Cazurile Șercan și G4Media.ro, tratate pe larg de publicația Politico, influentă la Bruxelles: Doi jurnaliști importanți afirmă că au fost amenințați și intimidați după ce au publicat o serie de reportaje critice la adresa unor persoane publice
Doi jurnaliști importanți afirmă că au fost amenințați și intimidați după ce au publicat o serie de reportaje critice la adresa unor persoane publice importante, ceea ce a readus în discuție temerile vizând situația statului de drept din această țară, scrie publicația Politico, influentă la Bruxelles, cu referire la cazurile Emilia Șercan și Cristian Pantazi, a cărui soție a fost amenințată de un cadru militar care încerca să oprască o investigație.
Emilia Șercan, o jurnalistă de investigație care a relatat pe larg despre acuzațiile de plagiat la adresa unor importanți oficiali, le-a declarat reporterilor de la Politico că, în luna septembrie a anului trecut, pe vremea când investiga acuzații legate de faptul că premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiat o bună parte din lucrarea sa de doctorat, o serie de fotografii, sustrase de pe computerul său, au apărut pe niște pagini web străine destinate adulților, în opinia sa, asta reprezentând o „clară tentativă de intimidare la adresa mea”.
Dna Şercan, care este și lector de jurnalism la Universitatea din București, a declarat că, după publicarea anchetei sale, în luna ianuarie a acestui an, ea a primit mesaje de amenințare pe telefonul mobil, care făceau referire la fotografiile respective. Ea a scanat mesajul și l-a trimis poliției locale în cadrul unei plângeri penale înaintate pe această temă. Dar, ulterior, chiar și mesajul adresat poliției a apărut online, ceea ce a făcut-o pe dna Șercan să presupună că, în tentativa de a o intimida, au fost implicați și oameni din această instrituție.
Ulterior, dna Șercan a depus o plângere separată, dar a simțit că polițiștii nu îi iau plângerea în serios, mai ales cei ai căror șefi au făcut obiectul anchetei sale de-alungul anilor.
Într-o declarație publică, Ministerul de Interne a subliniat că condamnă orice tentativă de intimidare a jurnaliștilor, exprimându-și totodată “încredereea că instituțiile abilitate să clarifice situația vor face lumină în acest caz”, prezentat de jurnalistă în plăngerea sa.
Săptămâna trecută, dna Șercan a făcut o declarație publică legată de situația sa, condamnând ceea ce, în opinia ei, ar fi fost o “campanie în sprijinul unui compromis”, care demonstra tocmai complicitatea polițiștilor. Ea a declarat redacției Politico că Uniunea Europeană trebuie “să urmărească îndeaproape instituțiile care ar trebui să asigure protecția cetățenilor, precum și modul în care guvernul român garantează, sau nu, libera exprimare“.
De la aderarea țării la UE, survenită în 2007, Comisia Europeană a monitorizat România în privința corupției, iar raportul cel mai recent al forului executiv al UE pe tema statului de drept, survenit vara trecută, a salutat eforturile de reformare depuse de guvernul de la București în ultimii ani.
Cristian Pantazi, redactor-șef al paginii de web românești G4media.ro, a declarat că în ultma vreme, a fost supus unor intinidări după ce a publicat un articol în care a criticat teoriile conspirației răspândite în mediile de socializare despre invazia Rusiei în Ucraina, teorii difuzate de un profesor de la academia militară din țară.
Pantazi a spus că, așa cum se obișnuiește, înaintea publicării articolului, i-a oferit profesorului un anume timp ca să răspundă acuzațiilor, dar că, ulterior, soția lui Pantazi a fost contactaă de un angajat al instituției, care i-a cerut să-și convingă soțul să nu publice articolul. Pantazi a publicat un alt articol, în care oferă amănunte legate de amenințările funcționarului respectiv.
Răspunzând articolului lui Pantazi despre profesorul în cauză, Academia Militară a spus că mesajele angajaților postate pe internet sunt făcute pe proprie răspundere. Angajatul academiei a prezentat totodată scuze, afirmând că nu a intenționat să o amenințe pe soția reporterului.
O serie de ONG-uri, printre care ActiveWatch și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, au luat poziție atât în apărarea lui Pantazi, cât și a dnei Șercan. Pe pagina sa de web, Consiliul Europei a dat publicității o declarație cu detalii legate de cele întâmplate dnei Șercan, afirmând că ea este “victima unei campanii murdare”.
Prin purtătorul său de cuvânt, premierul Ciucă a declarat în presa locală că el nu a recunoscut plagiatul și că a cerut investigații rapide în privința eventualelor tentative de intmidare a jurnaliștilor.
“Guvernul român sprijină întru totul libertatea presei. România este o țară democratică, unde dreptul la informație și cel la libera exprimare sunt sacre”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului. “Premierul Nicolae Ciucă cere autorităților competente să investigheze orice formă de intimidare a jurnalișrilor, iar vinovații să fie trași la răspundere”.
În privința plângerii lui Pantazi, purtătorii de cuvânt ai lui Ciucă, un general în retragere, au declarat în presa locală că premierul condamnă intimidarea jurnaliștilor și cere deschiderea unor anchete care să stabilească vina făptașilor.
“Venită din partea unui reprezentant al unei instituții militare, tentativa de intimidare este extrem de gravă, mai ales când ea este îndreptată asupra familiei unui jurnalist. Este vorba despre o dovadă a imunității în fața legii pe care aceste cadre militare cred că o au, din cauză că acei militari au mai fost implicați în asemenea cazuri și nu au avut de suportat niciun fel de consecințe”, a spus Pantazi.
Contactat de redacția Politico, un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să mai facă și alte comentarii.
Dna Șercan spune că premierul trebuie să reacționeze mai dur și a spus că, dacă nu va exercita presiuni mai mari în vederea unor anchete corecte, cel puțin indirect, el va fi considerat un “complice”.
“Timpul care deja s-a scurs le-a oferit celor implicați ocazia de a-și putea acoperi urmele”, spune ea. “Este nevoie de un mesaj puternic din partea liderilor”.
Dna Șercan s-a arătat îngrijorată de faptul că s-ar putea ca, grație cazului său, și alți jurnaliști de investigație din țară să trebuiască să se gândească de două ori atunci când vor să atingă niște subiecte delicate.
„Inclusiv datorită acestui caz, presa românească este astfel descurajată să-și facă meseria”, afirmă ea. „Cred că alți jurnaliști consideră acum că asta li s-ar putea întâmpla și lor”.
Sursa: Politico/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii