G4Media.ro

Cazul Murfatlar: O parte a dosarului s-a prescris în fișetele procurorilor /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cazul Murfatlar: O parte a dosarului s-a prescris în fișetele procurorilor / Consecințele: Greii au scăpat, prejudicii de peste 70 de milioane de euro ar mai putea fi recuperate doar dacă Ministerul Finanțelor deschide un proces civil

O bună parte a dosarului Murfatlar s-a prescris în fișetele procurorilor DNA, se arată în rechizitoriul consultat de G4media.ro.

Aceasta, deși ANAF a sesizat DNA încă din 2014 cu privire la comiterea unui prejudiciu de aproape 600 de milioane de lei (132 milioane de euro, la cursul de atunci) de către grupul de firme din jurul Murfatlar România SA.

După 9 ani de anchetă, DNA a trimis în judecată 3 foști funcționari ANAF, 6 oameni de afaceri și 4 companii, printre care Murfatlar România SA, acuzați de un prejudiciu de aproape 238 milioane de lei (peste 47 milioane de euro, la cursul actual).

Unde s-au evaporat 85 de milioane de euro din prejudiciu

O parte a dosarului s-a prescris, o altă parte a fost clasată din lipsă de probe, se arată în rechizitorioul consultat de G4media.ro.

Așa se explică de ce 85 de milioane din prejudiciul reținut inițial nu se mai regăsește în dosar.  Pentru recuperarea acestor sume, Ministerul Finanțelor ar trebui să deschisă un proces civil în 30 de zile de la comunicarea soluției de către procuror, au declarat pentru G4media.ro surse oficiale din cadrul DNA.

Recuperarea prejudiciului pe cale civilă ar fi și motivul pentru care DNA a menținut măsuri asigurătorii de aproape 370 de milioane de lei (peste 74 de milioane de euro), deși prejudiciul reținut în rechizitoriu este de doar 47 de milioane de euro.

”Față de inc. SC Murfatlar România SA se va dispune soluția clasării, ca urmare a intervenirii prescripției, după cum urmează:

Pentru faptele societății comerciale Murfatlar România S.A., care, în perioada august 2012 – iulie 2014, în mod repetat, a pus în executare hotărârea de a obține, fără drept, rambursări/compensări de TVA în sumă totală de 265.659.330 lei, prin stabilirea cu rea-credință a taxei pe valoarea adăugată în declarațiile 300 aferente lunilor august 2012, februarie 2013, august 2013, ianuarie 2014 și iunie 2014, executare care a produs rezultatul urmărit într-un caz, pentru suma de 8.067.735 lei, iar în celelalte patru nu a produs acest rezultat, întrucât cererile nu au fost admise de organele fiscale, constituind infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, prevăzută de art. 8 alin. (1) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. şi art. 5 C.pen., acțiunea penală nu mai poate fi exercitată întrucât sunt aplicabile prevederile art. 16 alin. 1 lit. f) din C.p.p., împlinindu-se termenul de prescripție de 8 ani prevăzut de art. 154 alin. 1 lit. C) din C.pen. în data de 30.07.2022”, este un fragment din rechizitoriul DNA privind una dintre soluțiile de clasare față de compania Murfatlar.

Lipsesc greii: George Ivănescu și frații Dobronăuțeanu

Unul dintre patronii firmelor care administrau afacerea Murfatlar, George Ivănescu, a scăpat ca urmare a intervenirii prescripției. Ivănescu a fost arestat preventiv timp de 2 luni în toamna lui 2016.

Față de inculpatul Ivănescu George se va dispune soluția clasării, ca urmare a intervenirii prescripției, după cum urmează:

A. Pentru fapta inc. Ivănescu George, care, în luna august 2012, a înlesnit și a ajutat încheierea unor operațiuni fictive, pentru a fi înregistrate de Popescu Gheorghe Cosmin în actele contabile și în alte documente legale ale S.C. Murfatlar România S.A., cu scopul sustragerii acestei societăţi de la plata TVA şi altor obligaţii fiscale restante, constituind complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, prevăzută de art. 48 C.pen. rap. la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 5 C.pen., acțiunea penală nu mai poate fi exercitată întrucât sunt aplicabile prevederile art. 16 alin. 1 lit. f) din C.p.p., împlinindu-se termenul de prescripție de 10 ani prevăzut de art. 154 alin. 1 lit. b) din C.pen. în data de 30.08.2022.

B. Pentru fapta inc. Ivănescu George, care, în luna august 2012, a înlesnit și a ajutat punerea în executare a hotărârii lui Popescu Gheorghe Cosmin de a obține, fără drept, rambursări de TVA de 8.529.550 lei, prin stabilirea cu rea-credință a taxei pe valoarea adăugată în declarația 300 aferentă lunii august 2012, depusă de S.C. Murfatlar România S.A., executare care nu a produs rezultatul urmărit, întrucât cererea nu a fost admisă de organele fiscale, constituind complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală prevăzută de 48 C.pen. în referire la art. 8 alin. (3) din Legea nr. 241/2005 rap. la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 32 C.pen. şi art. 5 C.pen, acțiunea penală nu mai poate fi exercitată întrucât sunt aplicabile prevederile art. 16 alin. 1 lit. f) din C.p.p., împlinindu-se termenul de prescripție de 5 ani prevăzut de art. 154 alin. 1 lit. d) din C.pen. în data de 30 august 2017”, arată în rechizitoriul consultat de G4media.ro.

Alți acționari, precum Cătălin Bucura și Nicolae-Marcel Mermeze, au scăpat de o parte din fapte. Alți patroni, precum frații Nucu și Ionuț Dobronăuțeanu, au doar calitate de martor în dosar. Presa centrală a notat în ultimii 2o de ani că patronii care controlau grupul de firme Murfatlar ar fi fost apropiați de PNL.

Și o parte dintre funcționarii din Ministerul Finanțelor și ANAF – Daniel Diaconescu, Mariana Vizoli, Ana Jarda, Ciprian Badea și alții – au scăpat de acuzațiile de abuz în serviciu ca urmare a intervenirii prescripției.

Cine au fost procurorii care s-au ocupat de dosarul Murfatlar

Procurorul care a instrumentat inițial dosarul este Iulian Păncescu. Acesta s-a transferat la Parchetul general în 2018 după ce Laura Codruța Kovesi a fost destituită. Dosarul a fost preluat de procurorul Sorin Melnic, care s-a pensionat la începutul lui 2023. Apoi, cazul a fost preluat de procurorul Gheorghe Moța, cel care semnează rechizitoriul.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. inca una din reusitele PSDNLUDMR + PENSIILE SPECIALR

  2. Faptele s-au prescris sub zodia dlui.procuror Sorin Melnic în instrumentarea căruia a stat dosarul 5 ani,între 2018 și începutul anului 2023 până cănd s-a pensionat.Ceea ce nu înțeleg este de ce nu se ia în considerare decizia CJUE privind prescripția din 24 iulie 2023,potrivit căreia actele procedurale îndeplinite până la 25 iunie 2018 întrerup cursul prescripției și fac să curgă un nou termen de prescripție în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală,cum este și cazul infracțiunilor imputate lui Ivănescu George(una din ele,cea mai gravă) și persoanei juridice SC Murfatlar SA (infracțiunea pentru care s-a dispus clasarea).Dacă Ivănescu George a stat arestat preventiv 2 luni în 2016,înseamnă că a existat o punere în mișcare a acțiunii penale în acel an,care ,potrivit deciziei CJUE din iulie 2023(obligatorie pentru organele judiciare din România în baza art 11 din Constituție care consacră preeminența dreptului european) face să curgă un nou termen de prescripție de 10 ani,ceea ce înseamnă că prescripția raspunderii penale se împlinește cel puțin în anul 2026.Bănuiesc că astfel de acte procedurale care întrerup cursul prescripției au existat până în 25 iunie 2018 2018 și în ce privește infracțiunea imputată SC MUFATLAR SA pentru care s-a dispus clasarea, ceea ce în lumina deciziei CJUE referite face să curgă un nou termen de prescipție de 8 ani.Eu nu înțeleg,magistrații români,fie ei procurori sau judecători nu aplică o decizie a CJUE,calcă dreptul european în picioare?E cazul ca partea civilă(ANAF) să facă plângere împotriva soluțiilor de clasare pe acest temei la procurorul șef de secție sau procurorul șef din cadrul DNA în vederea infirmării lor și a continuării urmăririi penale.Dacă nu se întămplă acest lucru DNA poate cere instanței competente infirmarea soluțiilor de clasare și redeschiderea urmăririi penale.