CCR a declarat neconstituțională legea inițiată de PSD, ALDE și Pro România care prevede amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci, chiar și pentru rău-platnici
Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri legea adoptată luna trecută la inițiativa PSD, ALDE și Pro România și care prevede amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci, fără niciun criteriu, de prevederile sale putând beneficia inclusiv restanțierii la plata creditelor, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.
Potrivit acestora, legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul său, pe motive extrinseci.
De asemenea, Curtea a respins pe aceleași motive și legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilităților și a contribuțiilor sociale a celor ale căror venituri au scăzut cu minimum 15% din cauza crizei provocate de coronavirus.
UPDATE: „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că Legea pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a reținut, în esență, că legea criticată încalcă dispozițiile constituționale ale art.61 alin.(2) care consacră principiul bicameralismului, ale art.111 alin.(l) și ale art. 138 alin.(5) referitoare la informarea Parlamentului și obligația de stabilire a sursei de finanțare pentru cheltuielile bugetare, precum și ale art.1 alin.(3) raportat la art.1 alin.(5) din Constituție care consacră exigențele legiferării în cadrul statului de drept și principiul securității juridice”, a precizat CCR într-un comunicat.
De asemenea, „în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor este neconstituțională, în ansamblul său. Curtea a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.261 din 30 martie 2020, și anume suspendarea până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020 a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori”.
Actele normative au fost atacate la CCR de parlamentarii liberali care au explicat că cele două legi au fost adoptate fără dezbatere parlamentară reală și fără avize din partea comisiilor de specialitate ale Legislativului și din partea Consiliului Economic și Social și fără punctul de vedere al Guvernului. De asemenea, a subliniat atunci liderul deputaților PNL, Florin Roman, celor două inițiative le lipsește și impactul socio-economic, juridic și bugetar.
”În cazul suspendării ratelor la bănci, măsura propusă nu face diferența între rău platnici și buni platnici, propunerea PSD tratând la fel pe cei cu plata la zi a ratelor și pe cei care nu au plătit de 3 luni. În cazul facilităților fiscale, în care PSD propune amânarea plăților la utilități, în comunicarea publică, populiștii au “uitat” să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuție, din credite, ceea ce înseamnă ca după 3 luni, PSD le face cadou romanilor facturi greu împovărătoare. La fel și în cazul CAS și CASS. În forma propusă, cele doua proiecte nu sunt doar neserioase, ci și amatoriste și populiste”, a declarat Florin Roman pe 6 aprilie.
Liderul deputaților liberali i-a acuzat pe cei de la USR, ”oamenii noi în politică”, de faptul că au votat cot la cot cu PSD și Pro România, ”din perspectivă pur electorală, în contradicție totală cu funcționarea unei economii funcționale, oricum șubrezită de criza pandemică”.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat la începutul lunii aprilie, în cadrul unei şedinţe online, mai multe proiecte de lege, printre care cele pentru suspendarea rambursării creditelor, suspendarea plății utilităților şi suspendarea plății contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice şi juridice, acte normative inițiate de PSD, ALDE și Pro România și adoptate deja de Senat în procedură de urgență.
Legea privind suspendarea ratelor la credite a fost adoptată cu 214 voturi „pentru”, 86 de voturi „împotrivă” (PNL) și 26 de abțineri (USR).
De asemenea, legea privind suspendarea plății utilităților și a contribuțiilor sociale a fost adoptată cu 243 de voturi ”pentru”, 81 de voturi ”împotrivă” (PNL) și 3 abțineri.
Deși Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență privind suspendarea plății ratelor la credite pentru acele persoane ale căror venituri au fost afectate pe perioada crizei, PSD, ALDE și Pro România au venit cu propria lege în Parlament. Spre deosebire de OUG-ul guvernului, legea social-democraților dă posibilitatea tuturor, persoane fizice sau firme, indiferent dacă au fost afectate sau nu de criză, să își amâne cu nouă luni plata ratelor la credite (vezi prevederile inițiativei aici).
Un alt act normativ promovat de PSD, ALDE și Pro România, susținut și de USR, vizează suspendarea plății facturilor la utilități – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. De asemenea, același proiect prevede suspendarea plății contribuțiilor sociale datorate atât de angajați, cât și de angajatori pentru veniturile din salarii. Potrivit proiectului:
- La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuţiilor de asigurări sociale calculate și retinute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020 (amendament susținut de PSD, Pro România, USR, UDMR și ALDE).
- La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile (amendament PSD) – vezi integral prevederile inițiativei.
foto: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii