G4Media.ro

CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care partidul condus de…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care partidul condus de Ciolacu susținea că majorează pensiile cu 40%: România ar fi ajuns în situația paradoxală a de nu mai putea calcula pensiile. S-ar fi produs efecte distonante. Dacă voiau majorarea pensiilor, trebuia abrogată OUG

Curtea Constituțională (CCR) critică în termeni duri modificarea adusă de PSD prin care partidul condus de Marcel Ciolacu susținea că mărește pensiile cu 40%, explicând că, de fapt, ceea ce au propus și au votat social-democrații ar fi dus la un vid legislativ, ar fi produs ”efecte distonante securității juridice” și ar fi dus la imposibilitatea calculării pensiilor deoarece ar fi dispărut baza legală pentru această operațiune.

Numai dacă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 ar fi fost respinsă, ar fi reintrat în vigoare dispoziţia de stabilire a punctului de pensie la 1775 lei (majorarea de 40% – n. red.)”, arată judecătorii constituționali în motivarea deciziei prin care au admis sesizarea Guvernului Orban împotriva modificării aduse de PSD la OUG de rectificare a bugetului pe 2020, modificare prin care social-democrații susțineau că majorează pensiile cu 40%.

Decizia CCR a fost adoptată pe 13 ianuarie. Practic, guvernul PNL a modificat prin ordonanță de urgență (OUG 13/2020) legea pensiilor adoptată de PSD în 2019 care prevedea că de la 1 septembrie 2020 punctul de pensie se majorează cu 40%, la 1.775 de lei. Liberalii au explicat că efortul bugetar este prea mare și au stabilit că pensiile vor crește cu 14%, nu cu 40%, stabilind valoarea punctului de pensie la 1.442 de lei. În parlament însă, social-democrații au abrogat articolul din OUG care stabilea majorarea cu 14%, fără a pune însă nimic în loc, susținând în schimb că prin această abrogare au readus majorarea la 40%.

Nu doar că PSD nu a majorat pensiile prin această modificare, explică CCR, dar abrogarea risca să arunce în aer întregul sistem.

”Rezultă o situaţie paradoxală, în sensul că soluţia normativă aleasă pentru concretizarea intenţiei autorilor amendamentului/ Parlamentului nu poate produce efectele juridice avute în vedere de aceştia tocmai din cauza modului defectuos de redactare a textului normativ. Din contră, produce efecte juridice distonante securităţii juridice, întrucât, abrogându-se chiar prevederea legală care stabilea punctul de pensie la 1442 lei, se pune problema eliminării din fondul activ al legislaţiei a însăşi soluţiei legislative care reglementează valoarea punctului de pensie. Astfel, ar rezulta că, în urma adoptării legii, nu ar mai exista o valoare a punctului de pensie, cel puţin până la data de 1 septembrie 2021, când valoarea acestuia ar deveni 1875 lei, ci pur şi simplu valori concrete ale pensiilor aflate în plată. S-ar pune problema modului în care s-ar calcula pensiile în ipoteza deschiderii dreptului la pensie ulterior intrării în vigoare a legii criticate; astfel, acestea nu ar putea fi calculate tocmai pentru că nu există reglementată o valoare a punctului de pensie pentru o perioadă de timp ce se va încheia la 31 august 2021”, arată Curtea în motivarea deciziei.

CCR mai explică faptul că, din cauza modului defectuos de legiferare, ”s-a creat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie, ceea ce afectează însuşi dreptul la pensie”.

”Desigur, ţine de opţiunea legislativă exclusivă a Parlamentului stabilirea valorii concrete a punctului de pensie, însă acesta nu are îndreptăţirea, în niciun caz, să omită menţionarea valorii acestuia în condiţiile în care însuşi calculul pensiei se face prin raportare la valoarea unui punct de pensie. Este un element esenţial al întregului sistem de pensii, fără de care acesta nu ar putea funcţiona. Stabilirea valorii sale nu este doar o chestiune tehnică, ci elementul financiar central al întregului sistem de pensii publice bazat pe principiul contributivităţii. De aceea, în situația dată, din cauza modului de reglementare, nu este stabilită nicio valoare a punctului de pensie până la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securităţii juridice în materie de pensii”, mai precizează judecătorii constituționali.

Decizia de aprobare a sesizării guvernului a fost luate cu unanimitate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Dar cine anulează acum chiotele de bucurie ale pesedistilor care țipau ca au câștigat din nou la Curtea Constituțională? Pana și G4 media a consemnat ca PSa câștigat, dar apoi a recunoscut cu decenta ca s-a înșelat. După cum vedeți nici CCR nu mai e ce a fost. Alte vremuri și sa vedeți ce o sa urmeze…..

    • Judecatorii CCR au judecat cu gandul la pensiile lor ! :))))

    • Citiți cu atenție.
      Concluzia este ca CCR face pe placul PNL și al Guvernului spunând că e neconstitutional modificarea în Parlament a legii pensiilor.
      Deci oferă Parlamentarilor actuali sa faca ce doresc oricum alegerile au trecut.

      La schimb ei resping va neconstitutional legea de impozitare a pensiilor speciale.

      Deci români sunteti manipulați, voi munciti si platiti taxe la stat iar cand veti iesi la pensie voi primiti pensie minima si ei ,bugetari pensii speciale .

      Felicitări celor care posteaza sustinerea guvernului și a politicienilor de azi.

      #NenorocireaCCR.

    • Mare jigodie, ccr-istului sef i-a fost frica sa nu fie schimbat din functie dupa toate magariile pe care le-a facut din 2016 incoace.
      Cat a fost pesedeaua la butoanele din parlament, valetul cel valer dorneanu a dat decizii pe banda rulanta in favoarea pesedelei.
      Actuala majoritate parlamentara ar fi putut sa i-o plateasca cu varf si indesat obedientului valet pentru toate marlaniile comise.
      Cum? Schimband din temelii legea de organizare si functionare a curtii constitutionale in sensul ca politruci jegosi de tipul lui dorneanu cel valet, n-au ce cauta la ccr. Mai pe sleau, legea ar fi trebuit sa consacre faptul ca nici un fost membru al unui partid politic nu este eligil pentru aceasta calitate, adica de judecator la ccr,
      Or, valetul n-a fost un amarat de membru al psd, ci tocmai lider de anvergura, fiind ditamai presedintele camerei deputatilor pe vremea lui Adi Enspecase- premierul minune…..
      Era normal sa dea viza verde si pentru impozitarea pensiilor nesimtite, dar n-a facut-o. Asta arata cat de mult se poate conta pe un valet odios de obedient….
      O singura intrebare i-as pune acestui valet : „Cum se face ca de abia acum descopera matraprazlicurile psd?”

  2. jigodiile de la ccr au schimbat stăpânul!!
    very fast!

    • TAIATI PENSIILE SPECIALE IN PARLAMENT.
      MODIFICATI CONSTITUȚIA SI LUATI DECIZIA DE LA CCR.

    • True! Acum se codesc alunecos judecatorii CCR. Sursa cresterii 40% tip „Fat Frumos” nu poate fi „contul” ca in cazul pensiilor speciale ale judecatorilor CCR? Cand au fost intrebati de unde bani pentru pensii speciale au argumentat cu… sursa e „contul bugetului national”.
      Astia trebuie dati prin smoala, dati prin fulgi si plimbati cu fast prin fiecare capitala de judet. 🙂 Mai ipocriti decat toata clasa politica la un loc!

  3. De parca nu complicii CCR i-a acoperit sistematic in ilegalitati si atrocitati asupra populatiei.

    • CCR asemeni tuturor bugetarilor din Romania sunt piedica împotriva modernizării României.
      Sistemul corupt înseamnă Sistemul bugetar bazat pe nepotismul și sinecuri.

      Vechea Securitate trăiește si azi.
      E la Stat.

    • Cine stie cate acte teroriste s-au executat de cei trei islamisti cu dolarii scosi ilegal prin vama si spalati de judecatorii CCR prin anularea inregistrarilor SRI.

  4. Abia acum vad pesedistii ce valoroși erau Iordache, cureaua de transmisie la CCR și Șerban Nicolae. Ei nu au pierdut nici o cauza la CCR, iar Johannis a câștigat doar una din douăsprezece. Ce vremuri!

  5. Sunt satul de discutii privind majorarea pensiilor. Nu ar fi cazul sa ne gandim si la viitor, nu doar la trecut si la masele de manevra ale PSD/PNL?

  6. Le e teamă de scaun! Ar trebui să se teamă de alte lucruri

  7. Anulati pensiile speciale ale parlamentarilor si judecatorilor. Este o sfidare si o bataie de joc la adresa cetatenilor romani care in lipsa sperantei parasesc tara in numar urias. De asemenea interziceti politistilor sa se mai pensioneze la 40 ani si sa se reangajeze la stat .. este sfidator ca dupa 30 ani de democratie sa avem aceleasi si aceleasi probleme de lumea a3a

  8. toti cer mariri de pensii,alocatii, ajutoare sociale. de munca ca sa ai de unde plati si sadisface toate pretentiile nu cere nimeni.

  9. Deci pensia lui Dorneanu nu creste decat cu 14%?

  10. P$D este un partid toxic nascut din coasta criminalului bolsevic Iliescu. In 1989 Iliescu dadea asigurari la Ambasata URSS ca Romania nu va urma calea democratica occidentala si va ramane in sfera de influenta a Uniunii Sovietice. Aceasta motivare este inca o dovada ca acest grup infractional organizat este toxic pentru Romania si a fost o frana in calea dezvoltarii si motivul migratiei a peste 6 milioane de oameni catre conditii mai bune. Aceasta mizerie comunistoida a avut doua directii de actiune cand au fost la putere au dat privilegii, au furat banul public, nicio investiei, iar cand a fost sa lase puterea au dat foc tarii sperand ca populatia va linsa noua guvernare. Asta s-a intamplat si in cazul pensiilor este greu sa le explici unor oameni in varsta ca PSD a creat pensiile speciale, pensii bazate pe alte criterii decat contributivitatea. Prin arderea banului public PSD si-a creat votanti din asistatii sociali, bugetari si pensionari de lux. Din pacate in loc sa ajunga in tepe in Piata Victoriei stau bine mersi. Acum mizeaza pe AUR ca vor putea fi vocali sa „spele” mizeria de partid. Sa dai o lege doar pentru a invrajbi pensionarii contra noului Guvern arata metodele bolsevice bolnave ale clicii de impostori din P$D.

  11. Iesiti in strada??

    La Oug13 ati iesit desi nu era mare modificare de legi.In fapt o manipulare via ong -uri plătite UE.
    Iesiti si acum ,vine primăvara,căldura.
    Intrebarea este daca iesiti pe gratis la protest împotriva Acestor Dușmani ai oamenilor de rand.

  12. Psdist
    Cred că trebuie să consulți un medic psihiatru . Daca tot ai rămas captiv psd , ai bunul simț și nu murdării pe acei care au ieșit pt abrogarea ord 13 . Va sfătuiesc să ieșiți toată liota pesedista ,pt că raul voi l-ați creat .
    ponta, dragnea , veorica … , dar și pretinul tăriceanu cu slugile din parlament( alta întrebare ) au distrus sistemul și așa fragil al pensiilor . Ciuma roșie sa redistribuie ce are , nu viitorul copiilor și a nepoților noștrii .

  13. Cât privește ccr ( nu CCR) este forumul suprem al justiției, dar cu majoritatea indivizilor implicați politic și financiar (prin pensiile speciale). Aceștia nu reprezintă litera și spiritul legii . Ei și cei de pe timpul lui Băsescu sunt cel mai mare rău pe care societatea românească l-a avut si-l are după 1989 . Daca actualii judecători ar vrea cel mai mic nivel de bun simț , și-ar prezenta in grup demisia , cerând azil politic în coreea de nord . Sunt convins că nici acolo n-au loc !

  14. Stimabilul Câțu acesta când întră în clădirea Parlamentului zisă și Casa Poporului, la două ace, mândru de ell uita că e construită pe truda neplatită si cu salarii de mizerie a pensionarilor care ii calcă în picioare. Că anii aceea, au un coeficient de rahat! Uita și Cotroceniul renovat tot pe spinarea pensionarilor și CCR ul uită! Porția era de un cofraj de ouă pe lună! De 30de ani ne uitam cum se devalorizează leul! Aceste e criteriul de baza Te uiți și vezi în ce găleată ești M Isărescu a ținut cu dinții de devalorizare cică să favorizeze exportul E primul care măcelăreșe pensionarii! Să mai taie din lefurile lor ca după cum conduc țara de 30de ani pentru ce meritrocrație iau salariile acestea! Dragii guvernanți și parlamentari nu vă faceți treaba, salariile minimale! Ești plătit dacă îți faci treaba.Dacă nu plecați Lista e lungă! Nu puteți pleeeecați! Repejor!
    Câțu da cu copy – paste! E simplu sa tai alocații pensii, salarii la prostimea care muncește! Sunt fișati! Poporul muncește prea mult sa va întrețină o cohortă de incompetenți, lacomi puși pe capatuială! Pensionarii au trăit cu mâncare raționalizată ca să mâncați voi acu la Casa Poporului aproape gratis! Bani sunt și aveți de unde face banii nu măcelarind pe cei care au muncit și muncesc! Jos cu voi să vină profesioniști care iubesc tara asta și care nu trăiesc să facă lobby pentru valize de bani, tabla cherestea, vile de lux și mașini! Ce educație au ăștia frate! Ce morală! Jos cu ei pana vin cei care isi iubesc țara și poporul Daca nu să emigreze ei! Să plece, sa vadă cum se câștigă o pâine cinstit! Nu vă pricepeți lăsați locul liber! Luați salarii pe spinarea noastră!

  15. Nu trebuiesc eliminate pensiile speciale pt judecatori si soldatii din teatrele de razboi. Trebuie schimbat doar modul de calcul conform normelor UE. Sa vezi atunci scadere si apropo este constitutionala. Trebuie sa iei directiva UE si s-o aplici legislatiei din RO. Simplu. Dar credeti ca Turcan si Catu vor asa ceva??? Poti face asta usor pt ca ai majoritate in parlament…adica maxim 3 luni…dar trebuie sa vrei…UE spune clar: pensii de serviciu(speciale ) au doar judecatorii si soldatii din razboi. Poate gresesc eu….