G4Media.ro

Cazul pisicii călcate de un TGV în Franța: Parchetul cere achitarea companiei

Sursa foto: TGV SNCF

Cazul pisicii călcate de un TGV în Franța: Parchetul cere achitarea companiei

Parchetul a cerut luni achitarea SNCF în cazul pisicii călcate de un tren de mare viteză în stația Montparnasse. Cazul este judecat de Tribunalul de Poliție din Paris, care se va pronunța pe 4 iulie.

A existat „un element de fatalitate” în moartea lui Neko, a declarat procurorul, subliniind că nu a existat o „lipsă de umanitate” din partea companiei feroviare, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Poate că ar fi trebuit să existe un pic mai multă umanitate”, a recunoscut el.

Cei cinci avocați ai părților civile, care îi reprezintă pe cei doi proprietari ai pisicii și grupuri de apărare a drepturilor animalelor, au pledat în zadar pentru ca dosarul să fie trimis în fața unei instanțe penale.

SNCF este urmărită în fața tribunalului de poliție pentru „vătămare involuntară a vieții sau integrității unui animal domestic”, infracțiune pedepsită cu o amendă de 450 de euro pentru o persoană fizică și de cinci ori mai mare pentru o persoană juridică.

Avocații părților civile au dorit ca infracțiunea să fie reclasificată ca „maltratare gravă și acte de cruzime care au avut ca rezultat moartea unui animal”, infracțiune care se pedepsește cu până la șase luni de închisoare și o amendă de 7.500 de euro.

Pe 2 ianuarie anul acesta, Neko, cu un bilet valabil, a scăpat din atenția stăpânei sale, care se pregătea să plece din Paris spre Bordeaux împreună cu fiica sa de 15 ani. Animalul s-a refugiat sub tren cu câteva minute înainte de plecare.

În ciuda cererilor proprietarilor pisicii de a amâna plecarea, trenul, cu 800 de pasageri la bord, a pornit, strivind felina care, potrivit companiei feroviare, „nu a fost vizibilă” până la plecarea trenului.

Opinia publică a fost indignată de acest incident. „Nu vă este rușine?”, a reacționat Fundația Brigitte Bardot. Ministrul de interne Gérald Darmanin, interpelat pe această temă la câteva zile după incident, s-a declarat „deosebit de șocat”.

A doua zi după moartea pisicii, a fost lansată o petiție prin care se cerea SNCF să „introducă proceduri adecvate pentru a proteja integritatea și viața unui animal aflat în aceeași situație ca Neko”.

„Cum poate fi considerat acest lucru un act involuntar? SNCF a analizat faptele, a ascultat ce au avut de spus oamenii și a decis să pornească trenul”, a declarat indignat Xavier Bacquet, avocatul celor doi proprietari ai pisicii și al „30 millions d’amis”, asociația care se află la originea plângerii împotriva SNCF.

El a denunțat un „act inadmisibil”. „Un tren este oprit pentru bagaje abandonate, dar nu pentru un animal”, a insistat el.

Într-un comunicat de presă, fundația „30 millions d’amis” a „deplâns” decizia instanței, dar s-a declarat mulțumită că „dezbaterea juridică, socială și mediatică a avut loc pentru ca o astfel de situație să nu mai poată duce la moartea unui animal pe viitor”.

Avocatul SNCF, Philippe Sarda, a condamnat asociațiile pentru „exploatarea” cazului. „Nimic nu sugerează că pisica a fost văzută înainte ca trenul să pornească”, a spus el. „Toată lumea recunoaște că persoana care a pornit trenul nu știa” că sub trenul său se afla o pisică, „ceea ce este jenant pentru un act voluntar”, a spus el ironic.

În timpul discursului său, el a citit extrase din scrisorile de amenințare primite de personalul SNCF după tragedie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mecanicul și Impegatul care a dat ordinul de plecare ar trebui să treacă o vreme pe la închisoare

    • Zice avocatul SNCF: „Nimic nu sugerează că pisica a fost văzută înainte ca trenul să pornească… Toată lumea recunoaște că persoana care a pornit trenul nu știa că sub trenul său se afla o pisică”
      Deci: achitare.