Cazul Voiculescu trebuie închis rapid. Mizele politice ale premierului Cîțu în coaliție și partid
Vlad Voiculescu a demonstrat cu vârf și îndesat în ultimele zile de ce l-a remaniat Florin Cîțu. Acuzațiile nedovedite legate de ascunderea numărului de decese covid, jocul cu documentele și, în general, o continuă pledoarie pentru excepționalitatea propriei persoane l-au decredibilizat. Mai mult, prestația lui riscă să submineze încrederea în instituțiile statului, critică în pandemie. Premierul a câștigat prima bătălie politică mare, dar acum i se deschid alte fronturi. Peste toate, realitatea dură, cu recorduri ale deceselor Covid și o campanie de vaccinare cu poticneli. Iar România nu are ministru al Sănătății de o săptămână.
- O scurtă paranteză: există zvonuri că Voiculescu ar putea fi numit consilier onorific al viitorului ministru al Sănătății, asta după ce el însuși a declarat la Europa FM că ar putea fi nominalizat din nou ca ministru. Ambele scenarii ar reprezenta o sfidare politică și un gest de imaturitate politică din partea USR PLUS. Guvernul nu e nici creșă, nici escape room pentru puberi politici.
- În treacăt fie spus, trebuie să remarcăm că majoritatea temelor ridicate de Vlad Voiculescu sunt legitime: eșecul testării, vaccinarea peste rând a specialilor din armată și serviciile secrete, problemele din campania de vaccinare. Dar modul în care le-a pus în discuție a fost complet greșit, le-a dus în derizoriu practic, făcându-le greu de repus pe tapet în viitorul apropiat.
Odată ce liderii USR PLUS au înțeles că cererea de înlocuire a lui Cîțu e un drum închis, cum a explicat Dan Tăpălagă din prima zi a crizei, a început a doua fază a bătăliei politice. Barna și Cioloș caută acum soluții pentru a limita eventuale gesturi similare ale premierului Cîțu, temându-se ca alți miniștri să nu se trezească remaniați peste noapte. Pe scurt, ei ar vrea garanții în protocolul de guvernare că nici o remaniere a unui ministru USR PLUS nu se va face fără acordul lor.
Cîțu a respins categoric luni seară la Digi24 un asemenea scenariu, citând drepturile premierului stabilite de Constituție. El știe foarte bine că remanierea intempestivă a lui Voiculescu i-a crescut masiv cota în interiorul PNL în perspectiva alegerilor pentru șefia partidului, iar o limitare a acestei puteri ar arăta prost.
În intervenția de la Digi24, el a vorbit explicit despre președinții de partide care vor să introducă modificări și a spus că va fi de acord cu ele câtă vreme nu îi vor afecta atribuțiile constituționale: ”Tot ce avem pentru o guvernare bună este deja în Consituţie, din punctul meu de vedere. Din punctul meu de vedere, tot ce avem este și în protocol. Dacă președinții de partid doresc să introducă modificări, este ok și voi fi de acord atât timp cât nu vor încerca, deşi nu ştiu cum vor face acest lucru, dar atât timp cât atribuțiile constituţionale ale mele nu vor fi afectate”.
Aici se duce noua luptă politică: cât de mari vor fi concesiile PNL față de cererile USR PLUS. Ce gesturi de diligență va trebui să facă premierul Cîțu înainte de a remania un ministru? Nici lui Ludovic Orban nu îi convine ca Florin Cîțu să aibă o putere nelimitată – așa cum știm prea bine că predispune ocuparea fotoliului de premier, așa că e posibil să vedem PNL cedând ceva mai mult decât ar părea la prima vedere.
Trebuie spus că nu a existat niciun premier în istoria recentă care să facă remanieri fără să se consulte cu partidele din arcul guvernamental, de la Emil Boc la Ludovic Orban. Oricât de mare a fost eroarea făcută de un ministru la un moment dat, decizia de revocare a fost luată în comun cu partidul din care provenea. Cu toții aveau aceleași prerogative constituționale ca și Florin Cîțu, dar niciunul nu și-a pus partenerii în fața faptului împlinit.
De remarcat că Florin Cîțu a evitat abil capcana în care a vrut să îl arunce Ludovic Orban: îndemnat public de președintele PNL să îl remanieze pe Drulă după declarațiile din interviul pentru G4Media.ro, premierul a temporizat. Orban știa clar că demiterea încă unui ministru greu din USR PLUS ar fi dus aproape automat la ruperea coaliției și negocieri pentru un nou guvern.
A doua luptă care îl așteaptă pe Cîțu e cea cu USR PLUS. Ieșirea violentă a lui Cătălin Drulă și nemulțumirea manifestă a celorlalți lideri arată că a dispărut orice fărâmă de încredere. Se vor pândi la colț permanent până la viitoare criză, care nu va întârzia prea mult. Sigur că premierul are atuurile aici. Dar nu cred că USR PLUS va mai trece cu vederea în liniște episoade precum incidentul de la Foișor, unde Voiculescu avea zero răspundere, iar principalii implicați – managerul din subordinea lui Nicușor Dan, Raed Arafat și Lucian Bode nu au fost deranjați nici cu o floare. În plus, accesele de autoritarism ale lui Florin Cîțu, țintele de guvernare stabilite arbitrar, fără discuții cu cabinetul, au erodat și ele relația dintre cele două părți.
Criza se va încheia în câteva zile cu un armistițiu de moment. Dar tensiunea în coaliție rămâne la cote maxime, iar criza sanitară și cea economică o vor exacerba constant.
Din punctul de vedere al interesului public, însă, rămâne de văzut după prima criză mare cât va fi afectată calitatea și eficiența guvernării, dar și eficiența reformelor. Cum va mai putea colabora Cîțu cu Barna&co după ce a fost făcut imatur, iresponsabil, zombie politic? Ce sprijin reciproc își vor mai da în reformele atât de necesare din justiție, economie, companii de stat? Cât de viabil și eficient va mai fi actul de guvernare?
Cât despre alt actor politic important, pe care Constituția îl obligă să vegheze la buna funcţionare a autorităţilor publice, nu știm nimic. Președintele Iohannis, dacă vă amintiți de domnia sa, a dispărut complet din peisaj, în timp ce România stă fără ministru al Sănătății și cu guvernul practic paralizat de aproape o săptămână, în cel mai grav punct al pandemiei. Anul trecut, în plină campanie electorală, președintele era pe tot terenul, nu aveam o zi fără intervenții publice. Acum, că și-a instalat un apropiat la șefia guvernului, interesul său pentru treburile curente pare să si fi topit mai rapid ca zăpada de pe Munții Șureanu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
101 comentarii