Cazul Șoșoacă și lupta pentru putere din AUR
Îndepărtarea Dianei Șoșoacă din AUR, personaj grotesc, care a făcut din circul mediatic o metodă ieftină de auto-promovare, a fost vândută de liderii partidului drept o acțiune de curățare internă a partidului. Pe lângă Șoșoacă a mai fost exclus din partid un deputat acuzat că ar fi ascuns că este condamnat penal.
La o privire ceva mai atentă, cazul Șoșoacă spune multe despre tensiunile de la vârful AUR.
Liderii AUR i-au reproșat în esență că nu respectă disciplina de partid, i-au criticat ieșirile și acțiunile mediatice făcute pe cont propriu, stilul contondent și dominator, limbajul coroziv și, în fine, egoismul politic. Foarte probabil însă că, atât Claudiu Târziu, cât și George Simion, cei doi co-președinți AUR, s-au simțit eclipsați de această avocată logoreică, prezentă non-stop la televizor.
Din cauza supra-expunerii mediatice, Șoșoacă a ajuns să se identifice cu un fel de lider de facto al AUR sau cel puțin purtătorul oficial de mesaje al partidului. Când liderii AUR au decis să o arunce peste bord, au descoperit că Șoșoacă nu a semnat decizia formală de adeziune la partid, așa că i-au retras sprijinul politic.
Foarte probabil că pe Diana Șoșoacă o interesează prea puțin cariera politică, ci mai ales oportunitățile pentru cabinetul ei de avocatură. Excentricitățile sale îi asigură o prezență constantă în studiourile TV, unde are grijă să se prezinte mereu ca un bun jurist, gata oricând să abordeze spețe delicate și controversate. Pe scurt, avocata Șoșoacă și-a făcut ieftin o mega-publicitate livrând constant mici show-uri mediatice. Ele i-au adus la pachet și notorietate politică.
De la șefia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat, altă oportunitate oferită de partidul de pe listele căruia a intrat în Parlament, avocata Șoșoacă va putea racola noi clienți, acum sau după mandatul de Senator.
Ritualul excluderii ei din AUR a făcut și mai vizibilă rivalitatea dintre cei doi copreședinți, nu doar nemulțumirea lor că trebuie să împartă conducerea partidului cu o avocată cam într-o ureche. Decizia n-a fost luată și comunicată de comun acord de cei doi lideri, ci anunțată unilateral de Claudiu Târziu.
Șoșoacă a căutat sprijin în prima fază la celălalt co-președinte, mizând probabil tocmai pe competiția dintre Târziu și Simion. Cum și celălalt lider s-a declarat de acord cu îndepărtarea ei, avocata a întors foaia și l-a acuzat pe George Simion de trădare.
Nu este însă singura situația în care cei doi co-președinți anunță decizii importante unilateral. De pildă, Simion a efectuat vizita la Bruxelles fără Târziu, apropierea de conservatorii europeni și întîlnirile cu liderii PiS din Polonia fiind prezentate cel puțin pe Facebook ca o inițiativă personală.
Dacă George Simion se laudă cu bune conexiuni în plan extern, Claudiu Târziu pare, la rândul său, tot mai activ în plan intern, dar tot prin acțiuni solitare. Târziu i-a cerut, de pildă, tot în nume propriu, președintelui CNSAS să-i sancționeze pe doi istorici, angajați ai instituției, care au semnat o petiție anti-AUR, nu printr-o adresă semnată de cei doi co-președinți.
Cei doi sunt văzuți destul de rar împreună cel puțin în spațiul public și aproape deloc exprimând coordonat un punct de vedere comun pe teme majore. Este doar o chestiune de timp până când rivalitatea dintre Tîrziu și Simion se va manifesta public iar atunci partidul se va împărți în două tabere.
După îndepărtarea din partid, Diana Șoșoacă ar încerca să formeze un grup senatorial, prin racolarea mai multor parlamentari AUR.
Cinci parlamentari din grupul AUR provin din Partidul Neamul Românesc fondat de Ninel Peia, sunt Diana Șoșoacă (senatoare), Mircea Chelaru (deputat), Sorin Muncaciu (deputat), Lucian Feodorov (deputat) și Francisc Tobă (în cazul căruia AUR face demersuri pentru invalidarea mandatului de deputat din cauza participării la reprimarea Revoluției din 1989). Rămâne de văzut dacă cei cinci vor pleca din partid slăbindu-i puțin forța parlamentară și capacitatea de negociere sau rămân în AUR.
Șoșoacă și Peia reprezentau curentul ultranaționalist, de tip peremist din AUR. Nu e deloc exclus ca Ninel Peia, dezlegat acum de parteneriatul cu AUR, sa inceapa sa dea detalii despre cum s-a format partidul si cine l-a finantat.
Plecarea lor nu face însă partidul lui Tîrziu și Simion mai frecventabil, nici mai curat, doar mai puțin gălăgios. Rămân la locul lor apropierea de partide anti-europene, discursul latent anti-occidental, xenofob, anti-maghiar, ideile neo-legionare, ortodoxiste, discursul mesianic, naționalismul de grotă, misticist, departe de naționalismul luminat, adică tot atâtea pericole pentru democrație.
După unele sondaje AUR ar fi crescut în sondaje mult peste cele 9 procente luate în alegeri, perfect explicabil pentru un nou partid care tocmai a făcut un salt spectaculos din anonimat pe scena politică, intrând în Parlament. Azi însă partidul pare să fie victima propriului său succes: lupta pentru lidershipul AUR este abia la început. Cei care au asamblat acest partid apărut din neant sunt pe punctul să-l dezmembreze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii