Cazurile de sclavie modernă s-au dublat în industria de asistență și îngrijire din Marea Britanie / Cei mai vulnerabili sunt emigranții
Numărul de cazuri de sclavie modernă raportate în industria de asistență și îngrijire din Marea Britanie a crescut de peste două ori în ultimul an. Între ianuarie și martie au existat 109 victime potențiale, exploatate în scopuri personale sau financiare, de două ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2022.
BBC a obținut cifrele de la linia telefonică anti-sclavie aprobată de guvern, administrată de organizația caritabilă Unseen.
Anchetatorii care încearcă să protejeze lucrătorii de a fi exploatați spun că industria de îngrijire este acum o „prioritate de top”. Gangmasters and Labour Abuse Authority (GLAA) – al cărei rol este de a proteja lucrătorii împotriva exploatării prin muncă în Marea Britanie – ne-a declarat că are peste 300 de investigații în curs în sectorul îngrijirii.
Unseen spune că creșterea numărului de apeluri privind sectorul îngrijirii în ultimele 12 luni este cauzat de faptul că guvernul a facilitat munca personalului din domeniul asistenței sociale din străinătate în Marea Britanie post-Brexit – și a ocupat mii de locuri de muncă vacante. Pe măsură ce lanțul de aprovizionare devine mai mare, există mai multe șanse de exploatare – spune organizația caritabilă.
În anul care s-a încheiat în martie, guvernul a eliberat 102.000 de vize de lucrător calificat, de sănătate și de îngrijire pentru lucrătorii străini – ceea ce reprezintă o creștere de 171% față de anul precedent. Într-o declarație, aceasta a declarat pentru File on 4 că, din 2016, s-au cheltuit peste 17,8 milioane de lire sterline pentru combaterea sclaviei moderne.
Este foarte rar să poți vorbi personal cu o victimă a sclaviei moderne, dar o femeie care a venit în Marea Britanie cu o viză de muncă – și a fost forțată să lucreze ore istovitoare ca îngrijitoare – a relatat povestea ei jurnaliștilor de la BBC
Povestea lui Terry, sclavă modernă în Marea Britanie
Încă speriată de foștii ei angajatori, o numim Terri pentru a-i proteja identitatea.
Recrutată de o agenție din țara sa de origine, Africa, lui Terri i s-a oferit un loc de muncă în Regatul Unit ca îngrijitoare la domiciliu. Agenția i-a spus că îi va aranja viza de muncă și transportul.
Ea a fost intervievată personal, a dat un test de engleză și a trebuit să facă dovada experienței sale de muncă. I s-a promis un loc de muncă ca asistent medical în Regatul Unit prin intermediul unei companii de îngrijire. I s-a spus că va câștiga până la 29.000 de lire sterline.
Pentru Terri, care se afla într-o căsnicie abuzivă, acest loc de muncă a fost ocazia perfectă de a evada împreună cu cei trei copii ai săi. „Simțeam fluturi prin mine, a fost una dintre cele mai frumoase zile din viața mea”, spune ea.
Terri și-a adus mama cu ea în Marea Britanie, pentru ca aceasta să aibă grijă de copiii lui Terri. Deși Terri primea un loc de cazare prin intermediul companiei de îngrijire, în funcție de locul în care era chemată să lucreze, copiii și bunica lor se duceau în locuințe private închiriate.
Terri ne-a spus că programul de lucru a fost epuizant – până la 20 de ore pe zi – și că adesea lucra șapte zile pe săptămână. Mașina care i se promisese pentru a se deplasa de la un client la altul nu s-a materializat, așa că a trebuit să meargă pe jos la întâlniri.
Când Terri a primit în cele din urmă salariul de la companie, două luni mai târziu, acesta a fost mai mic de 2 lire sterline pe oră, ceea ce este ilegal. Lucrătorii din domeniul îngrijirii trebuie să primească cel puțin salariul minim – 10,90 lire sterline în Marea Britanie (11,95 lire sterline în Londra) – pentru timpul petrecut la întâlniri, plus timpul de deplasare la și de la job.
Terri s-a plâns companiei de îngrijire, dar aceasta a amenințat-o că îi va opri munca și îi va anula viza. Ea spune că și alte îngrijitoare pe care a ajuns să le cunoască au avertizat-o că proprietarul firmei avea legături politice în țara sa de origine. „Acest lucru îl face foarte periculos acolo de unde venim noi – nu vrei să te pui împotriva cuiva de acest fel”, ne-a spus ea.
Salariul ei mic a însemnat că nu a mai putut continua să plătească chiria pentru mama și copiii ei – și au fost nevoiți să părăsească locuința. Terri lucra în tura de noapte, în timp ce mama și copiii ei își petreceau noaptea pe străzi. Au fost observați de un membru al publicului, iar Terri a fost reclamată la serviciile sociale. Când aceștia au cerut să vadă programul ei de lucru, au fost șocați. „Este prea mult, este o nebunie”, spune ea că i-au spus.
Serviciile sociale au ajutat-o pe Terri să fie plasată în cadrul Mecanismului Național de Referință, sistemul guvernamental înființat pentru a identifica și sprijini victimele sclaviei moderne. Ea și familia ei se află acum într-o locuință oferită de serviciile sociale. În prezent, Terri solicită azil în Regatul Unit și, până la luarea unei decizii, nu are voie să lucreze. Ministerul de Interne i-a spus că are „motive rezonabile” pentru a dovedi că a fost o victimă a sclaviei moderne.
Compania de îngrijire pentru care a lucrat Terri este în prezent investigată de un alt departament guvernamental cu privire la sistemul de vize pentru lucrători calificați din Marea Britanie, spune Ian Waterfield, șeful departamentului de aplicare a legii din cadrul GLAA, sponsorizat de guvern. El spune că industria îngrijirii a trecut de la „a nu fi pe radarul lor” la a deveni o „prioritate de top” în ultimele 18 luni.
Sclavia modernă s-a infiltrat în mai multe sectoare de angajare – inclusiv în construcții și spălătorii auto.
17.000 de potențiale victime în Marea Britanie
Numărul total de potențiale victime sesizate la Ministerul de Interne prin intermediul Mecanismului Național de Sesizare în 2022 a fost de aproape 17.000 – cel mai mare număr înregistrat vreodată. Consiliul Național al Șefilor de Poliție ne-a declarat că a avut o echipă dedicată care a condus activitatea pentru a „înțelege și aborda” problema – și că în prezent există peste 3.500 de investigații active în Anglia și Țara Galilor.
Cu toate acestea, urmărirea penală a cazurilor este dificilă. Anul trecut, forțele de poliție din Anglia și Țara Galilor au înregistrat aproape 10.000 de cazuri. Însă jumătate dintre acestea au fost închise deoarece infractorii nu au putut fi depistați, iar mai puțin de 2% au dus la formularea de acuzații.
„Victimele sclaviei moderne sunt extrem de vulnerabile”, spune Sara Thornton, fost comisar independent pentru combaterea sclaviei. „Ele vor fi terorizate de persoanele care le-au traficat sau le-au înrobit, care le vor spune că nu are rost să meargă la poliție, la autoritatea locală sau la o organizație caritabilă, deoarece nu te vor sprijini.”
Dna Thornton spune că proiectul de lege privind migrația ilegală – care a intrat în vigoare săptămâna trecută – va îngreuna și mai mult sprijinirea victimelor vulnerabile. Noua lege permite guvernului să rețină și să îndepărteze în mod legal toate persoanele care intră ilegal în Regatul Unit. Ea crede că traficanții vor folosi acest lucru pentru a-și convinge victimele să nu se adreseze poliției, adăugând că este „foarte, foarte îngrijorător” faptul că nu există în prezent un comisar anti-sclavie.
Terri este încă bântuită de experiența ei. „Sunt momente în care încă mai am coșmaruri cu ceea ce s-a întâmplat la acel loc de muncă”, spune ea. Acum vrea să se califice ca asistentă medicală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank