Cazul Serghei Mihailov. De ce a fost condamnat pentru trădare un fost șef al FSB?
Un înalt oficial al serviciului rusesc de informații FSB și un angajat al firmei Kaspersky Lab au fost condamnați la închisoare pentru înaltă trădare, într-un caz care, susțin experții, are legătură cu încercările serviciilor secrete din Rusia de a influența alegerile prezidențiale americane din 2016. Judecătorii de la Tribunalul Militar al districtului Moscova l-au condamat marți pe colonelul Serghei Mihailov, directorul adjunct al Centrului pentru Securitate Informatică din FSB, la 22 de ani de închisoare, în timp ce Ruslan Stoianov, şeful echipei de investigare a incidentelor cibernetice de la firma din domeniul securității informatice, a primit o pedeapsă de 14 ani de detentie.
Cei doi au fost găsiți vinovați pentru pentru transmiterea de informaţii secrete către servicii de informaţii străine, care nu au fost precizate, dar despre care analiștii afirmă că ar fi vorba de CIA și/sau de FBI. Cazul reprezintă o nouă lovitură pentru serviciile secrete de la Moscova, după ce un alt serviciu rusesc controversat, GRU, a cunoscut o perioadă plină de eșecuri.
Condamnarea lui Mihailov și Stoianov a avut loc la sfârșitul unui proces care a durat doi ani și care s-a desfășurat cu ușile închise, cazul fiind considerat un secret militar în Rusia.
Cei doi acuzati au ascultat sentințele din interiorul unei cuști de sticlă, flancați de indivizi mascați. Judecătorii i-au retras, de asemenea, lui Mihailov gradul de colonel și decorațiile militare, între care medalia „Pentru servicii în slujba patriei.” Ambii acuzați au fost condamnați, de asemenea, la plata unor amenzi.
Detaliile cazului rămân neclare. Una dintre variante ar fi că arestarea celor doi a fost legată de atacul informatic care ar fi avut loc împotriva computerelor Partidului Democrat din Statele Unite, în timpul cursei pentru Casa Albă din 2016. Moscova a fost acuzată că ar fi încercat să influențeze rezultatul scrutinului prezidențial în favoarea candidatului republican, Donald Trump, în detrimentul contracandidatei sale democrate, Hillary Clinton.
Mihailov și Stoianov au fost arestați în decembrie 2016 după ce, se pare, serviciile secrete americane au fost informate de o sursă de la Moscova de atacurile informatice lansate de Rusia (arestarea lui Mihailov a avut loc în timpul unei întâlniri a ofițerilor de rang înalt care a avut loc la cartierul general al serviciului secret, aflat la Lubianka. Anchetatorii i-au pus o pungă peste cap și a fost escortat afară din încăpere în cătușe). În urmatoarea perioada, procurorul special american Robert Mueller urmeaza sa isi finalizeze ancheta legata de posibilele interferente ale Moscovei în alegerile din Statele Unite.
Rapoarte ale presei din Rusia au indicat constant că fostul colonel FSB ar fi fost arestat după ce a încercat să transmită informații legate de alt caz unui analist din FBI. Mai multe instituții de presă rusești, inclusiv publicația Kommersant, au afirmat că cazul s-a bazat pe acuzațiile că Mihailov l-a contactat pe Stoianov pentru a transmite unui analist american informații confidențiale dintr-o anchetă despre activitățile omului de afaceri rus Pavel Vrublevski.
Inga Lebedeva, avocata lui Stoianov, nu a putut marți să ofere detalii din cauza secretomaniei care a înconjurat acest caz. Dar, după verdict, ea a spus că judecătorii nu au făcut referire la eventualul amestec în alegerile din Statele Unite. Lebedeva a afirmat, de asemenea, că cazul s-a bazat doar pe mărturia lui Vrublevski.
La rândul său, Vrubleski, care a negat acuzațiile, a declarat pentru Associated Press că Mihailov a abuzat de poziția sa la FSB pentru a-i urmări pe antreprenorii de pe Internet, așa cum este cayul lui, și pentru a-i „transforma în criminali cibernetici.” Prin acest lucru, Mihailov „a ațâțat isteria cibernetică în întreaga lume,” a afirmat Vrubleski.
Un caz controversat
Analiștii străini cred însă că acest caz este mult mai complicat decât au lăsat să se înțeleagă oficiali ruși sau presa aservita regimului lui Vladimir Putin. Ei sustin ca nu este exclus ca Mihailov să fi fost într-adevăr cel care a informat serviciile americane de informații în legătură cu atacul cibernetic al Rusiei împotriva procesului electoral din Statele Unite, în 2016.
Experții s-au referit în special la faptul că cei doi acuzati, Mihailov si Stoianov, au fost arestați în decembrie 2016 la scurt timp după ce Statele Unite au acuzat Rusia că a încearcat să influențeze alegerile prezidențiale, o acuzație pe care Moscova a negat-o constant. Momentul arestării i-a determinat pe mulți comentatori să afirme că acțiunea a fost legată de posibila identificare a sursei de la Moscova care a alertat americanii în legătură cu presupusele interferențe electorale rusești.
Specialiști în domeniul securității cibernetice din ambele țări au susținut că arestarea celor doi a fost gândită de Moscova ca un semnal că va lua măsuri împotriva formelor de cooperare pe care le-a tolerat anterior, ca răspuns la acuzațiile de hacking făcute de autoritățile din Statele Unite
Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate rusești, a declarat marți că încă crede că procesul împotriva celor doi a fost un răspuns la anchetele desfășurate de oficiali american despre amestecul rușilor în alegerile din Statele Unite: „Arestarea lor a fost o urmare directă a protestelor venite din SUA legate de amestecul rusesc (în alegeri). Mihailov a fost cel mai înalt ofițer al FSB responsabil cu menținerea contactelor cu agențiile de securitate occidentale în domeniul cibernetic, ceva care nu mai e la modă după ultimul scandal.”
O opinie împărtășită și de Ivan Pavlov, avocat al apărării în acest caz, care a spus în 2017: „E ca și cum ei vreau doar să-i izoleze pe oameni. Pentru că știu prea mult.” Pavlov a afirmat pentru Reuters că Mihailov și Stoianov au fost acuzați că au cooperat cu serviciile de informații din Statele Unite, de aici si acuzatia de înalta tradare.
Canalul de televiziune REN a relatat în 2017 că Mihailov ar fi fost recrutat de americani în timpul unei vacanțe într-o țară mediteraneană, iar serviciile secrete rusesști l-ar fi suspectat că ar fi transmis date americanilor încă din 2010. Iar un articol din Life.ru – care are legături strânse cu FSB – a indicat că anchetatorii ruși ar fi găsit 12 milioane de dolari în apartamentul lui Mihailov de la Moscova și în locuința sa de la țară.
FSB a refuzat să comenteze pe marginea cazului, în timp ce Kaspersky a declarat că acuzațiile împotriva lui Stoianov au legătură cu perioada de dinainte ca el să intre în companie, în 2012.
Probleme și pentru GRU
Cazul lui Mihailov și Stoianov reprezintă o nouă lovitură pentru serviciile secrete de la Moscova și vine după o perioadă plină de eșecuri pentru un alt serviciu controversat, GRU, departamentul de informații al armatei ruse, însărcinat cu efectuarea operațiunilor sub acoperire în străinătate.
În noiembrie 2018, moartea generalului colonel Igor Korobov, seful GRU, a marcat ultimul eveniment din mandatul plin de eșecuri al acestuia în fruntea agenției ruse de spionaj. În perioada mandatului lui Korobov, agenția a fost acuzată de amestecul în alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2016, atacarea rețelei informatice a Agenției Mondiale Anti-Doping și a Curții Internaționale de Arbitraj, organizarea unei lovituri de stat eșuate în Muntenegru, operațiunea de otrăvire a fostului agent Sergei Skripal și a fiicei acestuia sau încercarea de monitorizare, ratată și ea, a Oficiului de supraveghere a armelor chimice din Olanda. În decembrie 2016, Statele Unite l-au inclus pe generalul Korobov pe o listă de înalți funcționari ruși supuși sancțiunilor, acuzându-l de implicare în atacuri cibernetice.
Chiar dacă Korobov pare să fi avut o responsabilitate limitată în toate aceste eșecuri, cauzate în principal de incompetența și greșelile făcute de agenți neprofesioniști, numele lui va fi legat pentru mult timp de-acum înainte de ceea ce analiștii consideră a fi o „perioadă neagră” în istoria agenției de spionaj. Analiștii afirmă că aceste lucruri par să fi contribuit la căderea în dizgrație a lui Korobov. Pe măsură ce operațiunile GRU au crescut în număr și intensitate, ele au devenit tot mai vizibile la nivel mondial și au atras atenția nedorită asupra unei organizații ce fusese faimoasă pentru secretomania din jurul ei.
Surse: NBC News, ABC News, AP, Reuters
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii