Cazul Predoiu. Cum explică Guvernul jongleria cu lista revizuită pentru CEDO: Memorandumul a fost discutat de Guvern în 19 octombrie 2022, când s-a amânat decizia. Eroarea materială privind anunțarea aprobării lui a fost corectată/ Memorandumul, adoptat la ”confidențiale” în ședința din 18 ianuarie/ Câteva mari semne de întrebare
Guverul susține, într-o serie de precizări transmise miercuri seară G4Media.ro, că lista revizuită pentru CEDO, care o include pe judecătoarea Claudia Jderu, nu a fost adoptată în data de 19 octombrie 2022, așa cum însuși guvernul a anunțat la vremea respectivă, și că memorandumul a fost doar discutat în guvern iar decizia ”a fost amânată”. Comunicarea adoptării memorandumului cu lista reviziuită ar fi fost o ”eroare materială”, mai arată guvernul, care ar fi fost corectată. Guvernul anunță că lista revizuită ar fi fost aprobată pe data de 18 ianuarie 2023, la propunerea ministrului justiției, la ”rubrica confidențiale” și că acesta ar fi motivul pentru care informația nu a fost comunicată la momentul adoptării memorandumului cu lista de judecători propuși de România pentru CEDO.
Decizia va aparține Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care va alege viitorul judecător al României la CEDO.
G4Media.ro amintește că ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, în data de 18 ianuarie, chiar în ziua în care Guvernul ar fi adoptat lista reviziută care o include pe judecătoarea Claudia Jderu în lista propunerilor pentru CEDO, că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat. Claudia Jderu este una dintre judecătoarele din completul care îl judecă pe Dan Hosu, alături de judecătoarea Sabina Adomniței, despre care G4Media.ro a scris că a urcat spectaculos în carieră în mai puțin de doi ani, de la Judecătoria Iași la Curtea de Apel București. Dan Hosu nu a fost achitat, așa cum a anunțat ministrul Predoiu, cauză încă nu s-a judecat la Curtea de Apel. Următorul termen în dosar este programat pentru 7 februarie.
Redăm mai jos explicațiile Guvernului transmise G4Media.ro
”Urmare a demersului dumneavoastră jurnalistic, facem următoarele precizări:
MEMORANDUM cu tema: Adoptarea de către Guvern şi transmiterea către Consiliul Europei a listei revizuite cuprinzând cei 3 candidați ai României pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în temeiul art. 5 alin. (1^9) din Ordonanța Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fața Curții Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniștrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convențiilor de rezolvare pe cale amiabilă
A fost inclus inițial, pe agenda ședinței Guvernului din data 12 octombrie 2022 și anunțat în INFORMAŢIA DE PRESĂ transmisă mass-media și postată pe site-ul Guvernului în data 11 octombrie 2022 la adresa https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-12-octombrie-2022
Ulterior, proiectul a revenit pe agenda ședinței din 19 octombrie 2022 și anunțat în INFORMAŢIA DE PRESĂ transmisă mass-media și postată pe site-ul Guvernului în data de 18 octombrie 2022 la adresa https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-19-octombrie-2022
În ședința din 19 octombrie 2022, Memorandumul a fost discutat de Guvern, care a decis amanarea deciziei. Eroarea materiala privind anuntarea aprobarii lui în data de 19 octombrie 2022, prin INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 19 octombrie 2022 a fost corectata. Initial, aceasta Informație a fost corectată pe site-ul Guvernului la rubrica ”Comunicate și acte ședințe de Guvern”. Corectura a fost extinsa, la sesizarea dvs, si la rubrica dedicata”comunicatelor de presă”.
Memorandumul a fost reintrodus pe agenda ședinței de Guvern, in sedinta din 18 ianuarie a.c, la propunerea ministerului inițiator, la rubrica ”confidențiale”, motiv pentru care informația de presă transmisă la finalul ședinței de Guvern nu a inclus informații referitoare la acest proiect aprobat.”
Marile semne de întrebare în legătură cu explicațiile guvernului
- De ce Guvernul a adoptat Memorandumul privind lista revizuită la CEDO în data de 18 ianuarie la rubrica ”confidențiale”, din moment ce lista revizuită era cunoscută încă din data de 19 octombrie 2022, când a intrat în guvern și a fost comunicată public ca atare? Astfel, Guvernul anunța în urmă cu trei luni că judecătoarea Claudia Jderu, aflată pe primul loc pe lista de rezervă, îl va înlocui pe Bogdan Iancu, lista revizuită a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO cuprinzând următoarele persoane: Sebastian Răduleţu; Răzvan Horaţiu Radu; Claudia Jderu. Ce sens a avut secretizarea hotărârii de guvern prin care a fost adoptat trei luni mai târziu Memorandumul făcut public încă de anul trecut?
- Cum se face că guvernul adoptă Memorandumul care o include pe Claudia Jderu pe lista judecătorilor propuși de Guvern pentru CEDO fix în ziua în care ministrul justiției declară la Europa FM că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, ar fi fost ”achitat”? Informația se dovedește falsă, următorul termen de judecată în dosarul este 7 februarie. Dosarul este judecat, coincidență, de un complet din care fac parte judecătoarele Claudia Jderu și Sabina Admoniței. Cei doi magistrați sunt beneficiarii unor salturi spectaculoase în carieră.
- Care au fost motivele pentru care Guvernul a amânat pe 19 octombrie decizia aprobării Memorandumului cu cei trei judecători propuși pentru CEDO, în condițiile în care totul fusese clarificat în Parlament? De ce a fost nevoie de o pauză de trei luni pentru ca memorandumul să fie adoptat în Guvern?
- De ce minstrul justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit doar cu judecătoarea Claudia Jderu pe data de 19 ianuarie la sediul Ministerului Justiției, a doua zi după aprobarea Memorandumului? De ce i-a chemat separat pe ceilalți doi magistrați, Răzvan Horațiu Radu și Sebastian Rădulețu, pe data de 20 ianuarie?
- Cum a urcat Claudia Jderu pe lista votată în Parlament? La momentul audierilor din Parlament, G4Media.ro a scris că președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol, (PSD) ar fi cea care a susținut introducerea în lista de propuneri pentru CEDO a judecătoarei Claudia Jderu, invocând principiul egalității de gen, dat fiind că toate cele trei propuneri transmise de Ministerul Justiției sunt bărbați. Surse din PSD susțin că nu Vicol ar fi susținut-o pe Jderu, ci includerea ei pe listă ar fi fost operată de ministrul Predoiu. El ar fi susținut-o pentru CEDO pe judecătoarea de la Curtea de Apel București, Claudia Jderu, care judecă dosarul Hosu. PSD ar fi susținut-o pe Mihaela Tofan, o avocată din Iași, pentru a reprezenta România la CEDO.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii