G4Media.ro

CCR a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este…

Inquamphotos, George Călin

CCR a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, au declarat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”. Judecătorii care au votat împotriva demiterii lui Teodor Meleșcanu au fost Livia Stanciu și Valer Dorneanu.

”Practic, Meleșcanu este revocat din funcție”, au explicat sursele citate.

Teodor Meleșcanu a declarat pentru HotNews.ro că ”cel mai probabil” va demisiona de la șefia Senatului după ce va vedea motivarea CCR.

Reamintim că judecătorul raportor în acest caz, Daniel Morar, a recomandat admiterea sesizării depuse de Călin Popescu Tăriceanu împotriva alegerii lui Meleșcanu în funcția de președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

La prima dezbatere la Curte pe această speță, în 16 octombrie, Daniel Morar, judecătorul raportor, a pus concluzii de admitere a sesizării, iar Livia Stanciu, fosta președintă a ÎCCJ, a adus argumente pentru rămânerea lui Meleșcanu la șefia Senatului.

Sursele consultate au explicat că argumentele aduse de judecătorul Daniel Morar pentru demiterea lui Teodor Meleșcanu sunt, printre altele, că s-a încălcat principiul configurației grupurilor parlamentare.

”Acest principiu este prevăzut în Constituție și trebuie respectat și la nivelul Regulamentelor parlamentare. Nu poți fi candidat la șefia unei Camere a Legislativului decât dacă faci parte din grupul care te-a propus. Or, domnul Meleșcanu a fost propus de PSD, fără a face parte din grupul PSD, ci din cel al ALDE”, au mai explicat sursele din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Pe 10 septembrie, senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales, în plen, în cel de-al doilea tur de scrutin, preşedintele Senatului cu 73 voturi „pentru”, Alina Gorghiu, de la liberali, obţinând 59 de voturi.

Pe 11 septembrie, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu, fost ministru de Externe şi membru al ALDE, a fost ales la conducerea Senatului, având şi susţinerea social-democraţilor la acel moment.

Sesizarea a fost formulată de 33 de senatori, membri ai Grupului parlamentar al ALDE, PNL, PMP, UDMR, precum şi de senatori neafiliaţi.

Biroul Politic Executiv al ALDE a luat act, două zile mai târziu, de pierderea calităţii de membru în cazul lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi al lui Alexandru Ştefan Băişanu.

Ulterior, Meleşcanu a declarat că va depune acţiune în justiţie privind excluderea sa din ALDE.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. He he, he he

  2. Atat! Zis si facut (repede, nu pas cu fas).

  3. Mele, banii înapoi !
    Gunoi comunist !

    • KARPA KAGHEBISTA NU PLEACA!!! JAVRA DE LA CIOLAN!!!! SE DEZMATEAZA CA NUMEROSI ALTII PE BANII STATULUI DEGEABA…O TARA IN DERIVA,IN CADERE LIBERA…MAI VIN SA NE VADA (SA I VEDEM!!!),CAND VIN ALEGERILE…PRIN TARA VIN CU GARZI!! NICICUM SA SE ATINGA PROSTIME DE EI!!MAI ALES CU VIRUSUL CHINEZESC…DUMNEZEULE…IN PARLAMENT NU INTRA AFURISITUL ASTA DE VIRUS!… poate as scapam de Tariceanu,melescanu,dan,nicolicea,ponta,iordache,andronescu,si toate tigorile basinoase CARE VOR SA MUNCEASCA!!! NU S iasa la pensii naucitor de mari?..BLESTEMATII DRACULUI,ALEGE S AR PRAFUL SI PULBEREA DE VOI,NENOROCITI VAMPIRI PUNCT.

  4. „Raportul Comisiei pentru Muncă privind proiectul legislativ Pl-x 292, care va fi pus în dezbaterea Camerei Deputaților, luna aceasta, propune menținerea polițiștilor în cadrul juridic actual al Legii pensiilor militare de stat.

    Având în vedere faptul că actuala sesiune extraordinară a Camerei Deputaților vizează în mod special ,,Pl-x nr. 292/2019 – propunere legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special (…)”, facem următoarele precizări, în completarea comunicatelor noastre din luna decembrie 2019, pe același subiect de maxim interes, care generează, în aceste zile, nedumerire și confuzie în rândurile polițiștilor”, a scris Dumitru Coarnă pe pagina de Facebook.

    Precizările importante pentru polițiști

    – în data de 17 decembrie, Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților, care este comisie de raport, a dezbătut Pl-x 292/2019 referitor, între altele, și la pensiile militare de stat, și a votat pentru menținerea polițiștilor din MAI și din Ministerul Justiției in cadrul juridic al Legii 223 din 2015 (a se vedea pct. 5 de la pag. 35 a Raportului Comisiei – disponibil pe site-ul Camerei, care prevede, în Anexa cu amendamente, eliminarea din proiect a art. 4, cel referitor la Legea 223/2015, articol care nu mai face parte din forma finală a documentului ce va fi pus în dezbatere pe data de 28 ianuarie);

    – în Decizia președintelui Camerei Deputaților, publicată în Monitorul Oficial, de instituire a sesiunii parlamentare extraordinare, în luna curentă, care v-a dezbate Pl-x 292, se reia titulatura inițială proiectului legislativ (în care apare și sintagma ,,poliţişti, funcţionari publici cu statul special”), fapt care a generat interpretări confuze.

    Ce prevede amendamentul

    „Așa cum am informat constant, în perioada 10-18 decembrie 2019 (a se vedea comunicatele postate pe site-ul nostru), președintele FSNPPC, Dumitru Coarnă, vicepreședinte al Biroului Național al Confederației Sindicale Cartel ALFA, a fost prezent la toate dezbaterile din Comisie, susținând acest amendament, care are în vedere: riscurile profesionale, importanța socială și permanența serviciului public prestat de polițiști, incompatibilitățile și restricțiile stabilite prin lege, calitatea de militar în rezervă, după pensionare, conform legii, dar și altele, care țin de integritatea și stabilitatea Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, precum și de calitatea României de stat membru NATO și UE”, a completat el.

    Solicitare către Ministerului Afacerilor Interne

    „În cursul zilei de astăzi vom solicita, în scris, conducerii Ministerului Afacerilor Interne, să deruleze cu celeritate o campanie de comunicare publică pe marginea acestui subiect: menținerea polițiștilor în cadrul Legii 223/2015 și eventuale intenții, dacă există, de modificare a cuantumului/vârstei de pensioanre, dat fiind faptul că el prezintă maxim interes pentru toți polițiștii în activitate, dar în mod special pentru colegii noștri aflați în pragul vârstei de pensionare, care au nevoie de informați veridice din partea instituției în slujba căreia își desfășoară activitatea, pentru a decide în deplină cunoștință de cauză!”, a mai scris Dumitru Coarnă.

    „Responsabilitatea este prețul măreției”

    doamne fereste!!!!

  5. he he ,,, inca un „ceausist” scos pe tusa .. cam tarziu dupa 30 ani totusi!

    • Pe asta nu-l scoti decat cu picioarele inainte. Inca nu s-a dat motivarea. Dupa ce se da, tot el ramane pana se voteaza din nou. Adica dupa alegerile parlamentare.

    • Si, sa vina popa sa-i cante prohodu’
      Si chiar atunci, n-o sa aiba maruntis la el ca sa dea ortu popii, ca doar n-o sa dea cardu’ ca nu exista asa ceva… deci, mai dureaza.

  6. Afara cu securistii!

  7. Un picior în fund kaghebistului și lăsat fără pensie.

  8. ce jeg! nici macar nu isi da demisia. asteapta motivarea!!!! pentru ce? ca nu e ca la alte spete unde in functie de motivare faci X sau Y. aici orice motivare ar fi, tot iti dai demisia. e simplu. dar jegul sa se agate de putere pana in ultima clipa. hai ca te ancheteaza astia pentru revolutie cat de curand! vin belele pe capul tau, jegule!

    • Nesimtit !!!

    • Pentru Meleăsta nu se gasește o cârjă pe măsură? Te mai intrebi cum ajung unii sa fie scuipați pe strada… – efectiv nu putem trai din cauza lor, ocupa toata atenția doar pentru ca pot dar in acest timp nu fac nimic util.

  9. Ura, senzațional! Când îl realeg, din partea PSD,la următoarea ședința? ?

  10. Ar trebui recuperați toți banii care i-a incasat acest nenorocit si averea toată confiscată.

  11. Vestea proastă este ca Livia Stanciu a luat-o razna

  12. Sper ca PNL-ul sa fie mai intelept si sa numeasca in locul nomenclaturistului securist Melescanu o persoana rezonabila la presedentia senatului.Sa nu o vad pe oportunista Gorghiu iarasi aspirand la ciolan !

  13. @ Zic comentatorii că polițiștii nu sunt civili ci un fel de militari, că au pensii cu alte structuri militare, deci că demilitarizarea poliției nu a fost realizată de guvernele ce au afirmat că au demilitarizat poliția, ?

    • Polițienii nu sunt militari! Conducerile polițienilor sunt asigurate de către șefi, iar nu de comandanți, chiar dacă lor le place să li se spună În rezervă sunt și eu, un civil care și-a ”satisfăcut stagiul militar” obligatoriu; în consecință trebuie să primesc pensie specială.
      Demilitarizarea polițienilor s-a făcut în urmă cu 10-15 ani, dacă nu mai mult.
      Având în vedere faptul că interlopii s-au înmulțit, iar polițienii au fost, de prea multe ori, mână-n mână cu interlopii, mafia fiind generalizată, nu există vreun temei pentru asigurarea unor pensii speciale pentru șepcari. Nici măcar pentru doctorii lor mincinoși, adică pentru ăia care au furat doctoratele.

  14. O jerpelitură umană, duhnește a securism acest jeg. Dar oare nu securismele, tocmai ele, să-l fi ținut atât de viu până acuma? Eu sunt convins că mâna lungă a securității l-a păstrat în toate pozițiile călduțe sau de-a dreptul fierbinți. Să nu ne bucurăm, nu am scăpat de el. De ăsta scăpăm doar când nu o mai fi, vigilență mare!!!

  15. @ Remarcați deci că și Meleșcanu a susținut demilitarizarea pliției, care nu a fost însă realizată polițiștii primind și pensiile împreună cu ceilalți angajați ai structurilor militare, ?

  16. CCR s-a orientat! A vazut ca Belescanu a fost luat in colimator pentru minciunile din decembrie ’89 si a decis in consecinta. Ca ICCJ cu Dragnea! Asa sunt magistratii nostri, atenti la „ce se-ntampla”!

  17. Melescanu sa îi ierți,
    CCR-isti sunt cam beți!
    Pentru 30 de ani la cașcaval,
    Te-au executat ca la Caracal!
    (Nu am gasit alta rima).

  18. eat ate eaten ….

  19. @ Remarcați și faptul că decizia CCR , ca orice altă decizie administrativă sau hotărâre judecătorească, ar putea fi contestată în instanțele judecătorești, pentru a putea fi contestată și la instanțe internaționale , avându-se în vedere și decizii și motivări anterioare ale aceleiași instanțe constituționale, în alte spețe, ? Deci, remarcați și faptul că obligativitatea deciziei CCR nu exclude varianta contestării conținutului deciziei, așa cum se procedează și cu alte acte administrative, ?

  20. Domnul Teodor Meleşcanu a fost ales cu unanimitate de voturi în postul de Irinuca.

  21. Imediat plecarea si banii inapoi.

  22. Problema e ca pe Melescanu il cauta moartea acasă si el e in senat,,,pe bune, mă, mai date dreacu

  23. O vomă mai puțin.