G4Media.ro

CCR a constatat existența unui conflict între Guvern și președinte în ceea…

CCR a constatat existența unui conflict între Guvern și președinte în ceea ce privește remanierea: Klaus Iohannis obligat să îi revoce pe miniștrii demiși și să explice de ce nu îi acceptă pe cei respinși

Curtea Constituțională (CCR) a constatat miercuri cu o majoritate de 8 voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă” existența unui conflict juridic între Guvern și președintele României generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta remanierea guvernamentală propusă de prim ministru, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit deciziei, ”Curtea constată existența conflictului generat de refuzul președintelui de a emite decretele de revocare a doi miniștri sau de a emite decretele de vacantare a funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor”, au explicat sursele citate.

De asemenea, CCR a indicat și calea de urmat:

  • președintele urmează să emită de îndată decretele de vacantare și urmează să răspundă de îndată în scris propunerilor de numire, să explice de ce refuză numirea Liei Olguța Vasilescu și a lui Mircea Drăghici în Guvern.

Surse din cadrul CCR au explicat pentru G4Media.ro că președintele nu este obligat prin decizia Curții să accepte propunerile de miniștri făcute de Viorica Dăncilă, ci doar să motiveze de ce refuză.

Singurul judecător constituțional care s-a opus deciziei de constatare a conflictului dintre Guvern și președinte a fost Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, propusă la CCR de Klaus Iohannis.

De asemenea, au mai explicat sursele citate, au existat și două opinii concurente, din partea judecătorilor Marian Enache și Maia Teodoroiu, care au fost de acord cu constatarea conflictului, dar ar fi dorit includerea în decizie și a unor clarificări privind colaborarea loială între instituții precum și o definire a termenelor rezonabile.

UPDATE: Comunicat al Curții Constituționale: 

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

  1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;
  2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;
  3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta remanierea Guvernului, susținând că nu şi-a dorit acest demers, dar „interesul României, interesul românilor este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală”.

„Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte”, a afirmat Dăncilă în debutul ședinței de Guvern din 7 decembrie, în care a anunțat sesizare Curții.

În aceeași zi, șeful statului i-a răspuns, printr-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, spunându-i că degeaba a sesizat CCR pentru că, în acest moment, România nu are prim-ministru. De asemenea, președintele a subliniat că nu va face nimic în privința remanierii până după decizia Curții Constituționale.

„Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituţională să stabilească ce avem de făcut, bineînţeles că voi aştepta decizia CCR, după care voi acţiona constituţional. (…) Sunt multe hârtii (primite de la Guvern – n.r.), cu anexe, iar toate aceste lucruri vor fi explicate în detaliu în documentele pe care le vom trimite la CCR şi veţi vedea atunci că punctul nostru de vedere este unul consolidat, unul corect, iar cel al Guvernului, vom vedea cum va fi apreciat. (…) Deocamdată, nu mai fac nimic în această speţă, până când CCR va lua o decizie”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, întrebat dacă va accepta propunerile pentru numirea noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare Regională înaintea unei decizii a CCR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Partenerul, la nevoie se cunoaste!

  2. Dancila – Iohanis = 2 – 0.

    • mai degraba

      Dancila(Dragnea) – poporul roman
      1- 0

    • Nu va grabiti sa trageti concluzii pripite, a fost vorba doar de o nevinovata tragere de timp la asezarea balonului, pentru a le permite atacantilor sa se plaseze in pozitie optima pentru a inscrie…

    • citeste cu atentie mai intai. nu il obliga sa ii si numeasca pe cei propusi, ori asta era miza reala. ca e obligat sa accepte revocarea celorlalti nu il incurca pe Iohannis cu ceva, ii incurca si mai tare pe psd. ca olguta tot nu ajunge la malai. momentan, evident. dar miza era sa ii numeasca pe cei noi.

  3. Bine, era de asteptat. E oarecum de bun simt sa semnezi demisia oricui.
    Ca pe urma nu vrei sa accepti pe oricine, asta e alta treaba; daca exista justificatie e dreptul Presedintelui sa o faca.

  4. Ioahanis a scăpat caii în porumb. Se manifestă și ca lobbyst al băncilor, în general al capitalului alogen în România.

    • Tot prostii care isi fac credite vor plati taxele crescute pe banci, aceiasi prosti pentru care Iohannis face lobby de fapt.

    • Stimabililor, voi sunteti mult prea idioti sa intelegi ca: supraimpozitarea bancilor si a operatorilor telecom si de energie, va duce in final la PRETURI SI DOBANZI MAI MARI PENTRU CETATENII DE RAND. Deci vine Guvernul si zice: Coa…ie hai sa impozitam cifra de afaceri la 3 luni ca bancile astea au prea multi bani. Dar ghici ce, Roborul tot la 3 luni se calculeaza. MUIE BA trolilor. Ah, dar stai, am uitat ca voi aveti 30 de ani si locuiti tot la parinti.

    • Sigur bre fir de cupru, scrie si mata ceva sa te simti bine. Capital alogen, ai, te-ai teleportat din anii 30′? Sigur nu e halogen sau mai rau, poate halucinocen?
      Realitatea e clara (sigur, nu pentru postacul psd-ist): psd-ul a ramas fara bani si ia pielea de pe tot ce functioneaza. Filozofia asta afost aplicata cu mare succes si de fratii vostri anti-imperialisti din Venezuela. Nici lor nu le vine sa creada cu cit succes.
      Hai sictir prostule!

    • Halucinogen desigur, nu te gindi la altceva.

    • Lita, prostia nu doare,nu-i asa?

  5. Ca de obicei CCR nu s-a putut abtine si a indicat si calea de urmat, incalcind legea. Dar e vina lui Iohannis ca a permis asta (pe Basescu nu-l pun la socoteala ca la el legea era facultativa oricum), chiar daca il suspendau trebuia sa dea lupta cit era publicul in priza, acum un an, doi. Acum sint toti cu gindul la caltabos.

  6. Pentru toti cei care se cred experti in domeniul bancar si multinationale…
    De ce oare nu luat voi credite la dobanda de 2% de la CEC Bank? Si de ce nu e in stare CEC Bank sa aiba profit macar cum au alte banci, desi nu are cele mai mici comisioane?

    Daca lucrurile ar fi asa de simple, nu ar trebui sa fi facut deja CEC Bank ceea ce Daddy le cere doar bancilor straine sa faca?

    Mai ramane sa dea faliment exact CEC-ul dupa taxele astea noi…

  7. Solutia era previzibila cu o astfel de Curte !

    PS. De mirare ca nu le-a facut pe plac si „concurentilor” Marian si Maya ! 🙂

  8. Dulapul prostalau iar s-a cacat pe el!

  9. „De indata” – adica dupa publicarea motivarii celor de la CCR. Iohannis sa nu se grabeasca, altfel pateste ca sefa ICCJ.

  10. ASTORA LEA TRAS PARTIDUL SUPERIMUNITATE. OARE DE CE ?