeași vârstă”, ne-a spus o femeie. „Și când văd profilul [lui Lola] – micuță gimnastă, liceană, cu prieteni, plină de viață – este la fel ca fetița mea. Evident că suntem afectați”.

Dar unii dintre cei care au venit să semneze o carte de condoleanțe la primăria din Fouquereuil vineri, au spus că problema responsabilității politice se învârte în tăcere în mintea lor.

„Trebuie să respectăm dorința părinților de a nu exploata acest lucru din punct de vedere politic”, a declarat Patricia, reprezentant farmaceutic în Fouquereuil. „Dar pot, de asemenea, să înțeleg nevoia de a acționa. Lucrurile chiar trebuie să se schimbe în Franța. Sunt foarte tolerantă, foarte deschisă către lume, dar sunt unele lucruri pe care nu le putem tolera.”

Răspunsul, spun politicienii de dreapta din Franța, este o abordare mai dură față de imigranții ilegali.

Sursa: BBC

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Traducere și editare execrabile direct din goagaltransleit.
    „Marine Le Pen (centru) și partidul său de extremă dreapta,” (în articolul bbc este explicația unei fotografii)
    „care a fost, de asemenea, la miting, a spus: „Nu am fost la miting”.(afirmația lipsește din articolul original – adică fake news!)
    Păcat. Nu am l-am auzit pe macron „je suis Lola”!