G4Media.ro

CCR a dat undă verde legii care crește cheltuielile bugetare cu 0,4%…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

CCR a dat undă verde legii care crește cheltuielile bugetare cu 0,4% din PIB pentru șomaj și alte ajutoare sociale

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea PNL depusă împotriva legii care majorează Indicatorul Social de Referință (ISR) de la 500 de lei la 1.200 de lei în următorii trei ani, practic o creștere cu 140% a indicatorului în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte ajutoare sociale, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit legii adoptate la jumătatea lunii octombrie de Parlament, majorarea ISR va fi una etapizată pe următorii trei ani: de la 1 ianuarie 2021 ISR crește la 780 de lei, din 2022 la 990 de lei, iar din 2023 la 1.200 de lei, după care se indexează cu inflația.

Impactul bugetar al creșterii într-un singur an era calculat de inițiatorul legii la 10,4 miliarde lei anual, sau 0,99 puncte procentuale din PIB (2019), în timp ce guvernul estima un impact bugetar anual de 856 milioane de lei lunar, adică peste 10 miliarde de lei anual. Dat fiind că parlamentul a votat o creștere etapizată, impactul bugetar ar urma să fie de circa 0,4% din PIB, potrivit inițiatorului proiectului, deputatul ex-USR Adrian Dohotaru.

Proiectul, votat în plină criză economică provocată de pandemia de coronavirus, a trecut cu 167 voturi pentru și 91 împotrivă.

Propunerea legislativă, care modifică legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, a fost inițiată de deputatul Adrian Dohotaru (plecat din USR) și a primit sprijinul PSD, Pro România și UDMR.

Guvernul a transmis un aviz negativ pentru proiectul de lege, arătând că inițiatorii nu prevăd sursa banilor necesari pentru creșterea ajutoarelor sociale.

Proiectul a fost adoptat pe fondul creșterii rapide a deficitului bugetar prognozat pentru 2020 și 2021, creștere provocată atât de consecințele pandemiei de Covid-19, cât și de creșterile de pensii, alocații și salarii în mediul public.

Liberalii au atacat la Curtea Constituțională și acest act normativ, susţinând că aceasta nu respectă reglementările de tehnică normativă în sensul în care reglementarea este impredictibilă şi contradictorie. Astfel, ei au afirmat că este încălcat principiul securităţii juridice.

„Legea adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, încalcă tehnica normativă deoarece reglementează dincolo de voinţa exprimată prin expunerea de motive de iniţiatorii actului normativ care au avut în vedere strict modificarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, fapt subliniat şi de Consiliul Legislativ. Mai mult, adoptarea legii generează impredictibilitate, destinatarii normei, organele de aplicare, cât şi beneficiarii prestaţiilor sociale fiind în imposibilitate de a determina cuantumul unor prestaţii sociale stabilite în cuantum fix, dar care se raportează, în construcţia lor, la valoarea ISR”, au arătat liberalii.

Deputaţii PNL au menționat că motivarea legii nu prevede impactul financiar asupra bugetului general consolidat, impactul asupra sistemului juridic, precum şi consultările derulate.

„Legea (…) nu respectă dispoziţiile constituţionale în privinţa obligaţiei legiuitorului de a indica sursa de finanţare atunci când adoptă legi cu impact asupra bugetului general consolidat al statului. Sunt încălcate dispoziţiile art. 111 alin. (1) şi ale art. 138 alin. (5) din Constituţia României”, se mai arăta în sesizarea PNL.

De asemenea, s-a indicat faptul că legea a fost adoptată în absenţa analizei obligatorii asupra impactului financiar al soluţiilor legislative.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Analfabeții economic ”stimulează” ocuparea forței de muncă prin creșterea indemnizației de șomaj și ajutoare sociale ! Nătărăii ăștia stimulează de fapt lenea și birturile, că acolo se duc banii.

    • Nu ai ce sa te astepti de la niste comunisti. Din pacate ala care a propus tampenia asta a facut parte in trecut din USR!

  2. CCR baga Romania in faliment. Pacat ca nu v-ati deranjat sa votati in 2016, inteligentilor. Poate asta meritati.

  3. 0.4 pt someri!!!

    Dar pt speciali cat …. dati ? Pt speciali v-ati imprumutat zeci de procente, 18 miliarde in ultimele 8 luni

  4. ehe..cum pregateste CCR-url revenirea celor de la psd peste cativa ani. Bugetul e varza, cheltuielile sunt enorme…nu stiu cum o sa o scoata la capat viitorul guvern. Vine PSD..ei maresc, ei gasesc surse de finantare..si iar toata cohorta lor de votanti captivi ai banului public..vor iesi la atac.

  5. CCR, o comedie si-o bataie de joc,
    Desfiintati-o!!!

  6. Dar de atatia ani sa tii un sistem sa ajuti un somer care nu vrea el sa plece si e dat afara.Lucrezi 25 ani si stai in somaj cu 350 lei pai ala e stimulent sa dai unui om pina gaseste de munca un cacat de somaj .Voi vorbiti de o pomana,dar eu ca salariat contribui la un fond de somaj in caz ca pierd serviciu din cauza politicilor salariale ale guvernelor Psd.Pnl.Usr,Pdl,Udmr toti ati guvernat si ati pus biruri pe salarii dar bugetarii au salarii de 3 ori.Taiati frate de acolo sa vedeti cati stau degeaba.Informatizati serviciile si nu mai tineti in birouri sute de salariati platiti din munca noastra.Sa duca la privat sa lucreze pe 1500 de lei sa vada si sa vorbeasca frumos cu clientii nu sa stea trantori pe milioane de lei.