Cazurile Covid explodează în China şi sunt „imposibil” de numărat. Unele companii au 90% din personal bolnav
Amploarea exactă a epidemiei de Covid-19 în China este acum „imposibil” de determinat, a recunoscut miercuri Ministerul Sănătăţii, deoarece testarea nu mai este obligatorie de la relaxarea bruscă a restricţiilor sanitare, relatează AFP, citată de News.ro.
Beijingul şi cei 22 de milioane de locuitori ai săi sunt deosebit de afectaţi de acest val de contaminare, fără precedent în oraş de la începutul pandemiei şi care s-a răspândit cu o viteză fulminantă în ultimele zile. Viceprim-ministrul Sun Chunlan a declarat că infecţiile au „crescut rapid” în capitală. Unele companii au raportat că 90% din personalul lor a fost infectat.
În acelaşi timp, numărul de cazuri noi depistate scade vertiginos.
Săptămâna trecută, China a relaxat drastic restricţiile sanitare împotriva Covidului, care erau menite să reducă la minimum infecţiile şi decesele. Cei testaţi pozitiv nu mai intră în carantină automat, iar campaniie de testare în masă PCR au fost oprite. Ca urmare, numărul persoanelor care iau iniţiativa de a face un test PCR a scăzut brusc. În mod logic, numărul de cazuri noi detectate a scăzut vertiginos, dând falsa impresie că situaţia se îmbunătăţeşte. Ministerul Sănătăţii a confirmat însă că statisticile oficiale nu mai reflectă realitatea.
„Majoritatea persoanelor care sunt infectate, dar asimptomatice, nu mai fac teste PCR, astfel încât este imposibil să avem o idee precisă despre numărul real de persoane infectate”, se arată în raport. Cei mai mulţi oameni îşi fac acum autotestarea acasă, o metodă care nu poate fi monitorizată de autorităţile sanitare.
Şi totuşi, în timp ce restaurantele, centrele comerciale şi parcurile se redeschid, străzile din Beijing rămân foarte puţin populate. Mulţi dintre rezidenţii bolnavi se îngrijesc acasă, alţii se tem să nu fie contaminaţi, iar întreprinderile au dificultăţi în a funcţiona din cauza contaminării personalului.
De asemenea, locuitorii din Beijing se plâng de epuizarea stocurilor de medicamente pentru răceală şi febră. Căutările pe motorul de internet Baidu pentru cuvântul „Ibuprofen”, un medicament pentru febră şi gripă, au crescut cu 430% într-o săptămână.
Într-o răsturnare completă a strategiei Covid zero pe care a apărat-o mult timp vehement, guvernul pare acum hotărât să continue redeschiderea ţării. Impactul acestui val epidemic ar putea fi resimţit puternic de sistemul spitalicesc, în special în zonele mai puţin dezvoltate, şi de persoanele în vârstă, dintre care milioane nu sunt încă complet vaccinate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii